REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

D. Grybauskaitė susitiko su A. Merkel (papildyta 14.41)

Prasidėjo oficialus Vokietijos federalinės kanclerės Angelos Merkel vizitas Lietuvoje.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Vokietijos kanclere.

Pusdienį truksianti A. Merkel viešnagė Lietuvoje prasidėjo pirmadienio popietę pasitikimo ceremonija vidiniame Prezidentūros kieme.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė priima Vokietijos kanclerę Prezidentūros Mėlynojoje salėje.

Susitikime bus kalbama apie Lietuvos ir Vokietijos santykius, galimybes plėsti dvišalį ekonominį bendradarbiavimą, ES priemones įveikti ekonominei krizei ir naujų krizių prevenciją ateityje, bendradarbiavimą NATO, ES santykius su Rusija ir Baltarusija.

REKLAMA

Vizito ir kitų aktualijų apibendrinimui bus skirta bendra Lietuvos vadovės ir Vokietijos kanclerės spaudos konferencija.

Vakare Prezidentė pakvies Vokietijos kanclerę oficialios vakarienės, kurioje taip pat dalyvaus Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

A. Merkel vizitas Lietuvoje buvo planuotas birželį, bet atsistatydinus prezidentui Horstui Kioleriui (Horst Koehler), jis buvo atšauktas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet Lietuvos vadovei paskambinusi Vokietijos kanclerė pažadėjo, kad šiemet išpildys anksčiau duotą pažadą apsilankyti Lietuvoje. Ši viešnagė Lietuvoje A. Merkel bus antroji. Pirmą kartą su oficialiu vizitu ji Lietuvoje lankėsi 2008 metų rugpjūtį.

Reikšminga, bet nesureikšmintina?

Prezidentė D. Grybauskaitė išvakarėse sakė, kad Vokietija yra Lietuvos strateginė partnerė NATO ir ES, o Vokietijos ambsadorius Lietuvoje teigė, jog tikimasi aukšo lygio dialogo. Tačiau kai kurie apžvalgininkai vizitą svarbiu laiko tik formaliai.

Politikos apžvalgininkas Aidanas Praleika abejoja pčiu teiginiu dėl strateginės partnerystės. "Dar nuo G.Šrioderio laikų, Vokietiją buvo sunku vadinti strategine Lietuvos partnere, dėl buvusio kanclerio itin artimo dialogo su Rusijos vadovais ir jo vykdytos regiono energetinės politikos.

A.Merkel vizitas šioje situacijoje yra reikšmingas, nes pirmiausia parodo tai, kad mūsų prezidentūra palaiko glaudžius kontaktus ne tik su Minsku ar Maskva. Antra vertus, Vokietija yra ta Europos valstybė, su kuria Lietuva turėtų palaikyti aktyvų dialogą, siekiant užtikrinti mūsų ekonominius (pirmiausia - energetinius) interesus. Jei A.Merkel vizitas reiškia būtent tokio dialogo pradžią, tai - labai sveikintinas įvykis", - sakė jis portalui "Balsas.lt"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų