REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors jau nuo XIX a. pabaigos buvo ne vienas bandymas sukurti tautinę lietuvišką operą, pirmosios lietuviškos operos kūrėjais buvo lemta tapti dramaturgui Gabrieliui Landsbergiui – Žemkalniui ir kompozitoriui Mikui Petrauskui. 1906 metų lapkričio 6 dieną Vilniuje, dabartinės Filharmonijos salėje ir buvo parodyta pirmoji lietuviška opera „Birutė“.

REKLAMA
REKLAMA

Operos libretui buvo pasirinktas siužetas iš Lietuvos praeities, kada Birutė nebuvo įšventinta į vaidilutes, o tapo  kunigaikščio Kęstučio žmona.

REKLAMA

Dviveiksmė G. Landsbergio-Žemkalnio melodrama buvo išspausdinta 1906 m. pavasarį Vilniuje. Jau vasarą  ką tik vokalo studijas Sankt Peterburgo konservatorijoje baigęs Mikas Petrauskas per kelias savaites sukūrė muziką ir kartu su libretistu ėmėsi statyti veikalą su „Vilniaus kanklių“ draugija. Operos muzika nesudėtinga, pagrįsta lietuvių liaudies dainų melodijomis, dalis teksto tiesiog deklamuojama, tad ją galėjo „įveikti“ ir mėgėjų kolektyvai

REKLAMA
REKLAMA

Birutės vaidmenį operoje atliko knygų leidėja Marija Piaseckaitė – Šlapelienė, Kęstutį vaidino rašytojas Kazys Puida, spektaklyje dalyvavo ir pats dramaturgas G.Landsbergis -Žemkalnis su trimis vaikais, dailininkas Antanas Žmuidzinavičius, kompozitoriaus M.Petrausko brolis , būsimas garsus operos solistas Kipras Petrauskas. Po premjeros „Birutė“ dar keletą kartų buvo rodyta Vilniuje, Kaune, jau Nepriklausomoje Lietuvoje 1921 02 16 ji buvo antroji Valstybės operos premjera. Parodyta keturis kartus, „Birutė“ į ją niekuomet nebesugrįžo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mes, biržiečiai, galime tik džiaugtis, kad Biržų kultūros, meno, pastatymų istorijoje irgi yra įbrėžtas stambus štrichas – biržiečiai savo jėgomis buvo pastatę „Birutę“. Laikraštis „Biržų žinios“ prieš 80 metų 1928 02 26 Nr4 rašė:  „Šaulių teatras atidengtas. Senai lauktas Biržuose naujas teatras atidengtas vasario mėn. 12 d. Vasiliauskų salėje. Dabar Biržai turi dvi tinkamas teatrui sales: Vasiliauskų ir Gaisrininkų...“

1933 07 09, sprendžiant iš tuometinės spaudos, būtent šio Šaulių teatro artistai paruošė operą „Birutė“. Antrą kartą opera buvo pastatyta 1934 02 04. Biržų „Sėlos“ muziejuje yra saugoma jos programa.

REKLAMA

Biržų šaulių Teatro suvaidintos liaudies operos “Birutės” artistai - Mikalina Bortkevičiūtė, Petras Palšis, Adolfas Landauskas, Aloyzas Stragys, Mykolas Plepys, Aleksandras Jukna, Vladas Krulis, Jonas Vilimas, Antanas Vilimas, Jonas Krulis, Feliksas Masaitis, Antanas Urbaitis, Teodoras Jakubonis, Ramūnas Valeras, Jonas Radzivonas, Grasė Subačiūtė, Pranė Kubilevičiūtė, Ona Povilionienė.

Dalyvavo Biržų XVIII Rinktinės šaulių choras ir teatro artistai, vadovaujami Prano Lukoševičiaus. Akompanavo J.Dulinskas, inscenizaciją ir dekoracijas kūrė mokytojas P.Andrėjauskas, kostiumus siuvo A.Jurgutis.

REKLAMA

2006 11 06, minint pirmosios lietuviškos operos šimtmetį, Nacionalinėje filharmonijoje buvo parodyta režisierės Birutės Mar atgaivinta „Birutė“.

Birželio 12 dieną, vakare, prie Biržų tvirtovės rūmų biržiečių širdis vėl suvirpins Kęstučio ir Birutės meilės istorija – bus rodoma pirmoji lietuviška kompozitoriaus Miko Petrausko ir dramaturgo Gabrieliaus Landsbergio – Žemkalnio opera „Birutė“. Režisierė – Birutė Mar, orkestruotė – Teisučio Makačino, dirigentas – Modestas Pitrėnas.

Birutės vaidmenį atliks dainininkė Asta Krikščiūnaitė, jos tėvą – aktorius Vytautas Rumšas, Birutės broliai – dainininkai Audrius Rubežius ir Giedrius Žalys, Kęstutį – aktorius Arnoldas Jaliniauskas, Seną vaidilą – dainininkas Arūnas Malikėnas, kryžiuočių vadą Sundšteiną – dainininkas Andrius Apinys, Lizdeiką – aktorius Ferdinandas Jakštas, Krivį – aktorius Rimantas Bagdzevičius. Vaidilutes vaidins balerinos Edita Stundytė ir Giedrė Zaščižinskaitė, žmonių minią – Kauno Valstybinio choro artistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalyvaus Kauno miesto simfoninis orkestras, meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas, Kauno Valstybinis choras, meno vadovas ir dirigentas Petras Bingelis.

Šio gražaus ir istorinio Biržams renginio globėjas yra Biržų rajono Savivaldybės meras Regimantas Ramonas, partneriai – Biržų Savivaldybė, Biržų krašto muziejus „Sėla, Biržų     V.Jakubėno muzikos mokykla. Biržiečiai į pirmosios lietuviškos operos Birutė spektaklį kviečiami nemokamai.



Operos „Birutė“ programa. 1934 02 04

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų