• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui po naftos magnato Michailo Chodorkovskio arešto vertėtų savęs paklausti vienintelio dalyko: kaip tvirtai jis valdo padėtį?

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį, kai "Jukos" vadovas žingsniais matavo kalėjimo kamerą, V.Putinas pareiškė, kad jei Generalinė prokuratūra išdavė orderį suimti milijardierių, vadinasi, ne be pagrindo.

REKLAMA

Norėdamas išsklaidyti galimų investuotojų būgštavimus, prezidentas pridūrė, kad teisėsaugos organų veiksmai neturės įtakos 1990 metų privatizacijos rezultatams.

Tačiau analitikai spėja, kad nors ir atrodo pasitikintis savimi, prezidentas galbūt nesupranta, kokios įtakos "Jukos" byla" gali turėti užsienio investicijoms Rusijoje ir šalies įvaizdžiui Vakaruose, kuris ir šiaip yra problemiškas.

Daugelis analitikų mano, kad M.Chodorkovskio, turtingiausio Rusijos žmogaus, kurio turtas vertinamas 8 mlrd. dolerių, areštas atspindi kovą dėl valdžios tarp senosios "Kremliaus gvardijos" ir "kietos rankos" šalininkų. Dauguma pastarųjų atėjo iš saugumo organų, kai V.Putinas, buvęs KGB darbuotojas, 2000 metais užėmė prezidento postą.

REKLAMA
REKLAMA

Tokios nuomonės šalininkai įsitikinę, kad "jėgos struktūrų atstovai" įtikino V.Putiną stoti į pavojingą kelią, pavaizdavę M.Chodorkovskį kaip grėsmę prezidento autoritetui kovoje dėl vietos parlamente šių metų gruodį ir dėl valstybės vadovo posto 2004 metais.

"Prezidentui dabar sunku suvaldyti arklius ir sustabdyti tai, kas pradėta, nes bet koks kompromisas su Chodorkovskiu reikš jo asmeninį pralaimėjimą ir bus palaikytas silpnumu", - sakė Lilija Ševcova, Carnegie (Karnegio) fondo Maskvos skyriaus analitikė.

"Jukos" vadovo areštas padėjo tašką ilgoje konfrontacijoje su valdžia, kuri prasidėjo liepą, kai apkaltintas grobstymu tardymo izoliatoriuje atsidūrė kitas "Jukos" akcininkas, Platonas Lebedevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinė prokuratūra apkaltino M.Chodorkovskį vengimu mokėti mokesčius ir užvaldžius biudžeto lėšas "apgaulės būdu".

PAVOJINGAS KELIAS

Iš pirmo žvilgsnio, M.Chodorkovskio areštas gali rimtai pakenkti V.Putino, kaip garanto, jog Rusija yra ištikima atvirai rinkai, ekonominėms reformoms ir teisinėms normoms, įvaizdžiui.

Spalio pradžioje V.Putinas kalbėjo Maskvoje vykusiame ekonomikos forume, kuriame tarp verslo sluoksnių atstovų buvo ir M.Chodorkovskis.

Prezidentas tada akcentavo būtinybę pritraukti į Rusiją užsienio investicijas, žadėjo vykdyti reformas ir laikytis įstatymo normų.

REKLAMA

Turint galvoje informaciją apie Amerikos kompanijos "Exxon Mobil" ketinimą investuoti milijardus dolerių į jungtinę kompaniją "JukosSibneft", V.Putinui derėtų pasverti, kaip M.Chodorkovskio areštas atsilieps santykiams su Jungtinėmis Valstijomis, prioritetinei Rusijos užsienio politikos krypčiai, sako analitikai.

Skirtingai nuo kitų oligarchų, 40-metis "Jukos" vadovas liko dėmesio centre, nebandydamas slopinti susidomėjimo jo asmeniu. Nepaisydamas "įspėjamųjų šūvių" iš Kremliaus, jis neslėpė savo politinių ambicijų ir rėmė liberaliąją opoziciją. Tuo pat metu nekyla jokių abejonių, kad 2004 metų kovą V.Putinas balotiruosis į Rusijos prezidento postą.

REKLAMA

Analitikų nuomone, milžiniškas M.Chodorkovskio turtas leis jam daryti įtaką prezidento rinkimų eigai 2008 metais ir net kelti savo kandidatūrą į šalies vadovo postą.

Kremlius negalėjo nepastebėti, kad "Jukos" atstovai figūruoja kandidatų į parlamento narius sąrašuose, parengtuose gruodžio mėnesiui, ir atstovauja visam politiniam spektrui.

KOVA DĖL VALDŽIOS

Analitikai sutinka, kad "Jukos" vadovas buvo patogus taikinys Kremliui. Tarp dviejų klanų, trokštančių daryti įtaką V.Putinui, jis turi nedaug tikrų draugų, ko nepasakysi apie oligarchą ir Anglijos futbolo klubo "Chelsea" savininką Romaną Abramovičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikraštis "Kommersant" rašė apie artimiausių V.Putino padėjėjų, praktiškai nežinomų užsienyje, kovą dėl valdžios. "Senoji Kremliaus gvardija", kuriai atstovauja prezidento administracijos vadovas Aleksandras Vološinas, grumiasi su "jėgos struktūrų atstovais" - griežtų priemonių šalininkais.

Nacionalinės strategijos tarybos generalinis direktorius Stanislavas Belkovskis mano, jog M.Chodorkovskis be reikalo tikėjosi, kad jo turtai ir statusas sugebės jį apginti.

"Jis siejo dideles viltis, pirma, su Rusijos verslo sluoksniais, antra, su JAV respublikonų elitu. Tačiau... JAV Putino režimo stabilumas svarbesnis... Kai dėl mūsų verslo sluoksnių, tai jie kovos už Chodorkovskį perdėm formaliai, bet nepajudins savo galingų... išteklių jam paremti", - sakė analitikas.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų