• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu deklaruojama mada susiveržti diržus nepasiekė didžiųjų miestų savivaldybių. Jų tarnautojams laukiant šventinių premijų, daugumos biudžetinių įstaigų ir valstybės įmonių darbuotojai Kalėdas sutiks kukliau. Priedų mokėti nėra iš ko.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet dėl taupymo vajaus dauguma valstybės tarnautojų turės apsieiti be kalėdinių premijų ir vadinamųjų tryliktųjų atlyginimų. Atlaidžiau į rekomendacijas skaičiuoti kiekvieną litą žiūri kai kurios savivaldybės, žadančios paskatinti administracijų darbuotojus. Bene dosniausia Vilniaus savivaldybė, visų klerkų sąskaitas papildysianti tryliktuoju atlyginimu, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA

Kaip jau skelbta, savo darbuotojus jau palepino ir Krašto apsaugos ministerija - kariams ir tarnautojams išmokėjo 20 mln. litų premijų. Dauguma kitų ministerijų LŽ informavo kalėdinių premijų savo darbuotojams nemokėsiančios, dalis dar neapsisprendusios. Pavyzdžiui, kultūros ministras Jonas Jučas šią dilemą paliks spręsti naujajam Kultūros ministerijos vadovui.

Didmiesčiai turtingesni

Nors didžiųjų miestų savivaldybės nesurenka planuotų biudžetų, lopyti skyles darbuotojų priedų sąskaita neketinama. Nukreipti kalėdines premijas svarbesnėms reikmėms planuoja nebent mažesnių miestų ir rajonų savivaldybės.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus Gintauto Palucko, numatomą tryliktąjį atlyginimą mokėti nurodo kolektyvinė darbo sutartis. „Tokie sutarimai buvo pasiekti derantis su profesine sąjunga. Tai korektiška, normali darbo santykių praktika“, - aiškino jis. G.Palucko žodžiais, tryliktasis atlyginimas susijęs su valdininkų darbo organizavimu - esą jo nemokant, užsitęstų gyventojų aptarnavimo procedūros.

Būsimų premijų dydžius skaičiuoja ir Kaunas, Klaipėda bei Šiauliai. Pernai gavę pareiginio atlyginimo priedą, šiemet uostamiesčio valdininkai gali tikėtis nebent dešimtadalio šios sumos. Kauno ir Šiaulių miestų savivaldybių darbuotojai gaus kelių šimtų litų priedus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Panevėžio savivaldybė nemokės ne tik premijų, bet dar apkarpė kitas išlaidas. „Mes sutaupysime 667 tūkst. litų: mažiname komandiruočių skaičių, nesiuntinėsime sveikinimų atvirukų. Jeigu spaustis, tai spaustis“, - aiškino Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Stasys Karčinskas.

Pavyzdį iš taupančiųjų ima ir Marijampolė. „Metų pradžioje ketinimų mokėti premijas buvo. Tačiau, atėjus naujai Seimo daugumai, pozicija pasikeitė, koreguojame savo planus“, - sakė Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius Valdas Tumelis.

REKLAMA

Tikriausiai be premijų apsieis ir Neringos, Plungės, Kretingos savivaldybių tarnautojai. Štai Kretingos savivaldybės administracijos direktorius Valerijonas Černeckis teigė, kad savivaldybę kamuoja sunkiai surenkamas biudžetas, todėl jokių papildomų išmokų darbuotojams nenumatyta.

„Kol kas tokio klausimo tikrai nesvarstėme ir tikriausiai nesvarstysime“, - paklaustas apie darbuotojų paskatinimą tikino ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas. Jis priminė, kad visiems kurorto tarnautojams anksčiau buvo mokama „šventinio kalakuto“ premija - apie 100-200 litų, tačiau net ir šios sumos šįmet jie negaus.

REKLAMA

Reikia solidarumo

Kalėdas asketiškiau žada sutikti ir nemažai biudžetinių įstaigų, valstybės įmonių. „Valstybės žinių“ direktorių laikinai pavaduojanti Ieva Rasimavičiūtė LŽ pranešė, kad šiemet darbuotojams premijos tikrai neturėtų būti mokamos, mat Seimo leidykla neuždirbusi pelno. „Žmonėms, be abejo, dėl to nebus smagu, juk jie tikisi gardesnių Kalėdų. Tačiau, visoje šalyje kalbant apie taupymą, valstybės įmonės neturėtų išlaidauti“, - mano I.Rasimavičiūtė.

Nei kalėdinių premijų, nei papildomų atlyginimų negaus Valstybės turto fondo (VTF) kolektyvas. „Sumažėjus privatizuojamų objektų ir nukritus nekilnojamojo turto kainoms neuždirbome pelno. Jeigu rezerve pinigų nebus, apie jokias premijas kalbėti negalime“, - sakė VTF generalinis direktorius Audrius Rudys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lygiai tokia pati padėtis Muitinės departamente - mokėti kalėdinių priedų nėra iš ko. „Laikas labai sunkus. Mums gali pritrūkti pinigų muitinės įstaigoms, todėl lėšos pirmiausia bus atiduotos joms. Be to, šiandien visiems reikėtų solidarizuotis“, - sakė Muitinės departamento Ryšių su visuomene skyriaus viršininkė Henrika Rukšėnienė. Jos teigimu, jei departamente pinigų ir liktų, muitinė juos grąžintų į šalies biudžetą.

Registrų centro kolektyvas šįkart turės apsieiti ir be naujamečio žiburėlio. „Šiais metais valstybės įmonėje ir jos filialuose nebus organizuojami šventiniai renginiai ir neplanuojama mokėti premijų įmonės darbuotojams“, - teigė Registrų centro atstovė Lina Balkevičienė.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų