REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didesnis gyventojų pajamų mokesčio (GPM) surinkimas neskatina savivaldybių pritraukti daugiau gyventojų, nes tuomet sumažėja joms skiriamos biudžeto dotacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal dabar galiojančią tvarką, vienoje seniūnijoje gyvenamąją vietą deklaravusio, o kitoje verslą plėtojančio piliečio mokamas GPM keliauja į tą savivaldybę, kur jis yra registruotas. Atrodytų, kiekviena seniūnija turėtų būti suinteresuota didinti savo gyventojų skaičių ir taip surinkti daugiau mokesčių iš kitur uždirbamų pajamų.

REKLAMA

Tačiau kažin kokia logika verčia seniūnus nusigręžti nuo savo bendruomenę apleidusių piliečių, nes didesnis GPM surinkimas sumažina iš valstybės biudžeto kasmet skiriamus asignavimus. Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas portalui Balsas.lt patvirtino, kad vietos valdžiai faktiškai neapsimoka ugdyti perspektyvius mokesčių mokėtojus ir skatinti juos deklaruoti savo gyvenamąją vietą kitoje teritorijoje, negu yra gaunamos pajamos.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu savivaldybės nėra skatinamos surinkti daugiau lėšų iš tų resursų, kurie yra aplinkui“, – sakė R. Malinauskas. Pasak jo, kol nekalbame apie emigraciją, mokesčių persiskirstymas pagal komercinės veiklos ir gyvenamąją vietą, visos šalies mastu, nedaro didelės įtakos. „Viena savivaldybė negauna, bet už tai daugiau mokesčių tenka kitai“, – aiškino R. Malinauskas.

Antai, Naujosios Akmenės seniūnijoje, per pastaruosius pora metų, gyvenamąją vietą deklaravusiųjų sumažėjo ketvirtadaliu – nuo 12-os iki 9-ių tūkstančių. Dauguma gyventojų išvyko dirbti į užsienį ir savo mokesčius palieka ten, tačiau nemažai vietinės jaunuomenės studijuoja didmiesčių universitetuose, tačiau jų pajamos yra menkos, mokami mokesčiai nėra dideli ir svarūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyventojų registro tarnybos direktorė Marija Norkevičienė sakė pastebinti kai žmonėms būna sunku apsispręsti, kurią vietą deklaruoti, kaip gyvenamąją: kartais priimti nesutinka nuomininkai, kartais žmonės turi keletą butų.

Pasak pareigūnės, deklaruojant gyvenamąją vietą, derėtų turėti pagalvoti, kur žmogus praleidžia daugiausia laiko, kur dirba ar turi nuosavybės.

„Sudarant sutartis, pavyzdžiui – su bankais, pakanka nurodyti deklaruojamąją, o ne faktiškai gyvenamąją vietą , nes tuomet paprasčiau tvarkytis su gaunama korespondencija“, – patarė M. Norkevičienė, pasakodama apie deklaravimo privalumus.

Primenama, kad rinkėjo pažymėjimai dalijami ir balsavimas vyksta pagal deklaruotą gyvenamąją vietą. Taip pat iš anksto galima balsuoti paštu ar šalies atstovybėse užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų