REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dujiniais ir naftiniais doleriais aptekusi Rusijos finansų sistema, pasirodo, taip pat yra įkišusi savo meškos leteną į JAV hipotekos kreditų širšių medaus puodynę.

REKLAMA
REKLAMA

100 mlrd. JAV dolerių arba 21 proc. savo valiutinių rezervų per 2007 metus į „Fannie Mae“, „Freddie Mac“ ir „Federal Home Loan Banks“ (FHL) hipotekos obligacijas įkišo Centrinis Rusijos Federacijos bankas. Šalies balanse tai atrodo kaip 37 proc. visų investicijų į užsienio kompanijas.

REKLAMA

Kiekviena „Fannie Mae“ akcija 2007 m. spalį dar kainavo 67 dolerius, o dabar – mažiau 20 dolerių.

Viso antrinių hipotekos vertybinių popierių rinka buvo užaugusi iki 1 trilijono JAV dolerių. Per metus ji sumažėjo 70-80 proc., t. y. apie 700 mlrd. dolerių. O „Fannie Mae“, „Freddie Mac“ ir FHL bendra obligacijų vertė buvo 1,7 trilijono JAV dolerių.

Iki šiandien investavusieji pasaulio bankai yra pareiškę apie 344 mlrd. dolerių nuostolius dėl krizės. JAV ir Europos centriniai bankai jau išdalino jiems apie 263 mlrd. JAV dolerių vertės pašalpas. Dabar sužinojome, kam priklauso dar 100 mlrd. – kurių belikę tik apie 25 mlrd. Tai viena priežasčių, kodėl nepaisant dolerio atpigimo apie 30  proc. Rusijos valiutų rezervo krepšyje dolerio dalis sumažinta tik 2 procentais – nuo 49 iki 47.

REKLAMA
REKLAMA

Antrarūšė Rusijos žiniasklaida praneša apie tai, kad vienu metu Rusijos centrinio banko prisipažinimu vasarį kiti Rusijos bankai pradėjo riboti kreditavimą, didinti indėlių palūkanas – jie taiko tipiškas likvidumo palaikymo priemones. Kreditavimo fiziniams asmenims stabdymas numatytas mažiausiai 2-3 mėnesiams. Rusijos bankai šalies piliečiams šiandien yra paskolinę apie 22 000 rublių kiekvienam.

Centrinis Rusijos bankas taip pat atlieka intervencijas valiutų rinkoje, saugodamas rublį nuo nuvertėjimo – tai retas reiškinys šiuolaikinių centrinių bankų praktikoje, labiau būdingas praeitam šimtmečiui. Per  porą dienų rublis euro atžvilgiu nuvertėjo 18,36 kapeikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusai tikisi, kad energetinių žaliavų brangimas pasaulyje ir  toliau padės išlaikyti teigiamą užsienio prekybos balansą bei papildys valiutinius šalies rezervus. 200 dolerių už naftos barelį kaina tenkina Rusijos kompanijas, bankus ir vyriausybę.

2007 metų sausio 1 dieną valiutos rezervai sudarė 304 milijardus JAV dolerių, o 2008 m. gegužės 1 d. – 534 mlrd. dolerių. Tai vieni didžiausių valiutos rezervų pasaulyje. Per 8 metus nuolat teigiamą užsienio prekybos balansą turinčiai Rusijai dar toli iki krizės.

Aukščiau minėtos žinios yra prieštaringos, tačiau žadina vaizduotę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų