REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politikuojame ten, kur nereikia

O kur Lietuvos valstybinės politikos reikia, ten jos nėra. Tai išryškino praėjusių poros metų  Lietuvos valstybės  politikos  eiga. Ir krašto viduje,  ir užsienyje. Štai keli  būdingi, triukšmingai  į viešumą  išplaukę ir dar labai  garsiai tebeaidintys, jos pavyzdžiai.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinio Teismo (KT), Prokuratūros ir ypač Valstybės saugumo departamento (VSD) sprendimai bei laikysena  visuomenei į juos atsiliepus vidaus politikoje, ir elektros branduolinės jėgainės bei tilto į vakarus statybos sutartis, “Mažeikių  naftos” antras pardavimas  ir dujų  vamzdžio Baltijos jūros dugnu  iš Rusijos į Vokietiją tiesimas  užsienio  politikoje.

REKLAMA

Spalio  29-tos  rytą Lietuvos žiniasklaida  skelbė: prezidentas Valdas Adamkus Niujorke gyvenančiam lietuviui  Jonui Mekui išimties keliu suteikė Lietuvos pilietybę. Šią žinią pranešdama, žiniasklaida pridėjo: „Amerikoje pagarsėjęs kultūrininkas  85 metų Mekas gimė Lietuvoje, Semeniškių  kaime, gyveno bei mokėsi savo tėvynėje kol  sovietinio okupanto iš jos buvo išvytas. Argi ne absurdas? Lietuvoje gimęs, joje užaugęs, subrendęs, mokslus ėjęs, nuo iš rytų atslenkančio, jam mirtim grasinančio raudonojo siaubo pabėgęs, visą gyvenimą savo darbais  pasaulyje lietuvių tautą garsinęs, taurus lietuvis staiga sužinojo nebeturįs  Lietuvos pilietybės ir jai susigrąžinti turėjo ieškoti kažkokio išimties kelio net pačioje aukščiausioje Lietuvos įstaigoje – Prezidentūroje. Kodėl? Ogi todėl, kad taip nusprendė Lietuvos Konstitucinis Teismas. Lietuvis Jonas Mekas, net ir gyvendamas už savo tėvynės ribų išlikęs taurus lietuvių  tautos narys ir uoliai darbavęsis dėl jos laisvės bei valstybinės nepriklausomybės, pagal  KT išaiškintą Lietuvos valstybės Konstituciją, Lietuvos pilietybės nebeturi. Ją prarado dėl to, kad  jam  Amerika  suteikė  ne tik  saugią globą, gal net išgelbėdama ir jo gyvybę, bet  dar ir šios valstybės  pilietybę.

REKLAMA
REKLAMA

Šio absurdiško vyksmo eigos  bei ją iššaukusių  priežasčių čia  nekartosiu, nes visa tai jau labai plačiai aptarta lietuviškoje žiniasklaidoje ir Lietuvoje, ir už jos ribų. Ypač taiklus politologo dr. Kęstučio Girniaus rašinys yra paskelbtas  tinklapyje „Delfi“ (2007, 10, 26), tačiau jaučiu reikalą skaitytojams  priminti, kad šis KT sprendimas, nežinia kokių dvasių  įkvėptas, nėra teisinis, bet grynai politinis.

Nes iš tikrųjų, kaip jau ne vienas autorius anksčiau, o dabar ir dr. Girnius tiksliai pastebi, Konstitucijos 12-tame straipsnyje žodį “atskiras”, prilygindamas žodžiams “itin retas”, šį rinkėjų patvirtintos Konstitucijos straipsnį KT savavališkai perrašė į sau priimtinesnį variantą ir tokiu būdu pats pažeidęs Konstituciją  į lietuvių tautos bei valstybės nuostolius nurašė net tik išimties keliu Lietuvos pilietybę dabar susigrąžinusį Joną Meką, bet ir šimtus tūkstančių užsienyje gyvenančių lietuvių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O apie tai primintas, jau ne kartą buvo užsirūstinęs KT pirmininkas Egidijus Kūris. Konstitucinio Teismo sprendimus  galima svarstyti, aptarti, bet nevalia jų kritikuoti, jie galutiniai, tvirtai rėžia šis teisininkas jo vadovaujamos įstaigos sprendimo  teisingumu abejojantiems. Šį  KT sprendimą gali pakeisti tik  pačios Konstitucijos pakeitimas ir ne kokia nors politikų ar Seimo “teisine abrakadabra”, bet  tik visų valstybės piliečių referendumu, teigia  Kūris, tikriausiai ir pats abejodamas tokio referendumo sėkme.

REKLAMA

Politikavo Kūrio vadovaujamas KT  ir svarstydamas skundą dėl  savivaldybių rinkimų teisėtumo. Nutaręs, kad dabartiniai rinkimai tik partijų sąrašais neatitinka Konstitucijai, KT visgi liepė juos vykdyti, taip irgi  pažeisdamas Konstituciją ir prisiimdamas net  vadybines pareigas, nors tokie sprendimai priklauso ne jam, bet kitom valstybės įstaigom.

Čia paminėjau  tik du Konstitucinio Teismo politikavimo atvejus, bet jau ir jie parodo arba KT nesusivokimą savo pareigose, arba tyčinį paslaugumą kokiai nors jį įtaigaujančiai politikai, ypač užsienyje gyvenančių lietuvių  atžvilgiu. Atskira tema būtų šių dviejų KT sprendimų pasekmių aptarimas, todėl čia jos neliesiu, tačiau ponui Kūriui visgi siūlyčiau atkreipti dėmesį nors į daugiau kaip pusę milijono vėliausių išeivių - antrabangių  bei trečiabangių - nusiteikimą: dėl tokio KT sprendimo tarp jų laimingų nėra. Todėl kas nors čia turi būti pakeista: arba KT sprendimas, arba Egijus Kūris su visa aštuonių kolegų  politikuojančia svita. Konstitucinio Teismo uždavinys yra tik aiškinti Konstituciją, bet ne politikuoti. O šioje žemėje kritikuoti  negalima tik Dievo.

REKLAMA

Lietuvos valstybės sąrangoje kita nepolitikuojanti įstaiga turėtų būti Prokuratūra. Beje, čia kalbu tik apie aukščiausias, Lietuvos prezidento ar Seimo skiriamas, tačiau savarankiškas, politikams nepavaldžias įstaigas. Prokuratūra yra viena iš jų. Jos uždavinys yra tyrinėti įvairius nusikalstamus arba įtariant nusikalstamais esančius veiksmus, rinkti medžiagą apie įtariamus nusikaltėlius, iš jos sudaryti bylas ir atiduoti teismui. Savaime aišku, nė kokios politikos čia negali būti. Bet ar taip iš tikrųjų yra? Tokį klausimą kelia  aukšto VSD pareigūno pulkininko Vytauto Pociūno žūties Baltarusijoje tyrimas. Ne ten, kur reikia pradėtas, skubotai vykdytas, visų aplinkybių, ypač iki šiol paslaptingu likusio žuvusiojo kelio nuo darbo VSD iki viešbučio Breste  palangės, neištyrus, taigi praktiškai darbo nebaigus, sustabdytas, o žuvusiojo žmonai bei artimiesiems reikalaujant atnaujintas ir vėl kažkaip paslaptingai atliekamas, aiškiai rodo, kad ir čia veikia ne tiesos ieškojimas, bet kažkokia aiškiai kažką, ypač VSD  vadovybės veiklą,  dengianti politika. Taip samprotauti leidžia  ryšium su  šia byla į viešumą  išplaukęs pačios VSD  buvusio vadovo Arvydo Pociaus irgi kažkokiu tikslu kažką dengiantis, tiesiog melagingas politikavimas, į šį ratą  įsukęs net  ir Prezidentūrą. Kaip kitaip suprasti, jeigu  ne sudarymu sąlygų departamentui  “išsivalyti”, net devynis mėnesius užsitęsusią  susikompromitavusio  Arvydo  Pociaus atleidimo  eigą. Pasiteisinimas tinkamo naujo vadovo  paieška –  sunkiai  įtikinantis. O čia  paminėtas “išsivalymas” jau irgi atskira,  verta  išsamesnio nagrinėjimo  tema, nes šios  įstaigos  vadovybės santykiai su išore,  ypač su Maskva ryšius  palaikančiomis, nafta bei dujomis prekiaujančiomis,  bendrovėmis  galėjo  turėti  viešai nerodomų abejotino teisėtumo vyksmų. Gal net ir  pavojingų valstybės saugumui.

Šie trys pavyzdžiai rodo aiškų  politikavimą ten, kur jo ne tik  neturėjo būti, bet ir kelia klausimą,  ar toks aukštų  valstybės pareigūnų elgesys neprasilenkia su įstatymais, todėl ir skubiai  taisytinas. Juk vienokia ir kitokia  šių  įstaigų veikla gali  lemti  daugelio žmonių likimus, o taip pat  ir valstybės ateitį. Argi juokai,  kai Konstitucinio Teismo sprendimas, jeigu lieka toks, koks jis dabar yra, praktiškai iš  Lietuvos valstybės išjungia  gal net milijoną  lietuvių, prie antrabngių ir trečiabangių priskaičiuojant  ir praėjusio šimtmečio  išeivių lietuviais save laikančius palikuonis. O išskyrimas iš valstybės reiškia ir išskyrimą iš tautos. Tad ar KT pirmininkas Egidijus Kūris, ambicingai užsikirtęs savaip išsiaiškintu  Konstitucijos žodžiu, iš tikrųjų žino, kokią žalą jis daro dėl nevykusių valdžių  politikos  besiblaškančiai ir iš tėvynės bėgančiai lietuvių tautai? Kas  jam svarbiau? Ar ant popieriaus, kad ir labai svarbaus, Lietuvos Konstitucija vadinamo, parašytas, sakykim, ir vienaip, ir kitaip galimas suprasti žodis, ar to žodžio net  likimiškai paliestas žmogus? Jeigu  jis šioje padėtyje nesusigaudo, tai kėdė, į kurią  jis buvo pasodintas – ne jam. Jį reikia  persodinti  kur nors kitur. Ne savo kėdėje sėdėjo ir Arvydas  Pocius. Taip pat ir Prokuratūros vyriausi vadovai,  politikavę ne tik Vytauto Pociūno žūties priežasčių ieškodami, bet ir tyrinėdami įvairius valstybės turto “prvivatinimu” vadinamo grobstymo atvejus. Kiek čia žalos Lietuvos valstybei  padaryta? Politikuojant ten, kur nereikia.  Šio rašinio tęsiniu kitoje “Amerikos lietuvio” laidoje pabandysiu panagrinėti politikavimą ten, kur jo reikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų