REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienas „iPhone" telefonas ir „iPad“ planšetinis kompiuteris su „Apple“ „iOS 4“ operacine sistema slapta įrašinėja buvimo vietos koordinates ir automatiškai fiksuoja jų nustatymo laiką, atskleidė kompiuterių saugumo ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Šis buvusio „Apple" programinės įrangos inžinieriaus Pete'o Wardeno ir svetainės „Data Science Toolkit" įkūrėjo Alasdairo Allano atradimas pristatytas  San Franciske (JAV) prasidėjusioje „Where 2.0" konferencijoje, praneša „Physorg.com“.

REKLAMA

Pasak ekspertų, ši nedokumentuota „iOS 4„ funkcija, apie kurią iki šiol nieko nebuvo žinoma, pirmą kartą „Apple“ mobiliojoje OS buvo įdiegta „iOS 4“ versijoje, išleistoje 2010 m. birželį. Tai reiškia, kad „iOS 4“ valdomuose „Apple“ išmaniuosiuose telefonuose ir planšetiniuose kompiuteriuose gali būti dešimtys tūkstančių įrašų apie jų savininko buvimo vietą konkrečiu metu, sakoma pranešime. Ekspertai praneša patikrinę ir „Android“ mobiliosios OS valdomus telefonus, tačiau nieko panašaus neaptikę.

REKLAMA
REKLAMA

Geografinės platumos ir ilgumos koordinatės, P. Wardeno ir A. Allano teigimu, apskaičiuojamos trianguliacijos metodu iš mobiliojo ryšio tinklo bazinių stočių signalų. Nors šios koordinatės nėra itin tikslios, vis dėlto ši funkcija leidžia patikimai nustatyti, kur  mobilusis telefonas ar planšetinis kompiuteris buvo tam tikru laiko momentu.

Nustatyta, kad visi vartotojų buvimo vietos duomenys kartu su vadinamuoju „laiko štampu" (automatiškai įrašoma data ir tiksliu laiku) įrašinėjami į „iOS 4“ failą „consolidated.db“. Ekspertų teigimu, neaišku, kam „Apple“ kaupia duomenis apie savo produktų vartotojų judėjimą, tačiau neabejotinai tai daroma tyčia, nes šie duomenys yra išsaugomi darant rezervines kopijas ar sinchronizuojant duomenis. Šių operacijų metu surinkta informacija taip pat nukopijuojama į vartotojo asmeninį kompiuterį .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad, naudojant specialią programinę įrangą, į „consolidated.db„ įrašyta informacija gali būti atvaizduota skaitmeniniuose žemėlapiuose, kuriuose galima  sekti „iPhone“ ir „iPad“ vartotojų buvimo vietą ir judėjimą dominančiais laikotarpiais.

Ekspertų teigimu, nors nenustatyta, kad informacija apie buvimo vietą iš „iPhone" ir „iPad“ būtų kam nors siunčiama mobiliuoju internetu, kiekvienas, turintis fizinę prieigą prie tokio telefono, planšetinio ar asmeninio kompiuterio, gali sužinoti jo savininko buvimo vietą nuo pat įrenginio įsigijimo dienos.

REKLAMA

P. Wardenas ir A. Allanas pranešė sukūrę „Mac" kompiuteriams skirtą programą, kuri kiekvienam suteikia galimybę peržiūrėti savo judėjimo informaciją, sukauptą „iPhone“ ir „iPad“ įrenginyje. Kartu skelbiamas iš šios programos išeities kodas.

Manoma, kad ši nedokumentuota funkcija gali būti siejama su „Apple" planuojama mobiliosios reklamos paslauga, kuri priklausomai nuo vartotojo buvimo vietos reklamuos atitinkamas prekes ir paslaugas.

Ši naujiena neabejotinai skaudžiai kirs „Apple" prestižui, nes šį mėnesį buvo pranešta apie dar vieną keistą „iPhone 4“ funkciją: pasirodo, jis slapta atsitiktiniais laiko intervalais fotografuoja savo savininkus ir nuotraukas įrašo vartotojui nežinomose OS failų laikymo vietose.

Šiuose vaizdo siužetuose – Pete'o Wardeno ir Alasdairo Allano komentarai apie atskleistą „iPhone" ir „iPad“  šnipinėjimo funkciją ir praktinė nedokumentuotos „iOS 4“ funkcijos realizacija.







Oxford to Cambridge and then London from Alasdair Allan on Vimeo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų