REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne tik visuomenėje, bet ir tarp politikų ėmė vyrauti nuomonė, kad Lietuvoje dirba daug farmacininkų nupirktų medikų. Jie esą už pinigus, keliones, kitokias dovanas pacientus gydo dosniųjų farmacininkų vaistais, nepaisydami jų veiksmingumo. Tam norima padaryti galą. Tiesa, abejotinais metodais.

REKLAMA
REKLAMA

Spręs apmokestinimu

Jau nebe tik Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), bet ir dalis Seimo ėmė piktintis pernelyg artimais farmacininkų ir medikų santykiais. Pirmieji nevengia atvykti į antrųjų darbovietes ne tik po darbo, bet ir darbo metu, reklamuoja savų įmonių gaminamus ar platinamus preparatus, po to gydytojai kažkodėl būtent juos išrašo pacientams.

REKLAMA

SAM tokia situacija pagaliau nusibodo, todėl ji rengia Farmacijos įstatymo pataisas. Jei joms pritars Seimas, farmacininkų vizitai pas medikus bus apmokestinami.

Klesti korupcija

Tuo tarpu Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Dangutė Mikutienė mano, kad tokia išeitis - ne išeitis.

“Farmacininkų vizitų apmokestinimas legalizuoja korupciją. Sumokėjus mokestį bus galima visiškai legaliai papirkinėti gydytojus”, - piktinosi parlamentarė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, anot jos, net ir nelegalizavus korupcijos ji egzistuoja: esą farmacijos kompanijos gundo gydytojus brangiomis kelionėmis į užsienį, papildomai primoka už šių kompanijų vaistų skyrimą pacientams, dovanoja dovanas. Tiesa, seimūnė taip ir nepasakė, ar nors dėl vieno atvejo kreipėsi į teisėsaugą.

D.Mikutienė siūlo kitą problemos sprendimo būdą nei SAM - įkurti Valstybinę vaistų informacijos agentūrą. Ji su farmacininkais esą nebūtų susijusi komerciniais interesais ir gydytojams teiktų objektyvią informaciją apie visų kompanijų medikamentus. Tiesa, neaišku, kaip tokiu būdu būtų užtikrinta tai, kad medikų papirkinėjimas baigtųsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Farmacininkai patenkinti

Beje, net patys farmacininkai neslepia, kad gydytojai dažnai papirkinėjami.

“Pažeidimų iš farmacininkų pusės būna. Pavyzdžiui, gavome informacijos apie medikų vežimą į užsienį ir panašiai. O tai, kad gydytojams farmacininkai už receptų išrašymą mokėtų pinigus, tai jau būtų kriminalinis nusikaltimas ir STT, o ne mūsų komisijos, reikalas”, - sakė vienos farmacijos kompanijos atstovas ir Vaistų rinkodaros etikos pažeidimų nagrinėjimo komisijos narys Argintas Labanauskas.

Vaistų gamintojų asociacijos direktorius Albertas Bertulis “Vakaro žinioms” tvirtino, kad ir dabartinė tvarka yra tinkamai reglamentuota, tik stinga kontrolės iš SAM bei teisėsaugos pusės.

REKLAMA

“Farmacininkų vizitų apmokestinimas nieko neišspręstų, o tik padidintų vaistų kainas, nes į jas būtų įskaičiuotos papildomos išlaidos. Dėl valstybinės agentūros - neįsivaizduoju, kaip ji realiai veiktų, nes neturėtų visos informacijos apie vaistus”, - dabartinę sistemą gynė A.Bertulis.



Perka kelionėmis

Jis, beje, irgi pripažįsta, kad toli gražu ne visi farmacininkai ir medikai yra šventieji.

“Pažeidimų būna. Nuo įkyraus vaistų brukimo iki dovanų gydytojams dovanojimo, vežimo į keliones. Yra gandų, kad už konkrečių vaistų išrašymą farmacijos kompanijos moka gydytojams grynaisiais. Bet negirdėjau, kad nors vieną atvejį teisėsauga būtų išsiaiškinusi”, - sakė A.Bertulis.

REKLAMA

Nei SAM, nei teisėsaugos institucijos glaudžiais farmacininkų ir medikų ryšiais pernelyg nesidomi, nors įtartinų atvejų yra daugybė. Štai pernai viena kompanija šeimos gydytojams atsidėkojo kelione į Egiptą, grupė psichiatrų farmacininkų dėka lankėsi Indijoje. Negailima kelionių ir į Turkiją, JAV, Tailandą. Todėl gal ir nekeista, kad gydytojai, pavyzdžiui, atkakliai skiria tam tikrų kompanijų antibiotikus net nuo virusinių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, nors patys žino, kad tokių ligų antibiotikai negydo.

Ne visi medikai - šventieji

Eglė KVEDARAITĖ - Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos vicepirmininkė:

Niekas tiksliai neįrodė, kad gydytojai konkrečius vaistus išrašinėja už farmacininkų teikiamą atlygį. Aišku, tokių atvejų galbūt yra, todėl gerai, jei atsirastų valstybinė, nuo farmacininkų nepriklausoma, institucija, kuri medikus supažindintų su naujais vaistais. Tokia institucija būtų nesuinteresuota, kad tam tikrą vaistą išrašytų gydytojas, o pristatytų visų medikamentų pliusus ir minusus, iš farmacininkų pasitelkę tik medžiagą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokia institucija sustiprintų pasitikėjimą medikais. Štai dabar jie net per televiziją, per specialias medicinos laidas reklamuoja konkrečius vaistus. Šiek tiek informacijos suteikiama apie ligą ir pasakoma, kaip ją gydyti. O pasiūlymas būna vieno vaisto pavidalu. Todėl medikais šimtu procentų pasitikėti negalima, negalima būti garantuotam, kad jie visada išrašys geriausius, o ne reklamuotus, vaistus.

Farmacininkų lankymasis gydymo įstaigose blogas ir dėl to, kad dažnai tai daroma darbo metu, tada, kai gydytojai priiminėja pacientus. Todėl poliklinikose ilgėja eilės.

Danas NAGELĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų