REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Seimo rinkimų politikai derasi dėl valdžios ir kuria valstybės ateities scenarijus. Jau nelieka abejonių, kad kraštą ketverius metus pasiryžusi valdyti Darbo partijos, socialdemokratų ir socialliberalų bei Valstiečių partijos koalicija. Kokių permainų ši koalicija žada Lietuvai? Ko galime tikėtis iš būsimos Vyriausybės programos?

REKLAMA
REKLAMA

Koks tolesnis per rinkimus dalytų pažadų likimas? Ar pavyks partijų strategams pergudrauti politinę Lietuvos tikrovę?

REKLAMA

Į šiuos ir kitus klausimus Lietuvos radijo laidoje “Tarp Rytų ir Vakarų” Dariaus Kuolio kalbinamas atsakinėjo Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Buvimas opozicijoje leistų “kurti tą nesąmonę, vadinamą “vaivorykštės” koalicija”

Pradėkime pokalbį nuo verslo reikalų. Kiek lėšų investavote į politinį projektą - Seimo rinkimus? Kaip vertinate šią investiciją? Ar ji atsipirks?

Nevadinčiau to investicija. Mes einame į politiką ir nedarome jokios investicijos. Tiesa, jei verslininkai į politiką žiūri pragmatiškai, jie stengiasi sudaryti apskritai palankias sąlygas verslui, leisiančias iš to užsidirbti visiems verslininkams, tarp jų ir mūsų partijos nariams. Džiaugčiausi, jeigu tai pavyktų. Sakyčiau, kad rinkimams skirti pinigai buvo parama politinėms organizacijoms. Tai buvo ir mūsų koncerno “Vikonda” parama. Iš koncerno lėšų bus apmokėti kai kurie renginiai ir kiti užsakymai - apie 0,5 mln. litų. Visa kita buvo finansuojama kitų partijos narių, jiems priklausančių įmonių. Iš šalies lėšų rinkimų kampanijai finansuoti netraukėme ir džiaugiamės, kad neturime jokių įsipareigojimų kitiems. Dar negalime deklaruoti visų kampanijos išlaidų - kol kas gavome tik kokį trečdalį sąskaitų. Galima sakyti, sulaukėme tokių rinkimų rezultatų, kokių tikėjomės. Šiandien jau turime 41 frakcijos narį - iš viso planavome turėti nuo 40 iki 50 narių.

REKLAMA
REKLAMA

Vadovaujate partijai, kuri gavo daugiausiai vietų Seime. Atrodytų, visi politinio žaidimo koziriai jūsų rankose. Kodėl atiduodate iniciatyvą socialdemokratų ir socialliberalų lyderiams? Kodėl neimate visos jūsų partijai rinkėjų valia teisėtai priklausančios valdžios? Kodėl sutinkate su trečiojo brolio vaidmeniu šioje koalicijoje?

Mes nedarome jokios nuolaidos. Rinkėjai mums patikėjo pusę galimos daugumos, pagal šias išgales bandysime įgyvendinti ir savo programą. Bet, ko gero, mums pavyks įgyvendinti ne kokių 50 proc., o 80-85 proc. savo programos, nors rinkėjai mums ir nesuteikė tiek balsų. Nenorime, kad valstybę ištiktų šokas. Mums svarbiausia, kad Vyriausybės programoje būtų kuo daugiau Darbo partijos programinių nuostatų ar tų koalicijos partnerių nuostatų, kurios sutampa su Darbo partijos pozicija. Mūsų tikslas - ne postai. Niekada su savo rinkėjais apie postus nekalbėjome. Sakėme, kad jeigu rinkėjai mums patikės absoliučią daugumą, tai programą įgyvendinsime 100 proc., jeigu ne - turėsime orientuotis pagal situaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet ar jūsų, kaip daugiausia balsų pelniusios partijos lyderio, įsipareigojimai rinkėjams nereikalautų, kad imtumėte bent jau premjero ar Seimo pirmininko postą? Kodėl laimėję 39 vietas Seime nusileidžiate socialdemokratams, turintiems tik 20, ir socialliberalams, turintiems tik 11 vietų? Ar dėl tokio jūsų kuklumo nenusivils jūsų partijos rėmėjai?

Priešingu atveju mes turėtume nueiti į opoziciją, leisti kurti tą nesąmonę, vadinamą “vaivorykštės” koalicija.

A. Zuokas neatrodo patikimas V. Uspaskichui

Ar jūs nesvarstėte kitų galimybių - pavyzdžiui, koalicijos su liberalcentristais? Artūras Zuokas yra leidęs suprasti, kad galėtų su jumis dirbti.

REKLAMA

Pažiūrėkite, ar yra prognozuojamas A. Zuoko elgesys, ar jo pasisakymai suderinami su sveiku protu… Ten yra šiokių tokių nesusipratimų. Ar galima jį laikyti rimtu politiku?.. Pažiūrėkite, kas darosi teismuose. Galų gale man užteko išgirsti garso įrašą, kuriame grasinama su žmogumi susidoroti.

O nesvarstėte, gal jūsų į prezidentus remtas Petras Auštrevičius galėtų užimti premjero postą?

Nesvarstėme. Jis dar per jaunas būti premjeru. Premjeras turi daugiau galių negu prezidentas. Galiu pasakyti, kad net jeigu Darbo partija būtų gavusi 55 ar 60 vietų Seime, aš pats vis tiek neičiau į premjerus ir patarčiau savo partiečiams nesiveržti todėl, kad neturint tvirto užnugario, tvirtos atramos Seime naujai politinei organizacijai rizikuoti eiti į premjero postą yra tiesiog kvaila. Mes kuriame klasikinę partiją, norime, kad ji būtų pavyzdys partijos, kovojančios ne dėl postų, o dėl programos įgyvendinimo.

REKLAMA

Kaip Darbo partija įgyvendins savo programą

Bet kaip jūs tikitės įgyvendinti savo programą atsisakę savo partijai priklausančių postų? Kaip jūs sieksite, kad koalicija vykdytų jūsų partijos programines nuostatas, jeigu Vyriausybėje jūsų bus mažuma? Ar įmanoma gavus minimalų postų skaičių žadėti maksimaliai įgyvendinti rinkimų programą?

Darbo partija buvo kaltinama tuo, kad laimėjusi pasuks Lietuvos orientaciją į Rusiją. Todėl mes ir atsisakėme Krašto apsaugos ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, Vidaus reikalų ministerijos…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

…taip pat premjero ir Seimo pirmininko postų?

Taip. Tokiu būdu išlieka politinis tęstinumas, ta pageidauta valstybės orientacija į Vakarus, į NATO. Taigi grėsmė išnyko. Daugiausia mes kalbėjome, kad reikia sutvarkyti vidaus ūkį. Tad mes ir siekiame Žemės ūkio, Ūkio, Švietimo, Kultūros, Susisiekimo ministerijų vadovų postų. Jau susiderėjome su socialdemokratais, kad jie sutinka būtent mums užleisti valdyti vidaus ūkį. Todėl mūsų programos nuostatos ir bus įgyvendintos.

Kas dar, be ūkio sutvarkymo, būtų svarbu Darbo partijai? Kokias pozicijas, kokius principus jūs esate pasiruošęs ginti, neidamas į kompromisus? Štai jūsų partijos rinkimų programoje minimi “svarbiausi įsipareigojimai”, trys pirmieji jų: “1) pakeisti rinkimų sistemą: visus Seimo narius rinkti vienmandatėse apygardose, įvesti tiesioginius merų ir seniūnų rinkimus; 2) priimti Seimo nario, mero ir seniūno atšaukimo įstatymą; 3) panaikinti apskritis, jų funkcijas perduodant savivaldybėms”. Ar žadate priversti savo koalicijos partnerius šiuos pačius svarbiausius savo partijos įsipareigojimus įgyvendinti per ketverius metus?

REKLAMA

Visa mūsų programa yra labai svarbi. Nė vieno punkto Darbo partija neatsisako ir neatsisakys. Tai išliks Darbo partijos programoje, kol ji bus įgyvendinta. Rinkėjai mums nesuteikė galimybės suformuoti savo valdančiąją daugumą ir įgyvendinti programą, todėl dabar kuriasi valdančioji koalicija. Mes į koalicinę programą rašome tai, ką sugebame suderinti. Daug ką jau suderinome. Jau suderinome, kad seniūnai ir merai bus renkami tiesiogiai. Tam pritarė ir koalicijos partneriai. Socialdemokratai kai kuriais punktais pritarė mums ir dėl apskričių: galime pamažinti apskričių funkcijas ir perduoti jas vietos savivaldai - seniūnijoms ir merams. Taigi dalį sugebėsime įgyvendinti ir su šita koalicija. Bet tai, ką mes žadėjome rinkėjams dėl vienmandatinių rinkimų mažoritarinės sistemos atšaukimo ir kt., mes galėsime įgyvendinti tik tada, kada mums rinkėjai suteiks absoliučią galimybę tai padaryti.

REKLAMA

Bet rinkėjai jums suteikė daugiau galių, nei jūs dabar pasiimate. Jūs galėtumėte turėti daugumą ministrų Vyriausybėje, galėtumėte turėti premjero ar Seimo pirmininko postą. Tada galėtumėte sėkmingiau įgyvendinti savo programą. Ar atsisakote galimybės turėti daugiau postų valdžioje visam koalicijos gyvavimo laikui, ar sustiprėję, įgiję patirties keisite savo reikalavimus koalicijos partneriams?

Koalicijos sutartis ir programa turi galioti visus ketverius metus. Bandysime išmokinti ir kitas partijas laikytis sutarties bei programos. Antra, 40 vietų Seime neleidžia iki galo įvykdyti programos, neiti į jokius kompromisus. Jeigu būtume atsisakę formuoti daugumą, kiltų abejonė, ar valstybė bus valdoma efektyviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Uspaskicho ir A. Brazausko “asmeniniai santykiai gana neblogi”

Eidamas į rinkimus žadėjote esmines permainas. Ar tikite, kad A. Brazausko valdoma Vyriausybė, kurią jūs griežtai kritikavote ir dėl galimos korupcijos, ir dėl kitų valdymo ydų, garantuos tokias permainas?

Taip. Nes mes dalyvausime šitos Vyriausybės darbe. Jeigu visi kartu pasirašysime programą, turėsime jos ir laikytis.

Manote, kad A. Brazauskas įgyvendins jūsų programines nuostatas?

Ne mūsų, - koalicijos.

Tai ar atsisakysite iki šiol reikštos kritikos A. Brazausko atžvilgiu, ar iškėlęs šios Vyriausybės trūkumus sieksite jį perauklėti? Beje, kokie jūsų asmeniniai santykiai su premjeru?

REKLAMA

Manau, mūsų asmeniniai santykiai gana neblogi, darbiniai, pragmatiški. Kritika, matyt, pasiekė savo - rinkėjai atsižvelgė į ją ir šiandien mes sudarome bendrą koalicijos programą, į kurią įtraukiami ir Darbo partijos nuostatai.

Ar manote, kad būsima Vyriausybė, vėl vadovaujama A. Brazausko, daugiau nebeduos pagrindo jūsų kritikai dėl korupcijos?

Dėsime visas pastangas, kad ta korupcijos būtų mažiausia.

Ar tinka Kėdainių modelis Lietuvai?

Sklando kalbos, kad atėję į valdžią galite imtis visoje Lietuvoje diegti Kėdainių modelį, nekeliantį daug žavesio, bent jau jį vertinantiems politologams.

REKLAMA

Politologai dabar važiuoja į Kėdainius ir stebisi, kad juose iš tikrųjų yra geriausia demokratija. Kartais mane net juokas ima… Praeitą savaitę į Kėdainius buvo nuvažiavęs Virgis Valentinavičius (“Eltos” vyriausiasis redaktorius - red. past.) pamokyti žurnalistų, kaip dirbti. Šeštadienį “Kėdainių garse” perskaičiau straipsnį, parašytą konservatorės, kuri piktinasi, kad dvidešimt metų Kėdainių nematęs, Lietuvoje ilgai negyvenęs veikėjas atvažiavo mokyti, o pats nežino, kas ten darosi.

Tai Kėdainiuose net konservatoriai nepageidauja, kad atvažiuotų diskutuoti kitą nuomonę turintys žmonės?

REKLAMA
REKLAMA

Norėjau pasakyti, kad klysta tie, kurie nebuvę Kėdainiuose keturiolika metų atvažiuoja peikti Kėdainių modelio. Kuo blogas tas modelis? Ar Kėdainiuose vyko nedemokratiški rinkimai ir yra panaikinti jų rezultatai? Ar žinote, kad už Uspaskichą balsavo daugiausia balsuotojų per keturiolika metų? Antrą kartą toje pačioje apygardoje. Žmonės manimi pasitiki.

Apie interesų konfliktą

Jūsų programoje rašoma, kad dabar šešėlinė ekonomika Lietuvoje sudaro apie 9 milijardus litų. Žadate “ženkliai sumažinti jos mastus ir eliminuoti interesų grupių įtaką įstatymų leidybai”. Kaip ketinate tai padaryti? Štai jūs ir ponas Antanas Bosas - du potencialūs ūkio ministrai, esate verslininkai milijonieriai. Ką darysite, kai jūsų partijos vadovaujamai ministerijai teks skirstyti Europos Sąjungos paramos pinigus? Kaip ketinate išvengti akivaizdaus interesų konflikto? Ką manote apie Vakaruose įprastą civilizuotą tvarką, kai į politiką išėjęs verslininkas privalo perleisti savo akcijas ne žmonai ar sūnui, bet patikėjimo fondams ar įvairioms turto valdymo agentūroms?

Su mielu noru sutikčiau perduoti savo akcijas patikėjimo fondui, bet toks neegzistuoja. Iki šiol politikai nepadarė nei fondo, nei valstybinės institucijos, kuri galėtų perimti tas akcijas.

REKLAMA

Bet jūs pats keletą metų vadovavote Seimo Ekonomikos komitetui…

Ekonomikos komitetas neturi galimybių parašyti tokį įstatymą, jis turėjo tik patariamojo balso teisę.

Gal galėtumėte tokį modelį sukurti dabar per pirmuosius valdymo metus?

Kas dėl to išgyvena, tegu ir kuria. Aš nevogiau, nevagiu ir kitiems nepatariu.

Tai jūs dėl akivaizdaus interesų konflikto neišgyvenate ir nieko keisti neketinate?

Ne.

Apie darbą Vyriausybėje

Ar pasitikite savo būsimais ministrais, kurių kandidatūras dabar siūlote? Ar galite užtikrinti, kad jie dirbs sąžiningai? Štai ponas Arūnas Degutis, vienas iš jūsų partijos narių, yra pasakęs, kad Darbo partijos privalumas, jog jūs vienas kito partijoje nepažįstate.

Pakankamai pažįstu siūlomus kandidatus. Aišku, nuo klaidų niekas neapsaugotas. Žmonės, kurie bandys pažeisti įstatymą, bus šalinami. Atsakydamas į ankstesnį jūsų klausimą, galiu pasakyti, kad jokio interesų konflikto dabar nėra.

Ar būdamas ministru, neleisite savo įmonėms pasinaudoti Europos Sąjungos paramos lėšomis?

Visi galimi ministrai yra perspėti, kad jeigu mes pasiryžę eiti į vykdomąją valdžią, tai mūsų įmonės negalės naudotis Europos Sąjungos paramos lėšomis.

REKLAMA

Tai nekartosite tos praktikos, kai būdamas Ekonomikos komiteto pirmininku naudojotės ar leidote naudotis savo įmonėms Europos Sąjungos parama?

Reikia atskirti vykdomąją valdžią nuo įstatymų leidžiamosios. Vykdomoji valdžia turi balso teisę sprendimui priimti, o įstatymų leidžiamoji - ne.

Vadinasi, jeigu ponas A. Bosas arba jūs liksite Seime, jo arba jūsų įmonės naudosis ES parama?

Dauguma Seimo narių ir anksčiau galėjo tai daryti. Bet jis neturės įtakos tokiam sprendimui priimti.

Savo rinkimų programoje žadėjote mažinti mokesčius verslui, mažinti bei diferencijuoti gyventojų pajamų mokesčius. Ką dėl būsimų mokesčių sutarėte su A. Brazausku?

Taip ir bus. Partijos programoje rašėme, kad ketiname mažinti gyventojų pajamų mokestį mažiau uždirbantiems asmenims ir nustatyti tokius tarifus: uždirbantiems iki 600 Lt - 27 proc., o uždirbantiems iki 1200 Lt - 30 proc. Tai ir darysime.

Kaip jūs vertinate dabartinę Lietuvos teisėsaugos būklę, prokuratūros, STT, policijos darbą? Ar gintumėte policijos generalinį komisarą Vytautą Grigaravičių nuo socialdemokratų, jei šie vėl norėtų jį pakeisti?

Teisėsaugos darbą reikėtų tobulinti. Visose institucijose. Negirdėjau, kad socialdemokratai ketintų pašalinti iš pareigų V. Grigaravičių. Manau, kad jis tinkamas savo pareigoms.

REKLAMA

Be Ūkio ministerijos, prašote dar kelių ministerijų: Sveikatos apsaugos, Kultūros, Švietimo, Teisingumo, Žemės ūkio. Ką ketinate jų kuruojamose srityse nuveikti? Kodėl būtent šitų ministerijų siekiate?

Iš tikrųjų mes jų nesiekėme. Derybose išaiškėjo tokios pozicijos. Mums, aišku, irgi naudinga dirbti tose ministerijose, bet būtent šitos ministerijos mums buvo pasiūlytos derybose.

Tai imate jas tik iš bėdos, neturėdami šiose srityse jokių didesnių siekių?

Man neįdomu su jumis kalbėtis.

Daug nerimo kėlė jūsų pažadai užsienio politikos srityje. Po rinkimų skubėjote visus nuraminti, kad dėl tęstinumo paliekate buvusius krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministrus. Bet vienas iš jūsų įsipareigojimų savo rinkėjams buvo “didinti Lietuvos valstybės kaip tilto tarp Rytų ir Vakarų vaidmenį”. Ar įkalbėjote A. Brazauską tokį tiltą statyti?

Nemanau, kad A. Brazauską reikia įkalbinėti - jis žiūri pragmatiškai į gerus santykius su kaimynais. Daugelis ES šalių veržiasi į Rytų rinką. Ir reikia džiaugtis, kad Lietuva, kuria tos šalys galėtų pasinaudoti kaip tiltu, gaus progą iš to užsidirbti.

Bet užsienio reikalų ministras Antanas Valionis yra kategoriškai atmetęs tilto idėją. Jis mano, kad ji yra nereali ir žalinga Lietuvai. Kaip žadate savo idėjas derinti su ministru?

REKLAMA

Norite pasakyti, kad A. Valionis prieš gerus santykius su kaimynais?

Ar jūs manote, kad reikia atsisakyti principų, vertybių, geopolitinės orientacijos ir siekti gerų santykių su kaimynais bet kokia kaina? Ar jūs pasiryžęs palaikyti gerus santykius su Lukašenkos režimu?

Mes turime siekti gerų santykių su visomis kaimyninėmis valstybėmis, bet ne Lietuvos valstybės, jos suvereniteto sąskaita. Lukašenkos politika manęs nežavi, bet užmerkti akis į panosėje esančią problemą yra klaida. Reikia kuo daugiau ten eksportuoti demokratijos, demokratinių svertų, idėjų.

Ar jūsų nežeidžia dabartinės valdančios daugumos noras ratifikuoti Europos Sąjungos Konstituciją dar šiame Seime? Ar taip neparodomas nepasitikėjimas jūsų partija ir naująja Seimo dauguma?

Aš pats buvau už šitą idėją. Aišku, būtų demokratiškiau, jeigu būtų rengiamas referendumas ir už tai balsuotų tauta. Dauguma dabartinio Seimo žmonių, specialistų, yra susipažinę su šita Konstitucija ir gali suprasti, apie ką ten kalbama. Šitos kadencijos Seimo nariai daugiausia prisidėjo kuriant ES Konstituciją. Tad geriausia, kad jie ir priimtų tą Konstituciją.

Dėkoju už pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų