REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internete pasirodė apsinuoginusios Seimo narės Ievos Kačinskaitės-Urbonienės nuotrauka su prierašu, skatinančiu pirkti masažinį kilimėlį. Nors įrašu pasidalino parlamentarės vyras, imta diskutuoti, ar Seimo nariams iš viso derėtų taip fotografuotis, o tuo labiau, ar galima reklamuoti prekes. Pati Seimo narė teigia jokio atlygio už įrašą negavusi, tačiau komunikacijos ekspertai tuo abejoja.

Internete pasirodė apsinuoginusios Seimo narės Ievos Kačinskaitės-Urbonienės nuotrauka su prierašu, skatinančiu pirkti masažinį kilimėlį. Nors įrašu pasidalino parlamentarės vyras, imta diskutuoti, ar Seimo nariams iš viso derėtų taip fotografuotis, o tuo labiau, ar galima reklamuoti prekes. Pati Seimo narė teigia jokio atlygio už įrašą negavusi, tačiau komunikacijos ekspertai tuo abejoja.

REKLAMA

Prieš kelias dienas socialiniuose tinkluose pasirodė apsinuoginusios Seimo narės „darbietės“ Ievos Kačinskaitės-Urbonienės nuotrauka. Nuotraukoje matyti ant masažinio kilimėlio sėdinti Seimo narė, o prie nuotraukos parašytame tekste šį kilimėlį skatinama įsigyti.

Nuotrauka pasidalino vyras

Įrašą į socialines medijas įkėlė parlamentarės vyras Simonas Urbonas.

„Čia mano žmona ir tikėtina, jau mano buvęs masažinis kilimėlis su pagalvėle iš Pranamat ECO Lietuva. Nesakau, kad pykstamės, bet kilimėliu pasidaliname sunkiai. Su kalendorine žiema, mums su žmona, jei mums aišku ir beždžioniukams vaikams, vėl išaugo poreikis naudotis šiuo komplektu.

REKLAMA
REKLAMA

Nežinau, kaip kitiems, bet aš pagulėjęs jaučiuosi lyg atgimčiau pavasaryje. Kūnas įkaitęs, jausmai lyg po gaivaus skrydžio, o viduje seniai pamirštos energijos ima suktis ratais. Lengvas kosmosėlis. Tai tikrai nenupasakojami jausmai. Tai reikia patirti. Tad nelaukite ir jei Jums, kaip ir man reikia šio kilimėlio su pagalve.

REKLAMA

Sutaupykime ir pasiimkime iki 30 proc. nuolaidą pasinaudodami kodu: SIMONAS“, – socialiniame tinkle Facebook rašė Seimo narės vyras S. Urbonas.

Įrašas netruko sukelti diskusijų. Pirma, internautams užkliuvo tai, kad nuotraukoje matyti apsinuoginusi Seimo narė. Antra, įrašas panašus į reklaminį turinį, o reklama Seimo nariams užsiimti yra draudžiama.

Gauti kitas pajamas draudžiama

Seimo statuto 15 straipsnis sako, kad Seimo narys gali gauti atlygį tik už Seimo nario darbą ir už kūrybinę veiklą.

„Seimo nario atlyginimu už kūrybinę veiklą laikomas autorinis honoraras už meno kūrinius bei jų atlikimą, už publikacijas bei knygas, už medžiagą radijo ir televizijos laidoms, jeigu Seimo narys nėra susijęs su įstaiga, įmone ar organizacija, atlyginančia už kūrybinę veiklą, darbo, tarnybos ar panašiais santykiais, dėl kurių gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktas“, – rašoma Seimo statute.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad Seimo nariai negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus atlyginimą už kūrybinę veiklą, sako iš Konstitucijos 60 straipsnis.

Pati parlamentarė I. Kačinskaitė-Urbonienė sako, kad nei ji, nei jos vyras už šį įrašą pinigų negavo.

„Jis to daikto nereklamavo, už tai negavo pinigų, aš jo klausiau. Tiesiog tai buvo nuoširdi rekomendacija, nes tam daiktui ir dabar yra taikoma nuolaida. Tai buvo jo noras pasidalinti mūsų namuose dažnai naudojamu daiktu“, – tv3.lt sako I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Parlamentarė sako, kad kilimėlį su šeima naudoja jau kurį laiką ir mano, kad jis yra veiksmingas.

„Aš jį vadinu akupunktūriniu kilimėliu. Tai yra kilimėlis su tokiomis mažomis adatėlėmis, kuris iš tiesų padeda labai suaktyvinti kraujotaką, atlieka tokį presavimą. Jis labai tinka žmonėms, patiriantiems įtampą, kažkokių nervinių situacijų arba ilgai dirbantiems sėdimą darbą, tai aš mėgstu ant jo pagulėti, pamedituoti ir po to jaučiuosi žymiai geriau, jei skauda galvą, tai tikrai nuima galvos skausmą ir panašiai“, – pasakoja I. Kačinskaitė-Urbonienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl sulaukto didelio dėmesio įrašas netrukus buvo pašalintas. Netrukus S. Urbonas juokaudamas pasidalino kita nuotrauka.

Į reklamą panašu

Juokai juokais, tačiau komunikacijos ekspertams įrašas į reklamą vis dėlto panašus.

„Mano nuomone, tai yra produkto parodymas, produkto reklamavimas tam tikroje auditorijoje. Matome produkto pavadinimą, matome skatinimą įsigyti tą produktą. Nežiūrint labai į aprašymą, logika sako tiesiai. Tie žmonės, kurie tai matė, mato giriamą produktą, mato skatinimą jį pirkti ir mato produkto pavadinimą. Vadinti kitaip nei reklama, būtų ko gero kvailoka“, – tv3.lt komentuoja komunikacijos specialistas Arijus Katauskas.

REKLAMA

Specialistas pastebi, kad būdų atsilyginti už reklamą yra įvairių.

„Vienas dalykas, gauti pinigus už reklamą, kitas gauti nuolaidą dėl to, kad tu reklamuoji produktą. Čia gali būti labai daug būdų apmokėti arba gauti materialinę naudą. Manau, kad jeigu ten nebuvo kažkokios materialinės naudos arba kažkokių tai mainų, kad jeigu jūs pareklamuosit, mes padarysime jums geresnę kainą, gali situacija pakankamai stipriai keistis“, – dalijasi A. Katauskas.

Reikia skirti buitines situacijas

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narė Agnė Širinskienė sako, kad net jei Seimo nariai reklama užsiimti negali, jos nuomone, reikėtų išskirti buitines situacijas, kai politikai tiesiog dalijasi rekomendacijomis.

REKLAMA

„Seimo nariai tikrai negali reklamuoti konkrečių produktų, turėti kažkokias reklamines sutartis ir taip toliau, bet manau, kad mes turime skirti tokias buitines situacijas, kur žmogus tiesiog džiaugiasi tam tikra paslauga ar neapdairiai pamini vieną ar kitą gamintoją“, – tv3.lt sako A. Širinskienė.

Parlamentarė, paklausta, ar nereikėtų papildomai apibrėžti, kas yra reklama, o kas ne, sako, kad tai įgyvendinti gali būti sunku.

„Matote, visąlaik yra labai sunku apibrėžti taisyklėmis visus gyvenimo atvejus. Tai yra vienas dalykas. Manau, mes vis tiek jei žiūrime etinę pusę, tai turėtumėm vertinti ir žmogaus ketinimus. Šiuo atveju, žmogaus ketinimai tikrai nekelia kažkokių abejonių“, – komentuoja A. Širinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nėra pagrindo svarstyti daugiau

Tokius, kaip I. Kačinskaitės-Urbonienės ir panašus atvejus Seime sprendžia Etikos ir procedūrų komisija. Komisijos narė Dovilė Šakalienė sako, kad kol kas plačiau kalbėti apie šią situaciją nesiruošiama.

„Šiuo atveju nėra pagrindo. Vėlgi, turėjome tik pirmą formalų komisijos posėdį, kurio metu išrinkome vadovybę. Komisijos posėdžio, kuriame būtų svarstomi turinio klausimai, dar nebuvo“, – tv3.lt sako D. Šakalienė.

Tačiau parlamentarei ši situacija kelia kitų klausimų.

„Kai perskaičiau šiek tiek daugiau informacijos, man kyla toks rimtas klausimas, ar čia nebuvo iš tų situacijų, kai buvo išpūstas burbulas iš nieko. Mačiau komentarus, kad tai yra seniai pirktas kilimėlis, kad nebuvo jokio santykio su kilimėlio pardavėjais, kad nebuvo gauta nei materialinė, nei nematerialinė nauda ir kad šiuo atveju, pats žmogus išreiškė savo poziciją, nuostatą apie kažkokį naudojamą sveikatinimo produktą, negaudamas už tai jokios naudos. Tokiu atveju jokio etikos pažeidimo net ir nėra“, – sako D. Šakalienė.

REKLAMA

Kyla seksizmo klausimas

Šioje istorijoje pačiai I. Kačinskaitei-Urbonienei kyla klausimas, ar situacija nėra susijusi ir su lyties nelygybės klausimu. Parlamentarė spėja, kad jei nuotraukoje būtų užfiksuotas vyras, tokio ažiotažo nė nebūtų kilę.

„Įdomu tai, kad tokia situacija COVID-19 akivaizdoje, kai formuojama nauja Vyriausybė, svarstoma Vyriausybės programa, susilaukė tiek dėmesio. Ne tiek įdomu, kiek turbūt liūdna, nes kai kiti politikai maudosi baseine ir yra tikrai ne daugiau apsirengę, nesulaukia tiek dėmesio.

Jeigu moteris yra nufotografuojama iš nugaros, ji vadinama pusnuoge ir apie ją kalbama. Įžvelgiu, kad lyčių lygybės klausimas vis dar labai aktualus Lietuvoje ir mes ne vienodai vis dar traktuojam skirtingų lyčių atstovus“, – mintimis dalijasi I. Kačinskaitė-Urbonienė.

REKLAMA

Panašių klausimų kyla ir D. Šakalienei.

„Tikrai šiuo atveju labai raginčiau susilaikyti nuo tokio „davatkiškumo“, apskritai kabinėtis prie moterų. Žinote, moterų ir vyrų nugara šiuo atveju tikrai neatrodo kaip nors traumuojančiai visuomenę. Dėl šito aspekto sakyčiau, kad sportuojančio ar sveikatinimo procedūras atliekančio žmogaus nugara, kuri tikrai jokių intymių kūno vietų nedemonstruoja, neturėtų būti vertinama kaip įžeidžianti ar šokiruojanti.

Vėlgi, tai yra mano nuomonė. Jei bus gautas skundas etikos ir procedūrų komisijoje, tai, matyt, kartu su kolegomis ir spręsime, ar priimti šį skundą ir ką su juo toliau daryti“, – komentuoja D. Šakalienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narės vyras S. Urbonas yra žinomas tinklaraštininkas, knygų autorius. Socialiniuose tinkluose gerai žinomas dėl įrašų tėvystės, iššūkių tematikomis.

I. Kačinskaitė-Urbonienė į Seimą buvo išrinkta su Darbo partija. Iki šiol politikė buvo žinoma Kėdainių ir Vilniaus miesto politinė veikėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų