REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiek dešiniojo, tiek kairiojo sparnų politikai bei politologai sveikina žinią apie liberalų ir centristų vienijimąsi bei įžvelgia kadenciją baigiančio prezidento Valdo Adamkaus galimą vaidmenį centro dešinės konsolidacijai.

REKLAMA
REKLAMA

"Aš tai vertinu pozityviai, nes reiškia, kad aiškėja liberalaus bloko kontūrai", - BNS sakė Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) pirmininko pirmasis pavaduotojas Andrius Kubilius, komentuodamas žinią apie liberalų ir centristų jungimąsi.

REKLAMA

Jis atmetė galimybę, jog prie šių partijų galėtų prisijungti ir konservatoriai, tačiau įžvelgia galimybę ateityje glaudžiam dviejų blokų bendradarbiavimui."Aš matau Lietuvos dešinės ateitį besiklostančią pagal europietišką modelį. Tas modelis reiškia, kad Lietuvoje turi atsirasti aiškų du blokai dešinėje - liberalusis ir konservatyvusis, besiorientuojantys į Europos liaudies partijos ir Europos liberalų internacionalo ideologijas", - BNS sakė A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

"Aš tikiuosi, kad tas pats vyks konservatyviajame bloke", - pažymėjo jis.A.Kubiliaus nuomone, abu blokai galėtų sėkmingai bendradarbiauti prieš Seimo rinkimus, o po jų - sudaryti koaliciją parlamente.

Konservatoriaus nuomone, prieš šių blokų pergalės Seimo rinkimuose galėtų prisidėti ir nueinančio prezidento Valdo Adamkaus, prezidento rinkimuose surinkusio per 600 tūkst. balsų, moralinė parama ir autoritetas.

"Jeigu bendras liberalų ir konservatorių darbas, dalyvaujant ir V.Adamkui, garantuotų, kad šie tūkstančiai balsų nebus išbarstyti - tai reikštų didžiulę centro dešinės bloko pergalę", - pažymėjo A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriaus nuomone, V.Adamkus galėtų būti naudingas kaip tam tikras "susikalbėjimo instrumentas", tačiau A.Kubilius teigė neįsivaizduojąs kadenciją bebaigiančio prezidento stovint už kurios nors partijos vairo.

Liberalų ir centristų vienijimąsi sveikino ir kairiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai.

"Liberalų ir centristų vienijimąsi aš vertinu pozityviai, nes tai stabilizuoja situaciją dešiniajame flange. Buvęs šalies prezidentas, tapdamas neformaliu šios partijos lyderiu, galėtų suteikti jai didesnio politinio svorio ir stabilumo", - BNS sakė LSDP pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas.

REKLAMA

"Tai yra pozityvi naujiena mūsų politiniame gyvenime. Mano nuomone, tai kelia bendrą šalies politinę kultūrą", - pažymėjo jis, kalbėdamas apie partijų jungimąsi.V.Adamkus nesiryžta prognozuoti savo vaidmens būsimojoje dešiniųjų sąjungoje.

"Neturiu net supratimo, kokiame lygyje jie kalbasi. Jie šiandien mane informavo, kad tai yra jų tikslas. Aš sakiau, kad džiaugiuosi, kad politiniai junginiai jungiasi", - sakė V.Adamkus, trečiadienio vakarą apsilankęs parodoje "Mes-prezidentai".

Tačiau V.Adamkus pakartojo, jog aktyviai dalyvaus Lietuvos gyvenime ir "nuošalyje nesėdės".

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Alvidas Lukošaitis abejoja, ar kadenciją bebaigiantis prezidentas Valdas Adamkus sutiktų tapti galimo Lietuvos liberalų (LLS) ir Centro sąjungų (LCS) bloko lyderiu.

REKLAMA

Kaip trečiadienį BNS sakė politologas, pastangos prie vidurio dešiniųjų politinių jėgų vienijimo problemos priartinti V.Adamkų suteiktų iniciatyvai postūmį, tačiau prezidentui tai būtų "pernelyg didelis įsivėlimas į politinius žaidimus", į kuriuos V.Adamkus "vargu ar velsis".

A.Lukošaitis pabrėžė sveikinąs kiekvieną vidurio dešinės spektrui priskiriamų partijų vienijimosi iniciatyvą.

"Ne kartą buvo kalbėta, ne vieni rinkimai buvo, kad patys politikai suprastų, kad didelių kalnų neišvartysi, einant atskirai tokių darbų daryti", - BNS teigė TSPMI dėstytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Negudriomis" jis pavadino ligšiolines pastangas patenkinti partijų pirmininkų ambicijas ir išlaikyti "tariamą programinį skaistumą", kurias apmastyti privertė "apgailėtinas" kai kurių partinių kandidatų pasirodymas prezidento rinkimuose.A.Lukošaitis abejojo, ar bendra liberalų ir centristų partija galėtų prilygti susivienijusiai Lietuvos socialdemokratų partijai.

"Atsirandant naujai politinei partijai, reikėtų naujo apsibrėžimo dėl savo orientacijos, statuso, strategijos, tačiau visus tuos dalykus, vienaip ar kitaip, darys tie patys žmonės. Jeigu socdemų idėja ir programinė laikysena yra iš principo aiški ir žinoma, šiuo atveju yra "balaganas"", - svarstė politologas.

REKLAMA

Tačiau jis pabrėžė, kad tokia nauja politinė jėga galėtų įsitvirtinti kaip "pagrindinė alternatyva kairiajai pusei" ir pablogintų Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) situaciją, kurie taip pat pretenduoja į šią alternatyvą.

Paklaustas apie kai kurių politikų užsiminimus, kad prie naujo bloko galėtų prisijungti ir konservatoriai, TSPMI dėstytojas tvirtino, kad tai tik kelia juoką."Tie žaidimai yra žinomi, visą laiką jie kalba plačiau, negu reikia, žinodami, kad jokios reakcijos iš tos pusės gali nesitikėti", - sakė A.Lukošaitis.

REKLAMA

Apie artimiausiu metu įvyksiantį LLS ir LCS susijungimą kalbėta trečiadienį įvykusiame V.Adamkaus susitikime su liberalų vadovu Eugenijumi Gentvilu ir partijos nariu, Seimo pirmininko pavaduotoju Gintaru Steponavičiumi bei centristų lyderiu Kęstučiu Glavecku.

"Mes priėmėm sprendimus, kad artimiausiu metu mūsų partijos susijungs į vieną politinę jėgą", - po susitikimo su prezidentu žurnalistams sakė E.Gentvilas.Liberalo teigimu, prie naujosios partijos dar kviečiami prisijungti Vytauto Bogušio vadovaujami modernieji krikščionys demokratai. Nors kol kas šios partijos atstovai nėra paskelbę savo apsisprendimo, E.Gentvilas tikisi, kad jis bus teigiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidento patarėjas Darius Kuolys sakė, kad prezidentas aktyviai remia stiprios liberalios jėgos kūrimąsi Lietuvos politiniame gyvenime ir prašo kuo greičiau atlikti šį partijų jungimosi darbą.

E.Gentvilas ir K.Glaveckas tikino prezidentui nesiūlę tapti naujosios partijos lyderiu. E.Gentvilas sakė norintis kartu su K.Glavecku parašyti rekomendacijas V.Adamkui tapti naujosios partijos nariu.

E.Gentvilas pažymėjo, kad sprendimas dėl partijų vienijimosi dar nėra patvirtintas aukščiausiųjų abiejų partijų organų, tačiau tai ketinama padaryti kiek įmanoma greičiau, atsižvelgiant į visas vienijimosi procedūras.

REKLAMA

E.Gentvilas neatmetė galimybės, kad perspektyvoje prie naujosios partijos prisijungs ir konservatoriai, o šios koalicijos lyderiu galėtų tapti konservatorių narys Andrius Kubilius, tačiau plačiau šių galimybių nekomentavo.

K.Glaveckas prognozavo, kad partijoje bus daugiau nei 12 tūkst. narių.

Apie dešiniųjų partijų vienijimąsi liberalai ėmė kalbėti po gruodžio 22 dieną įvykusio pirmojo prezidento rinkimų turo. Už liberalų iškeltą kandidatą į prezidentus E.Gentvilą tada balsavo 3,09 proc., centristų kandidatą K.Glavecką parėmė 0,52 proc. Lietuvos rinkėjų.

REKLAMA

Paaiškėjus savivaldybių tarybų rinkimų, vykusių kartu su prezidento rinkimais, rezultatams, E.Gentvilas žurnalistams prabilo apie prognozuojamą "akivaizdžią dešiniojo centro koaliciją, kurioje bus liberalai, konservatoriai, Centro sąjunga".Apie galimybes susijungti abiem partijoms liberalų ir centristų atstovai diskutavo iki vėlaus antradienio vakaro.

2000 metų pavasarį, artėjant Seimo rinkimams, V.Adamkus inicijavo vidurio dešiniųjų jėgų neformalų Naujosios politikos bloką, į kurį susitelkė Artūro Paulausko Naujoji sąjunga (socialliberalai), tuomet Rolando Pakso vadovaujama Lietuvos liberalų sąjunga, tuometinė Romualdo Ozolo Centro sąjunga ir Vytauto Bogušio Moderniųjų krikščionių demokratų sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA

Po Seimo rinkimų buvo sudaryta formali Naujosios politikos koalicija, suformavusi Vyriausybę, kuri gyvavo iki 2001 metų birželio.

Socialliberalams suformavus naują valdančiąją daugumą su Algirdo Brazausko socialdemokratais, Naujosios politikas blokas suiro, o jį sudariusios jėgos paskendo tarpusavio vaiduose.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų