REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politikams ir valdininkams nurėžtos algos (papildyta)

„Viso gero, algelės“, - taip Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas palydėjo Seimo sprendimą sumažinti atlyginimus valstybės politikams, pareigūnams, tarnautojams.

REKLAMA
REKLAMA

Nors keli parlamentarai aiškino, kad šitoks siekis apkarpyti algas valdininkams ir politikams nėra išeitis iš krizės, už užmokesčio mažinimą balsavo 86 parlamentarai, prieš – 2, susilaikė 24.

REKLAMA

Darbo užmokesčio sistema - jovalas

Socdemas Vytenis Povilas Andriukaitis, pasisakęs prieš tokius užmojus, aiškino sutinkantis, kad atlyginimus reikia mažinti, tačiau ragino elgtis solidariau ir moraliau – daugiau sumažinti atlygį aukštiems pareigūnams, o vidurinės grandies valdininkų algas palikti tokias pačias. „Juo labiau, kad aukšti pareigūnai turi priedus, fondus, moralinę satisfakciją pagaliau. Negalėčiau su tokiu skubotu ir neapgalvotu įstatymu sutikti. Jis, mano nuomone, neatitinka socialinio teisingumo principo valstybėje“, - balsuoti prieš agitavo socialdemokratas, pridūręs, kad dabartinė darbo užmokesčio sistema yra „jovalas“.

REKLAMA
REKLAMA

Jo bendrapartietis Algirdas Sysas aiškino, kad pasirinktas netinkamas kelias – bet koks atlyginimų mažinimas mažins valstybės pajamas iš mokesčių. Jis ragino vietoj šio įstatymo geriau greičiau priimti sprendimą dėl progresinių mokesčių, o ne „raukinėti po kelis procentus ir vis nuo ko nors nugnybt – tai nuo vaikų, tai nuo bedarbių“. „Va čia tai būtų solidarumas“ - sakė A. Sysas.

Išlaikytas padorumo testas

Premjeras Andrius Kubilius nusistebėjo, kad opozicija (ir, anot A. Kubiliaus, jos tikrasis lyderis – V. P. Andriukaitis) prieštarauja solidarumui ir gina savus atlyginimus bei pasitelkia melagingus argumentus. „Valstybės politikai turi rodyti diržų susiveržimo pavyzdį. Tai yra testas mūsų visų nuoširdumui ir padorumui“, - kalbėjo ministras pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jam pritarė ir Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Donatas Jankauskas. Anot jo, reikia žiūrėti ne tik į skaičius, bet ir į žmones. Konservatorius Kęstutis Masiulis ironizavo, kad 8 metus valdę socdemai patys turėjo galimybę įvesti progresinius mokesčius, tačiau dabar to prašo dešiniųjų, kurių daugumą sudaro liberalai, pasisakantys už regresinius mokesčius.

***

Pataisomis siekiama sumažinti politikų bei pareigūnų pareiginių atlyginimų koeficientus, pagal kuriuos skaičiuojamas atlyginimas. Pavyzdžiui, Seimo pirmininko atlyginimo koeficientas bus sumažintas nuo 25,8 iki 22,7, ministro - nuo 23,8 iki 20,94, eilinio Seimo nario - nuo 19,4 iki 17,07. Generalinio prokuroro pareiginės algos koeficientas mažinamas nuo 16,7 iki 14,7, valstybės kontrolieriaus - nuo 15,5 iki 13,6.

REKLAMA

Taip pat bus sumažinti atlyginimai Seimo, Seimo pirmininko, prezidento ar premjero paskirtų institucijų vadovams: Seimo, lygių galimybių, vaiko teisių apsaugos kontrolieriams, komisijų, kitų institucijų vadovams.

Tačiau Seimas palieka nemažintus, nors buvo planuota, merų bei vicemerų atlyginimus. Argumentuota, jog merų atlyginimai, priešingai nei kitų politikų bei pareigūnų, anksčiau nebuvo didinami, tad juos mažinti bendra tvarka būtų neteisinga.

Seimas pritarė siūlymams mažinti ir daugiau uždirbančių valstybės tarnautojų atlyginimus. Valstybės tarnybos įstatymo pataisomis sumažinti aukščiausių, t.y. 15-20 valstybės tarnautojų kategorijų pareiginių algų koeficientai. Tuo metu 1-14 valstybės tarnautojų kategorijų pareiginių algų koeficientai liko nepakitę.

REKLAMA

Aukščiausios - dvidešimtos - kategorijos tarnautojų pareiginis koeficientas mažinamas nuo 13 iki 11,4 (nuo 6,1 iki 5,4 tūkst. litų neatskaičius mokesčių), 15-ą kategoriją turintiems tarnautojams - nuo 7,8 iki 7,6 (nuo 3,7 iki 3,6 tūkst. litų). Tuo tarpu žemesnių kategorijų tarnautojams, kurių atlyginimai svyruoja tarp 1,4-3,3 tūkst. litų, atlyginimai nemažinami.

Valstybės politikų bei pareigūnų atlyginimai skaičiuojami bazinį pareiginės algos koeficientą dauginant iš bazinio pareiginio atlyginimo dydžio, šiuo metu siekiančio 475 litus.

Atlyginimai valstybės politikams bei pareigūnams, tarnautojams, teisėjams bus mažinami laikinai: nuo gegužės 1-osios iki 2010 metų pabaigos.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų