REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais į savo kulminaciją įžengęs unikalus projektas LT 1000, siekiantis garsinti Lietuvos vardo tūkstantmetį, įamžinant šalies žmones ir išleidžiant didžiausią visų laikų lietuvišką albumą, įrodė, jog istorinė atmintis bei ją apimanti patraukli idėja gali nustelbti ir sunkmetį – projekte jau dalyvavo kas 170-tas lietuvis.

REKLAMA
REKLAMA

„Smagu, jog tūkstantmečio sukaktis išjudino šalies gyventojus, kad žmonės gyvenantys šiuo neeiliniu laikotarpiu nestokoja entuziazmo ir naudojasi proga šventę kurdami ir patys,“ -  sako visuomeninio projekto LT 1000 vadovas Arūnas Balvočius.

REKLAMA

Anot jo, kad tautiečiams istoriniai dalykai susiję su jų pačių šalimi yra be galo svarbūs, tai akivaizdžiai paliudijo LT 1000 komanda, per beveik du metus sugebėjusi suburti didžiulę armiją žmonių, siekiančių pademonstruoti, jog jie neabejingi didingiausiai mūsų valstybės sukakčiai – Lietuvos vardo tūkstantmečiui.

Nuo 2007-ųjų šalies gyventojai, taip pat lietuviai, išsibarstę po kitas valstybes, kuria unikalią dovaną sau, savo vaikams ir visam pasauliui – rekordinio dydžio vienetinį spalvotą Lietuvos žmonių portretinių nuotraukų albumą.  

REKLAMA
REKLAMA

Šventės dalyviu taps kiekvienas   

„Šis portretų albumas - tai gyvoji Lietuvos atmintis, įkūnyta nuotraukose. Jis prisidės kuriant tautos bendrumo jausmą, kurio šiais laikais stokojame. Projektas leidžia kiekvienam lietuviui paprastai ir kartu įdomia forma prisijungti prie bendros šventės, pasijusti tikru jos dalyviu. Būtent čia slypi jo sėkmės formulė“, - sako A. Balvočius.

Jo teigimu, Lietuva visų pirma yra žmonės, o ne pastatai ar gamta, todėl veidų fotoalbumas gali išsamiau ir jautriau nei bet kas kitas išreikšti tautos dvasią. „Tai suvokdami, lietuviai noriai naudojasi proga sukurti kažką bendro – juk tūkstantmetis daugiau nepasikartos, o knyga išliks ateities kartoms ir atspindės bene didžiausią istorinę šventę, kokią Lietuva yra turėjusi“, - tvirtina A. Balvočius.     

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lemiami metai

Lietuvos vardo tūkstantmečio sukaktis jau prasidėjo, šie metai yra jubiliejiniai ir lemiami. Pasak projekto LT 1000 vadovo, jie pademonstruos, ką mūsų žmonėms reiškia istorinė atmintis, kaip mes mokame švęsti, ar sugebame susivienyti.

2009-ieji bus kaip niekad aktyvūs ir projekto LT 1000 komandai, kuri per šiuos metus intensyviai lankys įvairius šalies kampelius, svečiuosis pagrindinėse užsienio lietuvių bendruomenėse. Šiais metais bus užbaigta didžiausia lietuviška knyga bei išdalintos visos specialiai tūkstantmečiui sukurtos apyrankės, priminsiančios šią istorinę sukaktį.

REKLAMA

„Kviečiame visus, kurių gyslomis teka lietuviškas kraujas, bei tuos, kurie tiesiog jaučiasi Lietuvos žmonėmis – pradžiuginkime vienas kitą ir įneškime savo mažą indėlį į tūkstantmečio šventę. Kiekvienas veidas fotoalbume yra dalis šventės ir kartu dalis visos tautos“, - sako A. Balvočius.

Anot jo, planuojama, jog šventinę tūkstantmečio atmosferą šiemet sustiprins ir šiuo metu kuriama „Tūkstantmečio gerovės sistema“, užtikrinsianti, jog kiekvienas, turintis geltonąją LT 1000 apyrankę, galės naudotis įvairiomis projekto partnerių – kavinių, parduotuvių, pramogų centrų ir pan. - privilegijomis ir nuolaidomis.

REKLAMA

Nuo Zanavykų iki Delio


Per pusantrų metų projekto LT 1000 palapinės su jose besidarbuojančiais fotografais aplankė visą šalį, prisijungdamos ir paįvairindamos įvairias miestų ir miestelių šventes – nuo „Sostinės dienų“, „Jūros šventės“ iki „Zanavykų vasaros“, svečiavosi mokyklose ir senelių namuose. Projekto populiarumą ir prieinamumą didino „Siemens“ arena, kur vykusiuose renginiuose žmonės galėjo ne tik linksmintis, tačiau ir  čia pat įsiamžinti unikaliam fotoalbumui.

Per praėjusius metus prie projekto prisijungė aibė garsių šalies žmonių, tarp jų Andrius Mamontovas, Žydrūnas Savickas, visa Lietuvos krepšinio rinktinė bei kitos žvaigždės. LT 1000 komanda nepaliko nuošalyje ir užsienyje gyvenančių lietuvių – projekto fotografus apgulė gausi Punsko lietuvių bendrija, knygai įsiamžino Vengrijos bei Latvijos lietuviai, žinią apie Lietuvos vardo tūkstantmetį skelbė „Misija Sibiras“ dalyviai, o keliaujantys žurnalistai Vytaras Radzevičius ir Martynas Starkus LT 1000 apyrankes nugabeno net iki Azijos bei Indijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų