REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos gamtinių dujų tinklas "Beltransgaz" pasirašė papildomus sandorius su Rusijos kompanijomis "Itera" ir "Transneft" dėl dujų tiekimo sausio mėnesį. Po šio žingsnio dujų tiekimas Baltarusijos vartotojams buvo pratęstas iki 2004 metų sausio 29 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak bendrovės "Itera", nepriklausomos Rusijos dujų kompanijos panaikino dujų tiekimo Baltarusijai apribojimus, kurie buvo uždėti sausio 24 dieną. Problema dėl dujų tiekimo sausio mėnesį buvo išspręsta, tačiau Baltarusija turi pasirašyti naujus sandorius dėl dujų tiekimo po sausio 29 dienos.

REKLAMA

Šį mėnesį, pagal anksčiau pasirašytus sandorius, "Itera" ir "Transneft" jau pristatė Baltarusijai maždaug 1,05 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų. Tuo tarpu Baltarusijai šį mėnesį iš viso reikia 2 mlrd. kubinių metrų dujų.

Anksčiau dujas Baltarusijai tiekė Rusijos dujų monopolis "Gazprom". Bet kompanija sustabdė tiekimą dėl daugelio priežasčių. Po to gamtines dujas Baltarusijai pristatė nepriklausomos dujų tiekėjos. Tačiau sausio 23 dieną jos pareiškė, jog visas sandoriuose nurodytas dujų kiekis jau yra pristatytas, ir nutraukė tiekimą.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos sprendimas sustabdyti dujų tiekimą Baltarusijai vidury žiemos gali atrodyti nežmoniškas, tačiau Kremlius nusprendė, jog tai yra vienintelis būdas garantuoti atsiskaitymą, teigė Rusijos atstovas.

Baltarusijos ministro pirmininko pavaduotojas Vladimiras Semaška po vyriausybės susitikimo sausio 24 dieną spaudos konferencijoje pareiškė: "Nė viena gamykla, nė vienas namas ar butas nebus paliktas be šildymo, elektros ar dujų. Mes esame tikri, kadangi mes visiškai atsiskaitėme už 2003 metais Baltarusijai patiektas dujas".

Penktadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka aptarė dujų tiekimo problemas telefonu. V. Putinas paprašė A. Lukašenkos nedelsiant atsiųsti dokumentus, tiksliai nurodančius, kokį kiekį dujų Baltarusija gavo.

“RIA Novosti”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų