REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio ekonomika – rizikingoje padėtyje. Riaušės Vidurio Rytuose, revoliucijos Šiaurės Afrikoje, branduolinė nelaimė Japonijoje – investuotojai susiduria su iššūkiais kone visuose frontuose. Ko reikėtų baimintis labiausiai, klausia JAV portalas „Business Insider“.

Pateikiame 10 dalykų, keliančių didžiausią pavojų pasaulio ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA

10. Infliacija kylančiose rinkose didėja, griežtinama finansų politika.

Tikimybė: vidutinė

Poveikis: vidutinis

Dabartinė situacija: Kylančių rinkų valstybės, tokios kaip Kinija, Indija, Brazilija ar Pietų Korėja jau griežtina finansų politiką. Nors maisto kainų augimas, atrodo, sulėtėjo, infliacijos didėjimo rizika išlieka dėl nestabilumo Vidurio Rytuose ir augnčių naftos kainų. Yra tikimybė, kad augančios išlaidos, vėl išaugins kainas ir vers griežtinti finansų politiką.

REKLAMA

9. Ekonominė suirutė veda prie dar didesnių socialinių ir politinių neramumų.

Tikimybė: vidutinė

Poveikis: vidutinis

Dabartinė situacija: Jau pastebime tokių ženklų Vidurio Rytuose. Revoliucijų banga prasidėjo Tunise, nusirito per Egiptą ir sukėlė pilietinį karą Libijoje. Joms įtakos, žinoma, turėjo politinė situacija, bet prie to labai prisidėjo ir augančios maisto bei kuro kainos. Besitęsiantys protestai prieš taupymo priemones Europoje, taip pat tik didina tikimybę, kad neramumai neišblės.

REKLAMA
REKLAMA

8. Euro zona skyla

Tikimybė: maža

Poveikis: labai stiprus

Dabartinė situacija: Euro žlugimas vis dar skamba neįtikėtinai. Zonos narės susitarė dėl ,,Euro pakto", kuris leis ateityje toliau gelbėti ties finasine praraja atsidūrusias šalis. Tikimybė, kad kuri nors šalis, pavyzdžiui Airija, atsisakys euro yra, bet pilnas euro zonos suirimas dabar skamba neįtikėtinai.

7. Žlunga Kinijos ekonomika

Tikimybė: maža

Poveikis: labai stiprus

Dabartinė situacija: Potencialus greitas Kinijos ekonomikos sulėtėjimas galimas. Pirmiausia, šalies valdžia, didindama palūkanų normas ir priežtindama reikalavimus bankų rezervams, bando kovoti su augančia infliacija. Greitas paskolų rinkos mažėjimas gali prisidėti prie ekonomikos nuosmukio. Į Kiniją taip pat gali persiristi neramumų iš Vidurio Rytų banga, nes režimas pastaraisiais metais nebesugeba numalšinti disidentų ir sukontroliuoti augančių išlaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Pasaulio ekonomika išgyvena dvigubą nuosmukį.

Tikimybė: maža

Poveikis: labai stiprus

Dabartinė situacija: Dvigubo nuosmukio terminas dingo iš viešosios erdvės praėjusių metų pabaigoje. Tikimasi, kad šiemet ekonomika įtikinamai kils, bet šias prognozes temdo keletas naujų krizių. Europos Centrinis bankas nebetieks pigių pinigų, panašus procesas pradedamas ir Jungtinėje Karalystėje. Tai gali būti naujo nuosmūkio varomoji jėga.

5. Vartotojų pasitikėjimas ir paklausa krenta

Tikimybė: vidutinė

Poveikis: labai stiprus

Dabartinė situacija: Nors JAV vartotojų pasitikėjimas atsigauna, jie turi daug išlaidauti brangstančiam maistui ir degalams. Pastarieji ateityje gali tapti pagrindine mažėjančio pasitikėjimo priežastimi, turinčia didelės įtakos paklausei daugelyje rinkų.

REKLAMA

4. Išsivysčiusios ekonomikos patenka į defliacijos spiralę

Tikimybė: vidutinė

Poveikis: labai stiprus

Dabartinė situacija: Defliacija, panašu, negresia Europai ir Jungtinei Karalystei, kur infliacija muša rekordus, bet JAV vis dar nepavyksta sumažinti būsto kainų, taigi tai kelia grėsmę. Prognozuojama, kad NT kainos JAV turėtų kristi apie 20 proc. O toks kritimas kelia defliacijos JAV ekonomikai tikimybę.

3. Naujas turto burbulų sprogimas, atnaujinantis finansų neramumus

Tikimybė: didelė

Poveikis: stiprus

Dabartinė situacija: Ši problema gali kilti netikėtai greitai. Didžiausia grėsmė šiandien kyla Australijos NT rinkai. Ten paklausa dirbtinai keliama spekuliacijomis. Šios spekuliacijos, finansuojamos pasauline pigių pinigų politika, nes tikima, kad šalies ekonomika dar augs. Visgi ši pigių pinigų politika gali iššaukti NT burbulo sprogimą ir defliaciją.

REKLAMA

2. Įtampa dėl manipuliavimo valiutomis auga, stiprindama protekcionizmą.

Tikimybė: didelė

Poveikis: stiprus

Dabartinė situacija: Valiutų karus iš aktualijų išstūmė kiti įvykiai. G-7 šalys sugirežtino finansų politiką kylančiose rinkose, baigėsi ir pigių paskolų Vakaruose era. Bet atsigaunant ekonomikai, labai tikėtina, kad Kinija ir JAV pažers savo silpnos valiutos argumentus.

1. Didžiosios valstybės nebesugebės kontroliuoti skolų naštos.

Tikimybė: didelė

Poveikis: stiprus

Dabartinė situacija: Tikimybė, kad kuri nors iš Europos valdtybių pasirinks bankrotą ir nebekentės didelių skolinimosi palūkanų normų ir skolos didėjimo – pakankamai didelė. Euro zonoje priimto naujos taisyklės mažina ją ir suteikia galimybę šalims sėkmingai restruktūrizuotis. Kaip pavyzdį galima paimti Graikiją, Airiją ir greitai – Portugaliją. JAV bankrotas visuomet yra spekuliacijų centre, bet jis mažai tikėtinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų