REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentės metiniame pranešime – lozungai ir reklaminiai šūkiai?


Valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos pirmininkas (TPP) Arūnas Valinskas sako prezidentės Dalios Grybauskaitės metinio pranešimo taip ir neišgirdęs: tai, ką Seime kalbėjo D. Grybauskaitė – vien reklaminiai šūkiai ir lozungai. Prezidentės palaikomas Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius prisipažino sau aštrios kritikos neišgirdęs, tuo metu Vytautas Gapšys, opozicijos lyderis, teigia, jog Vyriausybė po tokio metinio pranešimo turėtų atsistatydinti.

REKLAMA
REKLAMA


A. Valinskas: kada bus perskaitytas tikrasis metinis prašimas?


A. Valinskas, TPP lyderis, neslepiantis savo kritiškos pozicijos D. Grybauskaitės atžvilgiu, ne taip seniai ją pavadinęs „boba“, sako, jog Seime iš prezidentės lūpų teišgirdęs reklaminius šūkius ir lozungus. A. Valinsko žodžiais, prezidentė nepraleido progos ir vėl pasipuikuoti savo reitingais, pakritikuoti Seimą, kuriuo dauguma nepasitiki.

REKLAMA

„Jokio metinio pranešimo nebuvo. Labai įdėmiai stebėjau televizijos ekrane, analizavome su kolegomis tai, kas pasakyta, bet tai buvo reklaminių šūkių rinkinys, nepamirštant pasipuikuoti savo reitingais. Tai apskritai labai keistai nuteikė. Keista: pačioje pranešimo pradžioje prezidentė įspėjo, kad nieko nepasakys. Tai mano asmeninis klausimas prezidentei, kada bus tikras metinis pranešimas?“, - išklausęs D. Grybauskaitės metinį pranešimą kalbėjo A. Valinskas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius kritikos neišgirdo

Priešingos nei A. Valinskas pozicijos laikosi tautos pasitikėjimo dugne besimurkdantis valdančiosios koalicijos vedlys A. Kubilius. D. Grybauskaitės remiamos Vyriausybės sako jokios kritikos metiniame pranešime negirdėjęs.

„Nelabai girdėjau aštrios kritikos, dėl kurios turėčiau paspringti“, - A. Kubiliui, regis, metinis pranešimas labai patiko.

Premjeras įsitikinęs: „Buvo labai aiškus įvardinimas, kad dar keleri metai laukia tokie, kad valstybė negalės būti dosni visiems. Man atrodo, tai labai svarbus signalas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė metiniame pranešime vis akcentavo žmogų kaip vertybę, tačiau A. Kubilius, komentuodamas tokius samprotavimus, siūlė šiuos žodžius vertinti plačiau.


Opozicijos lyderis: A. Kubilius turėtų pasitraukti


„Šiandien prezidentė D. Grybauskaitė kalbėjo apie nesugebėjimą pažaboti emigraciją, įsišaknijusias problemas teisėsaugos srityje, ragino kovoti su korupcija, kvietė nedelsiant imtis struktūrinių reformų ir apgailestavo dėl valdžios strateginio mąstymo ir kryptingumo stokos. Apie tai kiekvieną dieną kalba visa opozicija, ragindama Vyriausybę pagaliau pradėti dirbti. Mes jau supratome, kad A. Kubiliaus vadovaujamas ministrų kabinetas visų šių problemų išspręsti negali, nes yra nepajėgus ir nekompetentingas. Metų metus Darbo partija kalba apie problemas teisėsaugos srityje, juk visa šalis žino apie korupciją teisėsaugoje. Ne kartą raginome pradėti tvarkyti politizuotą teisėsaugą, rengdavome viešas akcijas, teikdavome įstatymų pataisas, tačiau iki šiol niekas taip ir nepajudėjo. Belieka tik pasidžiaugti, kad prezidentė taip pat mato šias problemas ir ruošiasi ryžtingai su jomis kovoti“, - sako opozicijos lyderis, Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys.

REKLAMA

Opozicijos lyderis įsitikinęs, kad prezidentės metinis pranešimas tapo valdančiosios koalicijos darbo įvertinimu ir šis įvertinimas yra neigiamas. „Šiandien įsitikinome, kad prezidentės netenkina nė viena sritis, pasiekimais kurioje taip gyrėsi Vyriausybės vadovas. Manau, kad po tokio pranešimo Vyriausybei neliko nieko kito, tik atsistatydinti“, — teigia V. Gapšys.

Tuo metu pats Darbo partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys Viktoras Uspaskichas, komentuodamas šalies vadovės pranešimą, buvo lakoniškas: „Tai buvo geras blogas metinis pranešimas“, - sakė jis.

REKLAMA

A. Šuminas: D. Grybauskaitė kalbėjo tiems, kurie už ją balsavo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, antradienį skaitydama savo pirmąjį metinį pranešimą, tęsė savo dar rinkimų kampanijos metu pradėtą retorikos stilių, o pagal kalbėjimo manierą, laikyseną šioje vietoje paralelių galima įžvelgti su Rusijos vadovais, mano politinės komunikacijos specialistas, Vilniaus universiteto (VU) Komunikacijos fakulteto lektorius Andrius Šuminas.

Naujienų agentūrai ELTA komentuodamas, kaip šalies vadovei sekėsi pristatyti metinį pranešimą, A. Šuminas sakė, jog išklausius Prezidentės pasisakymų galima konstatuoti, kad ji tęsia savo pradėtą rinkiminę retoriką - kalba aiškiai, trumpai, griežtai dėlioja akcentus, kalba trečiuoju asmeniu. Metinė kalba kardinaliai skiriasi nuo prezidento Valdo Adamkaus kalbų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komunikacijos specialistas atkreipia dėmesį į tai, kad D. Grybauskaitės metiniame pranešime atspirties taškas yra pati kalbos pradžia, kur aiškiai pasakoma, kad bus atsisakoma tradicinės metinės kalbos formos. Taip, anot A. Šumino, braukiama aiški linija, kuri parodo, kad D. Grybauskaitė įves savo formatą, žanrą, kalbą, stilių. Be to, pateikti siūlymai, tarkime, Baudžiamojo kodekso pataisos, liudija apie šalies vadovės iniciatyvumą, veiklumą.

"Lygiai taip pat, kaip ir rinkimų metu, ji griežtai kažką konstatuodavo, tačiau tarsi po to konstatavimo palikdavo erdvės kiekvieno interpretacijai. Štai pasakymas, kad "prieitas naujas lūžio taškas, kad reikia pokyčių", tačiau po to ji neužbaigia minties, palieka erdvės kiekvienam interpretuoti, kas už to slypi, ką konkrečiai ji norėjo pasakyti, kokią prasmę kiekvienas įsidės į šiuos pasakytus žodžius", - komentavo A. Šuminas.

REKLAMA

Komunikacijos specialistas atkreipė dėmesį, kad kalboje nebuvo vengta tokių aštrių pasisakymų, kaip, pavyzdžiui, "prakeiktas lietuviškas nuolankumas".

"Tokių dalykų iš Prezidento Valdo Adamkaus lūpų būtų buvę sunku tikėtis. Buvo griežtumas, siekimas šiek tiek gal šokiruoti, atkreipti dėmesį", - pridūrė jis.

Paprašytas palyginti D. Grybauskaitės ir kitų valstybių vadovų retoriką, Vilniaus universiteto dėstytojas pirmiausia akcentavo panašumus su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu ir premjeru Vladimiru Putinu.

REKLAMA

"Pagal kalbėjimo manierą D. Grybauskaitę būtų galima lyginti su Rusijos vadovais - premjeru ir prezidentu. Kalbėjimo manieros, griežtumo, laikysenos paralelės išlieka. Jeigu lygintume JAV prezidento Barako Obamos (Barack Obama) ir Rusijos vadovų kalbas, tai akivaizdu, kad pagal manierą D. Grybauskaitė yra gerokai artimesnė Rytų pusės vadovų vartojamai retorikai, stilistikai, kalbėjimo manierai", - sakė pašnekovas.

A. Šuminas teigė, kad Lietuvos vadovei pavyko paskleisti žinią, pasiekti savo elektoratą.

"Pavyko, nes iš principo šnekėjo tai, ką nori girdėti žmonės, tai, kas populiaru. Kaip minėjau, ji po savo minčių palieka vietos interpretacijai. Kiekvienas žmogus gali įsidėti tai, kas jam aktualu už lūžio taško. Žmonės yra skirtingi, skirtingos yra ir problemos. Bet iš esmės Prezidentė kalbėjo tai, ką nori išgirsti žmonės, ji kalbėjo tiems, kurie už ją balsavo", - pridūrė jis.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportažuose

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų