REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sukčiams, kurie pasinaudodami kitų asmenų vardu sudaro neteisėtas sutartis, nuo kitų metų bus tokius nusikaltimus daryti bus sunkiau.

REKLAMA
REKLAMA

Istorijų, kuomet sukčiai, suklastoję įgaliojimą, sudaro sutartis kito žmogaus vardu ir parduoda jo namus ar kitą turtą šiam apie tai nė nenumanant, iš tiesų netrūksta. Kad problema gan dažnai ir labai skaudžiai paliečia niekuo dėtus asmenis patvirtina ir Generalinė prokuratūra. Tokiems nusikaltimams pasitarnavo tai, kad informacija apie vienų asmenų kitiems išduotus įgaliojimus nebuvo kaupiama vienoje vietoje, todėl ir patikrinti ar pateiktas įgaliojimas yra tikras buvo sudėtinga.

REKLAMA

Šią problemą išspręs nuo kitų metų įsteigtas Notarine tvarka patvirtintų įgaliojimų registras, kuriame bus kaupiama informacija apie visus mūsų šalyje patvirtintus įgaliojimus. Čia kiekvienas žmogus, taip pat ir įvairios institucijos, pvz., notarai, Registrų centras ir kt., prieš sudarant sutartį, galės greitai ir patogiai pasitikrinti ar kito asmens pateiktas įgaliojimas iš tiesų tikras ir galiojantis. Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, taip žmonės taps saugesni, o ir patys bus tikri, kad pavyzdžiui, pirkdami butą ar namą, sutartį pasirašo ne su kokiu nors aferistu, o su teisėtu savininku ar jo įgaliotu asmeniu.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kartais sudarant sutartis net ir su teisėtu savininku žmonės negali būti tikri, kad sutartis iš tiesų teisėta. Taip yra tuomet, kai sutartį pasirašo neveiksnus arba ribotai veiksnus asmuo, o vėliau jo artimieji per teismus prašo sudarytą sutartį pripažinti negaliojančia. Kad būtų užkirstas kelias ir tokioms situacijoms, nuo naujų metų taip pat pradės veikti ir dar vienas registras – Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registras. Jame bus tvarkomi duomenys apie visus teismo sprendimu neveiksniais ar ribotai veiksniais pripažintus asmenis, jiems paskirtus globėjus, rūpintojus. Taip sisteminta ir patogiai prieinama informacija leis užkirsti kelią šiems asmenims sudaryti sutartis be savo globėjų žinios, o kartu ir apsaugos juos nuo galimo globėjų piktnaudžiavimo jų atžvilgiu.

Abu registrus tvarkys Centrinė hipotekos įstaiga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų