REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonomistai vienu iš esminių veiksnių, kurie šokdins infliaciją artimiausioje ateityje, įvardija drastišką elektros kainų šuolį uždarius Ignalinos atominę elektrinę. Prognozuojama, kad dėl to Lietuvos ekonomikos augimas ne tik sulėtės, bet ir apskritai gali sustoti. Premjeras tokio liūdno scenarijaus nepiešia, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

„Danske bank“ teigia, kad šiemet Lietuvos ekonomikos augimas lėtės iki 5 proc., kitąmet – iki 4 proc., o vėlesni metai piešiami dar niūriau.

REKLAMA

Energetikų vertinimu, vien uždarius Ignalinos atominę elektrinę elektra pabrangs maždaug porą kartų – iki 70 centų už kilovatvalandę. Todėl 2010-aisiais šis kainos šokas gali gerokai sumažinti bendrojo produkto augimo tempus ir apskritai ekonomiką nusmukdyti.

„BVP gali sumažėti 3–4 procentais, tai 2010 metais augimas be šito šoko liks 3–4, bet jeigu yra toks šokas, atsiduriame ties nuliniu augimu“, – mano Violeta Klyvienė, „Danske bank“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims.

REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojama, kad išaugus elektros kainoms, kiek sumažėjusi infliacija vėl atsities iki šių metų lygio.  

„Kadangi elektra yra praktiškai visų prekių sudėtinė dalis – kaštų dalis, didėja tų prekių kainos, tai taip pat mažina jų vartojimą, mažėja ūkio konkurencingumas, ypač tose srityse, kurios daug suvartojama elektros energijos. Visi šie dalykai taip pat slopina ūkio augimą“, – tvirtina Raimondas Kuodis, Lietuvos banko Ekonomikos komiteto pirmininkas.

Premjeras sutinka, kad elektros kainos lėtins ekonomiką, tačiau nelinksta tikėti, jog po atominės uždarymo elektra brangs iki 70 centų. Ūkio ministerija sako, kad tokia kaina galima.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra maksimalus pesimistinis variantas, kuris galimas, jeigu visi veiksniai bus neigiami – jeigu bus labai spartus naftos kainų augimas, jeigu neturėsime importo alternatyvų ir negalėsime pasinaudoti kitomis rinkomis, būsime priversti elektrą naudoti su neefektyviais savo energetiniais pajėgumais, naudodami brangius išteklius. Jeigu šitie visi faktoriai susirinks, bus ši maksimali kaina“, – sako Anicetas Ignotas, Ūkio ministerijos sekretorius.

„Tokių elektros kainų nebus bet kuriuo atveju. Bet kuri vyriausybė turės imtis žingsnių tam, kad kompensuotų tokį galimą poveikį gyventojams – pirmiausia, aišku, patiems neturtingiausiems. Bet aš tikiuosi, kad to nebus“, – teigia G. Kirkilas.

Viliamasi, kad brangusią elektrą vėl atpigintų planuojami modernūs nauji blokai Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose. Tačiau juos ketinama pastatyti tik 2012-aisiais.

Giedrius Simonavičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų