REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gali būti, kad šį ketvirtadienį Lietuva pasirodys Europai kaip šalis, kurią tebevaldo praeities stereotipai ir kurioje tautos išrinkta valdžia užsimojo įstatymais diegti moralines vertybes.

REKLAMA
REKLAMA

Ar taip atsitiks, priklausys nuo ketvirtadienio Seimo posėdžio. Jo metu Seimo nariai turės apsispręsti - balsuoti „už“ ar „prieš“ svarstomą Šeimos koncepciją bei joje nurodytą šeimos sąvoką, teigia „Vakarų ekspresas“.

REKLAMA

Visuomenę spėjusi supriešinti koncepcija numato, kad „Šeima yra vyro ir moters santuokos pagrindu sukurta, artimais giminystės ryšiais susijusi asmenų bendruomenė, valstybės laikoma subjektu“.

Tuo tarpu nesusituokę, partnerystėje gyvenantys ir vaikus auginantys lietuviai, vienišos motinos ir tėvai į šeimos sąvoką nepatenka ir, koncepcijos rengėjų nuomone, šeima nelaikomi.

Liberalas Seimo narys Eligijus Masiulis, siūlantis praplėsti šeimos sąvoką ir nediskriminuoti likusiųjų „už borto“, kalbėdamasis su „Vakarų ekspresu“ optimizmu netryško.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu bus pritarta tokiai koncepcijai, kokią rengėjai pateikė, toliau seks įstatymų, įtvirtinančių piliečių nelygybę, kūrimas. Tam jau yra klojami pamatai“, - įsitikinęs E. Masiulis.

Pakvipo inkvizicija

„Atvirai sakant mane išgąsdino tai, jog gegužės 15 dieną Seimo narių dauguma - net 69 - pritarė projektui, kuriuo numatoma tą abejotiną Šeimos koncepciją patvirtinti. Gal dauguma neįsiskaitė, kokį šeimos modelį nori matyti projekto rengėjai? Juk diskriminacija - akivaizdi! Nenoriu būti liūdnu pranašu, bet manau, jog mano pasiūlymai bus atmesti“, - antradienį dienraščiui kalbėjo E. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu skandalingoji koncepcija bus patvirtinta be pakeitimų, iš Lietuvos piliečių šalies valdžia atims galimybę rinktis, apribos žmonių laisvę ir tam tikrą dalį visuomenės nustums į užribį.

To maža - E. Masiulio žiniomis, Seime jau yra įregistruotas įstatymo projektas, kurio esmė - pagalba ir parama šeimos institucijai.

„Turint valstybinę šeimos koncepciją su aiškiai apibrėžta šeimos sąvoka - kaip manote, kam toji pagalba ar parama bus teikiama?“ - svarstė E. Masiulis.

Koncepciją rengusios parlamentarės - valstietė liaudininkė Rima Baškienė, konservatorės Irena Degutienė ir Vincė Vaidevutė Margevičienė bei darbietė Etela Karpickienė - darbo grupės posėdžiuose nuolat konsultavosi su Katalikų bažnyčios atstovais.

REKLAMA

E. Masiulis įsitikinęs, jog projekto rengėjų lūpomis kalba ir šios religijos hierarchai, turintys kategorišką požiūrį į nesantuokines poras.

Seimo narį pasiekė informacija, jog prieš rinkimus iš Lietuvos parapijų bažnyčių sakyklų per pamokslus skambės tų Seimo narių pavardės, kurie nepritarė Šeimos koncepcijai ir „trukdė“ ją patvirtinti.

Liberalai taip pat turi planą - Seimui nubalsavus už pirminį nekoreguotą koncepcijos variantą, dėl jos ketinama kreiptis į Lygių galimybių kontrolierę ir į visas įmanomas žmogaus teises ginančias Europos Sąjungos institucijas.

REKLAMA

„Tegul bent netrukdo“

Šilutėje gyvenančios 28 metų Gintarės ir 30 metų Vaido šeimoje auga 3 metukų dukra. Jos tėvai - nesusituokę ir artimiausiu metu savo santykių neketina įregistruoti, nes tam nemato jokios būtinybės. Mergaitė yra mylima, ją vienodai rūpinasi abu tėvai.

Dviejų žmonių santykių įteisinimas jų vaikams saugumo neprideda, - mano šilutiškiai. Porai pritaria ir Gintarės motina Loreta, gyvenanti santuokoje, kuri prisipažįsta, jog į Metrikacijos skyrių vargu ar pati būtų skubėjusi, jai ne sovietinės visuomenės požiūris ir spaudimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Siekiama ne išsaugoti šeimos instituciją, bet jai pakenkti. Priėmus Šeimos koncepciją, bus žengtas žingsnis atgal. Jeigu šeima pas mus bus laikomi tik įregistravę savo santykius sutuoktiniai, tai kaip tuomet jausis partnerystėje gyvenčiųjų atžalos? Juk tuomet jie jausis nesaugiai. Iki šiol šeimoms valstybė gyventi nepadėjo, tai dabar tegul bent jau netrukdo“, - kalbėjo Šilutėje gyvenanti šeima.

„Gimdydamos popierių nepasirašome“

Būsimoji Šeimos koncepcija šiurpina ir televizijos laidų bei renginių vedėją Nomedą Marčėnaitę. Ji su dabartiniu savo vyru Mariumi Jonučiu, neregistravę santuokos, gyveno 6 metus ir augino 3 vaikus.

REKLAMA

„Vaikai šeimose nesaugūs ne tada, kai tėvai neturi santuoką patvirtinančių popieriukų, o tuomet, kai šeimoje nesutariama, konfliktuojama. Štai kas labiausiai juos žeidžia. Esu prieš bet kokią prievartą ar visuomenės formalizavimą. Tekėjau už Mariaus tik todėl, kad jis gražiai manęs to paprašė. Po santuokos mūsų gyvenime niekas nepasikeitė. Ar padidėjo atsakomybės jausmas? Bet juk jis visuomet buvo! Kodėl sauja žmonių mano esanti dauguma ir primeta mums savo valią, reguliuoja, nurodinėja, kaip gyventi teisinga, o kaip ne? Man tai kvepia bolševizmu - tokią popierinę santvarką jau turėjome. Parašyta ji gražiai atrodė, o realiame gyvenime viskas buvo iškrypėliška“, - žėrė kritiką N. Marčėnaitė.

REKLAMA

Anot jos, santuokos registracija nepajėgi pakeisti dviejų žmonių požiūrio į tai, kas abiems be galo svarbu.

„Juk gimdydamos mes nepasirašome jokio rašto, kad savo kūdikį mylėsime, globosime ir juo rūpinsimės? Kai kurie dalykai aiškūs savaime - kaip vyro ir moters buvimas kartu, nepaisant nei dokumentų, nei priesaikų“, - dėstė pokalbininkė.

Pažabos vyrus?

Lietuvos šeimų centro vadovė Dalia Lukėnienė, paklausta apie visuomenę supriešinusį projektą, sakė nesitikėjusi, jog bandymas atkreipti valstybės dėmesį į šeimą sukels tokią emocijų audrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moters teigimu, buvo siekta šalyje turėti „kokią nors šeimos politiką“.

„Gal tai paskatins daugiau jaunų žmonių prisiimti atsakomybę ir įteisinti savo santykius? Kauno mieste buvo atliktas tyrimas. Jo metu apklausta keli šimtai kartu gyvenančių, bet nesusituokusių porų. 90 proc. apklausoje dalyvavusių vyrų sakė, jog yra nevedę, o tiek pat moterų tvirtino, jog yra ištekėjusios. Vadinasi, vyrai jautėsi laisvi, neįsipareigoję, o jų antrosios pusės manė kitaip“, - sakė D. Lukėnienė.

Lietuvos šeimų centro direktorė, stojanti Šeimos koncepcijos rengėjų pusėje, laikosi nuomonės, kad šeima, sudaryta santuokos pagrindu, yra tvirtesnė ir saugesnė. Anot jos, atsakomybės šeimoje dažniausiai vengia vyrai.



Ragina nepritarti

REKLAMA

Nevyriausybinių organizacijų pilietinių iniciatyvų centras (PIC) vakar išplatino kreipimąsi Seimo nariams, kuriuo ragina nepritarti Šeimos politikos koncepcijos projektui ir svarstyti jį atsižvelgiant į visuomenės nuomonę.

Seimo nariams pateikta informacija apie visuomenės tyrimus, kurie atskleidžia, jog dauguma gyventojų šeima laiko nebūtinai santuokoje gyvenančius ir vaikų turinčius asmenis.

Nevyriausybinės organizacijos dar gegužės 15 dieną protestavo prie Seimo rūmų ir ragino Seimą nepritarti parlamente svarstomai Šeimos politikos koncepcijai, kuri esą numato nelygias sąlygas nesusituokusiems partneriams.

Nevyriausybininkai taip pat pažymi, kad rengiama Šeimos politikos koncepcija ignoruoja realybę, jog šiuo metu trečdalis Lietuvos vaikų gimsta ne santuokos pagrindu sukurtose šeimose.



Vaida Jutkonė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų