REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pasiryžęs ypatingos skubos tvarka priimti prieštaringai vertinamas įstatymo pataisas, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Ar Atominės elektrinės įstatymo pataisos, pagal kurias nacionalinis investuotojas būtų steigiamas patronuojančios bendrovės "Leo Lt" pagrindu, penktadienį neeiliniame Seimo posėdyje bus svarstomos ypatingos skubos tvarka, ar darbo tempą, susiklosčius aplinkybėms, teks sulėtinti? Į šį klausimą vakar negalėjo atsakyti nė pats Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, nuo kurio ir priklausys būsimoji svarstymo sparta. Pasak parlamento vadovo, jo sprendimas priklausys nuo to, kaip vyks projekto svarstymas ir kiek klausimų kils Seimo nariams. "Visiems bus sudaryta galimybė paklausti ir išgirsti visus atsakymus", - tikino V.Muntianas. Šiandien po pietų visi "neaiškumai" bus išaiškinti valdančiosios koalicijos nariams.

REKLAMA

Laikas - pinigai

Atsakyti į parlamentarams kilusius klausimus, kurių, jau dabar aišku, tikrai netrūks, paslaugiai pasišovė privataus naujai kuriamos bendrovės investuotojo atstovai. Vakar apie šiuos ketinimus Seimo pirmininką informavo savo iniciatyva pas jį apsilankęs UAB "NDX energija" vadovas Darius Nedzinskas. Žurnalistams jis teigė manąs, kad galutinius Vyriausybės ir "NDX" derybų rezultatus turi svarstyti Seimas, kuriam ir privalu nuspręsti, ką daryti toliau - "ar iš viso uždegti projektui žalią šviesą".

REKLAMA
REKLAMA

Kada pataisos turėtų būti svarstomos - penktadienį ar vėliau, kaip siūlo nemažai politikų, pasak D.Nedzinsko, gali apsispręsti tik parlamentarai. "Verslo patarlė sako - laikas yra pinigai. Taigi tas laikas būsimajai įmonei kainuos", - filosofiškai aiškino privataus verslo atstovas, atsakydamas į klausimą, ar įvyks kas nors dramatiška, jei įstatymo pataisos bus svarstomos kovą. Kartu jis išsisuko nuo aiškaus atsakymo, ar būtina įstatymo pataisas priimti ypatingos skubos tvarka.

Priklausys nuo atsakymų

Paklaustas, kodėl tokį ypatingos svarbos įstatymą, lydimą daugybės neatsakytų klausimų, ketinama priimti ypatingos skubos tvarka, V.Muntianas tikino, kad jei parlamentarai nesulauks juos tenkinančių atsakymų, penktadienį niekas jokių sprendimų ir nepriims. "Bet jei visi atsakymai bus, kodėl tada reikėtų projektą įšaldyti?" - stebėjosi parlamento vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Muntianas mano, kad iki galutinio balsavimo visi tautos išrinktieji turėtų susipažinti su įslaptinta Vyriausybės ir "NDX energija" derybų medžiaga, kurią Seimui pateikė Ūkio ministerija. Paklaustas, kaip jis asmeniškai vertina derybų rezultatus ir ar jų metu buvo apgintas visuomenės interesas, Seimo pirmininkas teigė susidaręs nuomonę, kad valstybės pozicija buvo atstovaujama tinkamai.

V.Muntianas neatsakė į žurnalistų klausimą, kaip jis pats balsuosiąs dėl Atominės elektrinės įstatymo pataisų. "Dar yra laiko apsispręsti", - sakė jis. Seimo pirmininkas prisipažino, kad jį, kaip ir kitus politikus, kankino abejonės dėl siūlomo nacionalinio investuotojo kūrimo modelio. Tačiau susipažinęs su įslaptinta derybų medžiaga jis daugelio jų atsikratė.

REKLAMA

Ragina neskubėti

Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius mano, kad neverta skubėti Seime apsispręsti dėl nacionalinio investuotojo bendrovės steigimo. Vakar jis pareiškė, kad Seimas pirmiausia turėtų apsispręsti, kaip turi būti taisomi Vyriausybės ir "NDX energijos" derybų rezultatai, o tada svarstomos Atominės elektrinės įstatymo pataisos dėl nacionalinio investuotojo kūrimo. Tik patvirtinus pataisytus sutarčių projektus, Vyriausybė jas galėtų pasirašyti. A.Kubilius planuoja Seime registruoti Seimo nutarimą dėl derybų rezultatų koregavimo.

REKLAMA

Neskubėti taisyti vasarą priimto Atominės elektrinės įstatymo paragino europarlamentaras Vytautas Landsbergis ir Socialdemokratų partijos garbės pirmininkas Algirdas Brazauskas. Didelių abejonių dėl siūlomo projekto išsakė ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Bronislovas Lubys.

Vyriausybė yra suderėjusi, kad "Leo LT" būtų kuriamas prie naujai įsteigtos įmonės prijungiant tris įmones - valstybės bendroves "Lietuvos energiją" bei Rytų skirstomuosius tinklus, taip pat "Vilniaus prekybos" savininkams per bendrovę "NDX energija" priklausančią "VST". Naujame darinyje valstybė turėtų 61,7 proc. akcijų, o "NDX energija" - 38,3 proc. akcijų.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų