REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertų komisija paskelbė labiausiai profesionaliame teatre pasižymėjusius 2007-2008 metų sezono kūrėjus, pretenduojančius į „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimus.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip informavo Kultūros ministerija, apdovanojimai bus įteikti 16 kategorijų. Ceremonijos metu taip pat bus įteikta „Padėkos“ premija už indėlį į Lietuvos teatro meno kultūrą.

REKLAMA

Skelbiama, jog į geriausio režisieriaus vardą pretenduoja Algimantas Pociūnas už komediją „Figaro vedybos“ (Juozo Miltinio dramos teatras), Jonas Vaitkus už Petro Vaičiūno komediją „Patriotai“ (Valstybinis jaunimo teatras) ir dramą „Juodvarnis“ (Audronio Liugos produkcija) bei Gintaras Varnas už dramą „Ruzvelto aikštė“ (Kauno valstybinis dramos teatras).

Geriausio scenografo ir kostiumo dailininko kategorijoje nominuoti Vilma Galeckaitė-Dabkienė už kostiumus miuziklui „Bučiuok mane, Keit“ (Kauno valstybinis muzikinis teatras), Marijus Jacovskis, kūręs scenografiją dramai „Laisvės kaina“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras), Gintaras Makarevičius už scenografiją komedijai „Patriotai“ ir dramai „Ruzvelto aikštė“.

REKLAMA
REKLAMA

Geriausiais choreografais pretenduoja tapti Anželika Cholina už choreografiją spektakliui „Fantazija penkioms stichijoms“ (A|CH teatras), Vesta Grabštaitė už choreografiją operai „Orfėjas ir Euridikė“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras) ir miuziklui „Bučiuok mane, Keit“, bei Loreta Juodkaitė už choreografiją spektakliui „Trimatrix. Trys judėjimai“ (Menų spaustuvė).

Į geriausio kompozitoriaus „Auksinį kryžių“ pretenduoja Martynas Bialobžeskis už muziką spektakliui „Laisvės kaina“, Kipras Mašanauskas už muziką komedijai „Patriotai“ bei Giedrius Puskunigis už muziką spektakliui „Audra“ (Vilniaus mažasis teatras) ir dramai „Dviejų pasaulių viešbutis“" (Lietuvos rusų dramos teatras).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl geriausio dramos aktoriaus vardo varžysis Vladas Bagdonas už Rėjaus vaidmenį dramoje „Juodvarnis“ (Audronio Liugos produkcija), Povilas Budrys už Prospero vaidmenį „Audroje“ bei Rolandas Kazlas už Napoleono Šereikos vaidmenį „Patriotuose“ ir Andželo vaidmenį komedijoje „Jei taip, tai šitaip“ (Valstybinis jaunimo teatras).

Geriausios dramos aktorės kategorijoje taip pat paskelbtos trys nominantės: Asta BaukutėLiubos Šereikienės vaidmenį „Patriotuose“ ir už Konšos vaidmenį „Ruzvelto aikštėje“, Gintarė Latvėnaitė už Mirandos vaidmenį dramoje „Audra“ ir Aldona Vilutytė už Unos vaidmenį dramoje „Juodvarnis“ bei Ninos vaidmenį dramoje „A. – visai kita“ (Keistuolių teatras).

REKLAMA

Geriausio antraplanio vyro vaidmens atlikėjo kategorijoje nominuoti Gytis Ivanauskas už Auroros vaidmenį „Ruzvelto aikštėje“, Vladimiras Jefremovas už Mago Radžapuro vaidmenį dramoje „Dviejų pasaulių viešbutis“ ir Albinas Kėleris už grafo Almavivos vaidmenį komedijoje „Figaro vedybos“.

Už geriausią antraplanio moters vaidmens atlikimą „Auksiniam scenos kryžiui“ nominuota Severija Janušauskaitė už Liucijos vaidmenį „Patriotuose“, Larisa Kalpokaitė už Arielio vaidmenį „Audroje“ ir Valentina LeonavičiūtėMočiutės Frachlon vaidmenį dramoje „Mėja“ (Klaipėdos dramos teatras).

REKLAMA

Į apdovanojimą operos srityje pretenduoja Kęstutis Alčauskis už Evangelisto partiją Johanno Sebastiano Bacho „Pasijos pagal Joną“ inscenizacijoje (LNOBT), Sandra Janušaitė už Baterflai vaidmenį operoje „Madam Butterfly“ ir Zyglindos vaidmenį operoje „Valkirija“ (LNOBT) bei Mindaugas Zimkus už Grafo Almavivos vaidmenį operoje „Sevilijos kirpėjas“ (Kauno valstybinis muzikinis teatras).

Už geriausią darbą operetės srityje nominuotas miuziklą „Bučiuok mane, Keit“ režisavęs Aidas Giniotis, operetėje „Balius Savojoje“ (Klaipėdos muzikinis teatras) vaidmenis sukūrusios Rita Petrauskaitė ir Rasa Ulteravičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baleto ir šokio srityje „Auksinius scenos kryžiumi“ gali būti apdovanoti Olga Konošenko už Gamzati, Balerinos, Karmen vaidmenis LNOBT spektakliuose „Bajaderė“, „Raudonoji Žizel“, „Karmen“ ir Nastasijos Filipovnos vaidmenį „Vilniaus baleto“ spektaklyje „Idiotas“, Eglė Špokaitė už Euridikės antrininkės vaidmenį operoje „Orfėjas ir Euridikė“ bei Igoris Zaripovas už kunigaikščio Myškino vaidmenį spektaklyje „Idiotas“ ir vaidmenį spektaklyje „Trimatrix. Trys judėjimai“.

Į apdovanojimą teatro vaikams srityje pretenduoja Antano Kučinsko operos „Bulvinė pasaka“ kūrybinė grupė (Klaipėdos muzikinis teatras), spektaklio pagal Juozo Erlicko eiles „Bilietas iš dangaus“ kūrybinė grupė (Valstybinis jaunimo teatras) ir miuziklo „Juozapas ir jo svajonių apsiaustas“ kūrėjai (Keistuolių teatras).

REKLAMA

Lėlių teatro srityje „Auksiniams scenos kryžiams“ nominuoti Eglės vaidmenį Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklyje „Eglė žalčių karalienė“ sukūrusi Elvyra Piškinaitė bei spektaklio režisūrą ir scenografiją kūręs Vitalijus Mazūras, o taip pat muziką spektakliui „Dvi padūkėlės pelytės“ (Kauno lėlių teatras) sukūręs kompozitorius Antanas Jasenka.

„Debiuto“ kategorijoje į apdovanojimą pretenduoja Akvilė GarbenčiūtėLuizos Lein vaidmenį spektaklyje „Bučiuok mane, Keit“, Miglė Polikevičiūtė už Doros vaidmenį spektaklyje „Seksualinės mūsų tėvų neurozės“ (LNDT) ir Paulius Tamolė už Siero vaidmenį spektaklyje „Poliklinika“ (Menų spaustuvė).

REKLAMA

Dėl geriausio Nacionalinės dramaturgijos autoriaus vardo varžysis Gintaras Grajauskas už pjesę „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“, Mindaugas Valiukas už kūrinį „Septyniolika“ ir Daiva Čepauskaitė už operos „Bulvinė pasaka“ libretą.

Į „Auksinį kryžių“ už geriausią nacionalinės dramaturgijos pastatymą pretenduoja A. Giniočio režisuoti spektakliai „Sparnuotasis Matas“ bei „Pra“ (Teatro laboratorija „Atviras ratas“) bei J. Vaitkaus statyti „Patriotai“.

„Auksinių scenos kryžių“ laureatai bus paskelbti kovo 27-ąją, Tarptautinę teatro dieną. Pranešama, jog šventinė ceremonija vyks Nacionaliniame dramos teatre.

Laureatų premijos dydis – 55 MGL (daugiau nei 7 tūkst. litų). Pretendentus premijai turėjo teisę siūlyti visi Lietuvos profesionalūs teatrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų