REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Komunistinės Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-Ilas nustebino daugelį apžvalgininkų, savo įpėdiniu pasirinkęs jaunėlį sūnų.

24 metų Kim Jong-Uno, trečiojo Kim Jong-Ilo sūnaus, paskyrimo įpėdiniu nesitikėjo net partijos lyderiai. Taip teigiama Pietų Korėjos naujienų agentūros „Yonhap“ pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„Gerai informuoti žvalgybos šaltiniai“ patvirtino, jog uždarai gyvenantis lyderis „maždaug sausio 8 dieną pateikė direktyvą, kad savo įpėdiniu Darbininkų partijos vadovybėje paskyrė Jong-Uną“. Anksčiau buvo manoma, kad Kim Jong-Unas neturi jokių galimybių perimti šalies valdymą.

REKLAMA

Valdžios perdavimas Šiaurės Korėjoje - itin svarbus klausimas. Pietų Korėjos ir JAV pareigūnai tvirtina, kad 66-erių Kim Jong-Ilas praėjusių metų rugpjūtį patyrė insultą, tačiau pamažu sveiksta ir tebekontroliuoja branduolinį ginklą turinčią neturtingą valstybę. Vis dėlto visi supranta, kad „didžiojo vado“ valdymas truks nebeilgai, todėl jam būtina rasti tinkamą įpėdinį.

Kim Jong-Unas, kaip ir du jo broliai, mokėsi tarptautinėje mokykloje Šveicarijoje. Iki šiol jis neužėmė jokių oficialių postų. Manoma, jog Kim Jong-Uno paskyrimą įpėdiniu galėjo nulemti tai, kad vyriausias Kim Jong-Ilo sūnus, 37-erių Kim Jong-Namas, šiuo metu yra netekęs malonės dėl mėginimo 2001 metais nelegaliai patekti į Japoniją, kur jis esą norėjo apsilankyti Tokijo Disneilendo pramogų parke.

REKLAMA
REKLAMA

Antrąjį sūnų, 27-erių Kim Jong-Chulą, pats Šiaurės Korėjos diktatorius vadina „pernelyg panašiu į mergaitę“, kad galėtų vadovauti šaliai.

Pasak Jeung Young-Tae iš Korėjos nacionalinio suvienijimo instituto (KNSI), apžvalgininkai turėtų atidžiai stebėti kovo 8 dieną vyksiančių parlamento rinkimų eigą, po kurių Kim Jong-Unas gali būti paskirtas vadovauti įtakingai Nacionalinės gynybos komisijai.

„Jeigu taip nutiktų, būtų galima užtikrintai teigti, kad Šiaurės Korėja pradeda ugdyti Kim Jong-Uną kaip būsimąjį jo tėvo įpėdinį“, - teigė ekspertas.

Jeigu Kim Jong-Unas galiausiai perims šalies valdymą, jis paveldės daugybę rimtų problemų, tokių kaip stagnuojanti planinė ekonomika, paaštrėję santykiai su Pietų Korėja ir neefektyvus žemės ūkis, dėl kurio šalis nuolat balansuoja ant bado ribos. Labiausiai nuogąstaujama, kad Kim Jong-Ilo valdymo pabaiga gali pavojingai destabilizuoti branduolinį ginklą turinčią neturtingą valstybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų