REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iškritus sniegui, Lietuvos kalnelius užgulė žiemos linksmybių išsiilgę gyventojai. Visgi slidinėjimo centrai tokioje situacijoje mato nelygybę ir prašo Vyriausybės panaikinti dvigubus standartus: „ant visų Lietuvos kalnų slidinėti galima, o tuo metu slidinėjimo centrų veikla draudžiama“. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija praneša, tokio prašymo šiuo metu nesvarstantys.

Iškritus sniegui, Lietuvos kalnelius užgulė žiemos linksmybių išsiilgę gyventojai. Visgi slidinėjimo centrai tokioje situacijoje mato nelygybę ir prašo Vyriausybės panaikinti dvigubus standartus: „ant visų Lietuvos kalnų slidinėti galima, o tuo metu slidinėjimo centrų veikla draudžiama“. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija praneša, tokio prašymo šiuo metu nesvarstantys.

REKLAMA

Slidinėjimo centrų asociacija sausio 10 dieną Vyriausybei pateikė prašymą leisti vykdyti veiklą – teigia galintys ne tik užtikrinti saugią laisvalaikio aplinką, bet ir savo veikla prisidėti prie valstybės paramos slidinėjimo centrams mažinimo.

Prašė nagrinėti skubos tvarka

Lietuvos slidinėjimo centrų asociacija kreipėsi į Vyriausybę dėl veiklos leidimo skubos tvarka. Kreipimusi pasidalijo ir vienas populiariausių Vilniuje Liepkalnio slidinėjimo centras.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešime atkreipiamas dėmesys į tai, kad slidinėjimas viešose vietose šiuo metu leidžiamas kaip ir kitos lauke vykstančios fizinės veiklos – bėgiojimas, važinėjimas dviračiu ar slidinėjimas lygumų slidėmis.

REKLAMA

„Tai yra individualus sportas, kurio metu nevyksta nei fizinis, nei artimas kontaktas. Todėl būtina skubos tvarka spręsti dėl slidinėjimo centrų veiklos atnaujinimo“, – rašoma slidinėjimo centrų kreipimesi į Vyriausybę.

Slidinėjimo centrų asociacija veiklos atnaujinimo prašyme išskiria ir dar kelias, jų nuomone, svarias priežastis, dėl kurių slidinėjimo centrų veikla Lietuvoje turėtų būti atnaujinta.

„Slidinėjimo centrų veikla padeda žmonėms nesirinkti nekontroliuojamose ir nepritaikytose viešose vietose bei stipriai prisideda prie šiuo metu visiems žmonėms labai reikalingo fizinio aktyvumo poreikio.

REKLAMA
REKLAMA

(...) Slidinėjimo centrų veiklos atnaujinimas prisidėtų prie slidinėjimo centrų finansinių sunkumų mažinimo bei valstybės finansinės pagalbos mažinimo“, – priežastis leisti atnaujinti veiklą dėsto slidinėjimo centrų asociacija.

Tiesa, Liepkalnio slidinėjimo centro direktorius Artūras Bielskus sako, kad šiuo metu Liepkalnio slidinėjimo centras yra apskritai išbrauktas iš valstybės subsidijuojamų verslų sąrašo.

„Mes buvom tam sąraše kažkada tai, dabar jau mus išbraukė. Dabar rašom prašymus, laukiam, kad mus atgal įdėtų į tą sąrašą, tai gal priims, gal nepriims, nežinau“, – situaciją komentavo A. Bielskus.

Slidinėjimo centrų asociacija kreipimesi į Vyriausybę prideda ir taisykles, kurios būtų taikytinos lankytojams, jei būtų leista vykdyti veiklą: išankstinė registracija, nepratęsiamas 2 valandų slidinėjimo laikas, vienu užsakymu rezervuoti būtų galima ne daugiau kaip 2 bilietus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas apie veiklos atnaujinimą nesvarstoma

Pasiteiravus, kada bus pateiktas atsakymas dėl slidinėjimo centrų prašymo, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad apie slidinėjimo centrų veiklos atnaujinimą šiuo metu yra nesvarstoma.

„Slidinėjimo centrų veikla būtų organizuota veikla, skatinanti susibūrimus, eiles, kaip bilietų pirkimas, įrangos nuoma ir panašiai. Be to, sportuojant dėl gilesnio kvėpavimo viruso plitimas taip pat padidėja“, – sako ministerijos specialistai.

SAM specialistai atkreipia dėmesį, jog iškritus gausiam sniegui lauke laiką leidžiantys žmonės turėtų nepamiršti apie saugų elgesį viešose vietose, draudimą būriuotis, apsauginių veidą ir burną dengiančių kaukių dėvėjimą ir kitas apsaugines priemones.   

REKLAMA

„Žiemos sezono metu aktyviai judant lauke veido kaukės sudrėksta žymiai greičiau nei būnant uždaroje patalpoje. Sudrėkusią kaukę būtina tuoj pat pakeisti nauja, nes jos apsauginis efektyvumas sumažėja.    

Šaltuoju metų periodu aktyviai judant lauke pasikeičia kvėpavimas – kvėpuojama kur kas dažniau ir giliau, todėl virusas su iškvepiamais lašeliais gali pasklisti didesniu atstumu. Todėl viešose vietose, kur yra didesnis judėjimas, patariama išlaikyti ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą nuo kitų žmonių“, – paaiškina SAM.

Ministerija sako, kad tolesnės karantino švelninimo sąlygos priklausys nuo epidemiologinės situacijos šalyje. 

REKLAMA

Nenori sniego gniūžtės

Kaip praneša naujienų agentūra BNS, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako suprantanti verslo lūkesčius, tačiau pandemijos kontekste nevertėtų daryti išimčių. 

„Žiema tikrai labai graži, bet vienaip ar kitaip turime grįžti prie to, kad solidarus apribojimų laikymasis yra vienintelis kelias į greitesnį normalų gyvenimą. Ir man rodos, kad vienos rūšies pramogų atlaisvinimas – kad ir labai suprantamas – jis vis tiek sukeltų anksčiau ar vėliau „sniego gniūžtės“ efektą“, – Žinių radijui sakė Viktorija Čmilytė-Nielsen. 

Jos teigimu, kol užsikrėtimų skaičiai tebėra dideli, vertėtų laikytis apribojimų.

„Ir lygiai kaip persirgę kovidu laikosi solidarumo, taip, man rodos, reikėtų vengti išimčių. Nes, kaip jau minėjau, jos vienaip ar kitaip vis tiek sukels po to kitų, panašių pramogų ar panašių verslų pasipiktinimą. Tokio optimalaus sprendimo čia vis tiek nėra“, – argumentavo parlamento pirmininkė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų