REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po 11 metų pertraukos į Lietuvą vėl atvyko Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka. Vizito išvakarėse informacija apie jį buvo slepiama. Vakar vakare į Lietuvą per Medininkų pasienio kontrolės postą atvykusį Baltarusijos vadovą A.Lukašenką iš Minsko atlydėjo apie 20 pareigūnų delegacija. Į užsienio vizitą gretimos valstybės lyderis turėjo atsivežti ir mažametį sūnų Nikolajų, kurį vadina savo įpėdiniu. A.Lukašenka apsistojo "Stiklių" viešbutyje.

REKLAMA
REKLAMA

Apie A.Lukašenkos viešnagės detales Lietuvos žinybų pareigūnai vakar nebuvo linkę kalbėti. Kiek daugiau papasakojo Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK), kurios iniciatyva A.Lukašenka ir buvo pakviestas į Lietuvą, atstovai.

REKLAMA

Pareigūnai - lakoniški

Artėjusio Baltarusijos vadovo vizito nesiteikė komentuoti nei Lietuvos užsienio reikalų ministerija, nei prezidentūra, nei Baltarusijos ambasada Vilniuje. Šios atstovybės spaudos atašė Ana Verinskaja dėl A.Lukašenkos viešnagės niuansų siūlė kreiptis į Baltarusijos prezidentūros administraciją Minske.

Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) vakar jau turėjo visą A.Lukašenkos saugumui užtikrinti būtiną informaciją. "Atvykstančio prezidento šalis visada iš anksto atsiunčia komandą, su kuria ir bendraujame. Tad esame pasiruošę", - santūriai paaiškino VAD direktorius Raimundas Kairys.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, departamento darbuotojams dėl A.Lukašenkos neduota kokių nors specifinių užduočių. "Jis yra atvykstantis užsienio valstybės vadovas, todėl ir dirbame kaip atvykstant užsienio valstybės vadovui", - tikino R.Kairys.

Pompastikos nebus

Šįryt 11 valandą A.Lukašenką priims prezidentė Dalia Grybauskaitė, vėliau parodų centre "Litexpo" aukštą svečią sutiks premjeras Andrius Kubilius, Baltarusijos vyriausybės vadovas Sergejus Sidorskis bei LPK prezidentas Bronislovas Lubys.

Nei prezidentūroje, nei parodų centre neketinama tiesti raudonų kilimų ar šaudyti salvių atvykusiam svečiui pagerbti. "Trečiasis "Litexpo" paviljonas kaip tik atnaujintas, bet tikrai ne specialiai dėl A.Lukašenkos vizito", - LŽ sakė LPK Užsienio ryšių departamento direktorius Aurelijus Ušeckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, parodų rūmuose vykstančioje parodoje "Belarus Expo" ir dvišaliame forume nebus jokios pompastikos. "Žinoma, didelė garbė, kad jis atvažiuoja, bet mes to nesureikšminame. Iki protokolinių žaidimų nepriėjome ir apie tai net negalvojome. Kilimai turbūt tik karaliams ir imperatoriams tiesiami", - teigė A.Ušeckas.

Sutiktų kaip eilinį svečią

Neoficialiai skelbta, kad A.Lukašenka su penkiamečiu nesantuokiniu sūnumi Nikolajumi planavo papramogauti vandens parke. Tačiau nei Druskininkų, nei Vilniaus vandens parkų atstovai vakar popiet apie galimą vizitą nebuvo girdėję. Tokių duomenų neturėjo ir Baltarusijos ambasados atstovė A.Verinskaja.

REKLAMA

Druskininkų vandens parko renginių organizatorė Jūratė Vaitkevičiūtė LŽ sakė, kad čia užsukęs A.Lukašenka būtų sutiktas kaip ir kiti klientai. "Kitų lankytojų tikrai neišprašytume ir jiems nekeltume jokių nepatogumų. Vandens parkas dar niekada nebuvo uždarytas dėl jokio svečio ir to niekada nebus. Turime nebent tokią salę, kurioje galime patiekti gėrimų ir užkandžių. Tik ją klientai turi iš anksto užsakyti ir už paslaugas susimokėti", - tikino ji.

Pasak J.Vaitkevičiūtės, iki šiol aukščiausi parke lankęsi pareigūnai buvo ambasadoriai. "Prezidentai dar nesilankė. Anksčiau buvo atvykusi ambasadorių grupė, bet jie nesimaudė, o tik įsispyrę į šlepetes praėjo ir žiūrėjo", - pasakojo ji.

REKLAMA

Baltarusijos vadovui Druskininkų vandens parke tektų pasitenkinti baseinais ir nusileidimo arterijomis, mat pirtys parke šiuo metu uždarytos remontui.

Pastarąjį kartą A.Lukašenka Lietuvoje lankėsi 1998 metų lapkritį ir Medininkuose susitiko su tuomečiu mūsų šalies vadovu Valdu Adamkumi. Dešimtmetį A.Lukašenka buvo nepageidaujamas Europos Sąjungos valstybėse, ši sankcija atšaukta tik šiemet.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų