• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dešiniųjų jėgų sąjunga (DJS) kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą, kaip ir Rusijos Komunistų partija (RFKP), reikalaudama pripažinti gruodį įvykusių rinkimų į Valstybės Dūmą rezultatus negaliojančiais, pranešė agentūrai „Reuters“ DJS lyderis Nikita Belychas.

REKLAMA
REKLAMA

„Dešinieji“ tikisi sujungti savo ieškinį su komunistais, bet rimtai nesitiki, kad gruodžio parlamento rinkimų rezultatai bus atšaukti.

REKLAMA

„Kalbant apie sprendimą panaikinti rinkimų rezultatus, tokia tikimybė, švelniai tariant, maža, bet nagrinėdamas bylą teismas gali priimti atskirąsias nutartis dėl regionų valdžios, kurios bus itin svarbios būsimose regioninėse kampanijose“, - sakė agentūrai „Reuters“ Nikita Belychas.

Gruodžio rinkimai į Valstybės Dūmą 2007 metais atnešė pergalę Kremliaus partijai „Vieningoji Rusija“, kurios sąrašo priekyje buvo dabar jau buvęs prezidentas Vladimiras Putinas.

REKLAMA
REKLAMA

„Vieningoji Rusija“ gavo 315 deputatų mandatų iš 450. komunistai buvo vienintelė partija, patekusi į parlamentą, pareiškė, kad yra opozicijoje Kremliui.

RFKP, DJS ir „Jabloko“ iš karto po balsų suskaičiavimo gruodį pareiškė, kad rinkimų rezultatai suklastoti.

Komunistai padavė ieškinį į Aukščiausiąjį Teismą praėjusią savaitę, nurodydami, kad nesąžiningai buvo skaičiuojami balsai ir netolygiai buvo paskirstytas televizijos laikas rinkimų kampanijos dalyviams.

Pirmasis posėdis dėl RFKP ieškinio paskirtas birželio 10 dieną.

„Mes nurodome pareiškime tiražų areštą, kratas ir žmonių areštus. Daugelio tokių veiksmų neteisėtumą pripažino vietos teismai“, - sakė N.Belychas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Demokratai iš DJS ketino paduoti pareiškimą drauge su komunistais, tikėdamiesi kolegų iš „Jabloko“ paramos, bet RFKP vadovybė netikėtai nusprendė veikti savarankiškai, motyvuodama tai ideologiniais nesutarimais su demokratais.

„Dešinieji tikisi, kad abiejų opozicinių partijų ieškiniai vėliau bus sujungti į vieną bylą.

„Mes šiandien paduosime į Aukščiausiąjį Teismą dokumentą, kuriame sutinkame, kad ieškiniai būtų sujungti“, - sako N.Belychas.

Po 2003 metų rinkimų į Valstybės Dūmą partija „Jabloko“ ir RFKP, taip pat kai kurie opozicionieriai iš susivienijimo „Komitetas-2008“ jau mėgino įrodyti Aukščiausiajame Teisme nelygybę nušviečiant rinkimų kampaniją žiniasklaidos priemonėse. 2005 metais Rusijos teismas atmetė ieškinį, dabar byla paduota nagrinėti į Europos Žmogaus Teisių Teismą.

REKLAMA

Šiuo metu partija „Jabloko“ sako, kad beprasmiški tokie teismai, konstatuodama opozicijos koalicijos žlugimą.

„Aš manau, kad Sizifo darbas ieškoti teisingumo mūsų teismuose. O pavieniui paduoti tokius ieškinius dar beprasmiškiau nei drauge“, - sakė agentūrai „Reuters“ „Jabloko“ pirmininko pavaduotojas Sergejus Mitrochinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų