REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kažin, ar subjuręs oras nenugąsdins smalsuolių šiandien prasidėjusioje antrus metus didžiausioje Kaziuko mugėje Vilniuje...

REKLAMA
REKLAMA

Nuo Seimo rūmų, per visą Gedimino prospektą prekeivių palapinės driekiasi gilyn į senamiestį – Pilies gatve iki pat Rotušės ir Maironio gatve link Tymo kvartalo Užupyje.

REKLAMA

Lauke įrengtose kavinėse liejasi alus ir arbata, kvepia kepama mėsa ir bulvėmis, smaližiai mėgaujasi meduoliais ir cukrinukais, o šeimininkės džiaugiasi šviežia kaimiška duona, lietuvišku sūriu, mediniais kočėlais ir kitais tautodailininkų pagamintais buities rakandais.

„Labai džiaugiamės matydami vyresnius amatininkus, kurie dalyvauja Kaziuko mugėje dešimtmečiais. Jie kiekviena karta vis kartoja, kad tai paskutinis jų Kaziukas. O mes labai apsidžiaugiame išvydę juos sekančiais metais“, - džiaugėsi šiųmetės mugės organizatorių - bendrovės „Concept events & media" generalinis direktorius Tadas Rimdžius

REKLAMA
REKLAMA

Čia ryškiomis spalvomis marguoja tradicinės Vilniaus krašto verbos, o moliniai varpeliai ir pinti krepšiai – Kaziuko mugės atributai – šiemet stebina ne vien savo dydžiu, plačiu pasirinkimu, bet ir šoktelėjusiomis kainomis.

Jau antrus metus Lukiškių aikštėje spietčiasi alternatyviosios jaunimo Kaziuko mugės pirkliai. Čia - improvizuotas meno streikas, demonstruojamos mados ir mainomasi rūbais, o grafiti dailininkai, vietoj Vilniaus sienų, dažais purškia ant drobės.

Mažuosius džiugina molinės švilpynės, mediniai žaislai, teatrų pasirodymai ir gausiai organizuoti įvairiausi žaidimai, konkursai bei varžybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mums labai džiugu prisidėti ir vystyti tradicija, kuri tęsiasi jau daugiau kaip 400 metu“, - pastebėjo  T. Rimdžius.

Jau tampa tradicija, kai Kziuko mugę praturtina čia pat vykstančios regionų dienos Vilniuje. Šiemet valdo aukštaičiai, parengę ne tik meno mėgėjų kolektyvų, bet ir populiarios Aukštaitijos estrados žvaigždžių koncertus bei pasirodymus Rotušės, Nepriklausomybės aikštėse, Mokytojų namuose ir Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Mugės baigiamuoju akordu tap sekmadienio pavakarę Rotušės aikštėje aukštaičių sukviesta Užgavėnių šventė, dalyvaujant aukštaitiškajam Gavėnui, tradiciškai pliekiantis Lašininiam ir Kanapiniam, stebint ožiams, velniams, daktarams, ubagams ir raganoms, bei gausiam būriui susirinkusiųjų miestelėnų ir sostinės svečių.

Donato Petkevičiaus fotoreportaže - ankstyvo ryto akimirkos pirmąją Kaziuko mugės dieną:

Vokiečių dokumentalistų 1936-aisiais sukurtas filmas apie tuometinę Kaziuko mugę lenkų okupuotame Vilniuje:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų