REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį negailėjo kritikos laikinojo premjero Sauliaus Skvernelio priimtiems karantino ribojimams. Jis apgailestavo, kad S. Skvernelis neatsižvelgė į sveikatos specialistų patarimus ir priėmė per silpnus ribojimus.

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį negailėjo kritikos laikinojo premjero Sauliaus Skvernelio priimtiems karantino ribojimams. Jis apgailestavo, kad S. Skvernelis neatsižvelgė į sveikatos specialistų patarimus ir priėmė per silpnus ribojimus.

REKLAMA

„Sprendimai, kurie buvo paskelbti šiandien, mano požiūriu, ne visi yra adekvatūs šiai labai rimtai susiklosčiusiai situacijai. Tarp tokių įvardinčiau būtent dėl nuotolinio darbo organizavimo. Manau, kad tai yra nepakankama priemonė, apimanti tik savivaldybių ir valstybinių institucijų įmones.

Ekspertai pažymėjo, kad  būtina stengtis įvesti nuotolinio darbo režimą kiek galima platesnėje apimtyje įmonių. Taip pat rekomendavo pajungti Valstybinę darbo inspekciją, karštąsias linijas, kuriomis būtų galima pranešti apie pažeidimus. Todėl ši priemonė yra per silpna“, – spaudos konferencijoje kritikavo prezidentas G. Nausėda.

Pasak prezidento, sveikatos ekspertai rekomendavo imtis daugiau griežtesnių priemonių, bet nebuvo atsižvelgta.

„Daugelis ekspertų rekomendacijų buvo įgyvendinta, bet kai kuriais aspektais priemonės galėjo būti griežtesnės ir galėjo duoti greitesnių rezultatų“, – pažymėjo prezidentas G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas paminėjo, kad dabar sprendimai priklausys naujai premjerės Ingridos Šimonytės Vyriausybei: „Tikiuosi labai greitų ir ryžtingų sprendimų šioje srityje“.

REKLAMA

„Buvo priimtas sprendimas apriboti dviejų šeimų kontaktus, bet neatsižvelgiant į aplinkybę, kad švenčių dienomis tos dvi šeimos gali nuolat keistis. {...} Toks socialinis burbulas, jeigu tokį norime formuoti, yra pakankamai neapibrėžtas ir tap pakankamai nesustabdysime viruso plitimo.

Mokslininkai siūlė iki Kalėdų apsiriboti formuojant socialinį burbulą vienos šeimos rate. Todėl, mano nuomone, ši priemonė taip pat nėra pakankama.

Gaila, kad vėl ir vėl į ekspertų rekomendacijas atsižvelgiama tik iš dalies. Iš anksto numatyti sprendimai yra įgyvendinami neatsižvelgiant, ką siūlo iškiliausi sveikatos specialistai“, – piktinosi prezidentas G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Skvernelis vadino „pakazucha“, o Nausėda apgailestavo dėl tokio epiteto

Sekmadienį prezidentas sušaukė Sveikatos ekspertų tarybą, kurioje dalyvavo sveikatos srities ekspertai, paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė, būsimasis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Kviesti į ją buvo ir laikinasis premjeras Saulius Skvernelis, ir laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Bet nė vienas jų nepasirodė.

Pirmadienį pasiteiravus, kodėl nepasirodė, S. Skvernelis teigė, kad sprendimus dėl koronaviruso situacijos priima Vyriausybė ir jam nebuvo būtina ten dalyvauti, o tokį sušauktą posėdį jis pavadino „pakazucha“.

„Sveikatos ekspertų susitikimas. Tai ten, kur turi dalyvauti ekspertai, dalyvauja ekspertai. Ten, kur turi dalyvauti sprendimą priėmėjai, dalyvauja sprendimų priėmėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų lygmenyje mane ir Vyriausybę atstovavo mano patarėjas ir, matyt, nereikia daryti tokiuose renginiuose – atleiskite už rusišką žodį – tam tikros „pakazuchos“, – aiškino S. Skvernelis.

Tokį laikinojo premjero pasisakymą įvertino ir prezidentas G. Nausėda.

„Iškiliausiems šio sektoriaus atstovams, kurie negailėdami laiko, negailėdami pastangų, iš patriotiškų sumetimų ėmėsi misijos padėti Vyriausybei rasti optimalius sprendimus. Tą jie darė neskaičiuodami, ar darbo diena, ar savaitgalis.

Gaila, kad jų darbas buvo įvertintas tokiu epitetu“, – sakė G. Nausėda.

REKLAMA

Pirmadienį įvedė griežtesnes karantino priemones

Vyriausybė pirmadienį nuo trečiadienio sugriežtino karantino sąlygas ir pratęsė jį iki metų pabaigos: siūloma žmonėms gyvenamąją vietą palikti tik dėl svarbių priežasčių, vyresniųjų klasių mokiniai mokysis tik nuotoliniu būdu.

Laikinasis Ministrų kabinetas pirmadienį priėmė nutarimą dėl karantino rekomenduodamas riboti judėjimą dėl nebūtinų priežasčių – palikti gyvenamąją vietą tik vykstant į darbą, prekybos vietą, dėl sveikatos priežiūros ir kitų paslaugų.

„Rekomendacija riboti judėjimą dėl nebūtinų priežasčių“, – teigė laikinasis premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA

Privaloma dirbti nuotoliniu būdu

Pasak laikinojo premjero, privalomai nuotoliniu būdu turės dirbti tiek privačios, tiek valstybinės įstaigos, kurios turi galimybę taip dirbti. Kontroliuojančios institucijos jau gavo nurodymus kontrolę griežtinti.

„Privalomas nurodymas dirbti nuotoliniu būdu tiek viešoms, tiek privačioms įstaigoms, išskyrus tuos atvejus, kada neįmanoma užtikrinti darbo režimo dirbant nuotoliniu būdu“, – sakė S. Skvernelis.

Pasiteiravus, kaip užtikrins šį nurodymą, kad darbuotojai dirbtų nuotoliniu būdu, laikinasis premjeras teigė, kad yra teisės aktai ir institucijoms yra nurodymas kontrolę griežtinti.

„Mes už valstybinį ir biudžetinį sektorių atsakome, kadangi darbo organizavimas ir kontrolė labai aiškiai sudėliota mūsų teisės aktuose. Dėl privačių įstaigų, manau, kad Darbo inspekcija, jei tokia galimybė ir būtinybė bus, galės pakontroliuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžiu, kad visi sprendimai šie yra skirti ne valdžiai. Jei sprendimų  būtų laikomasi, jau dėl anksčiau priimtų sprendimų, tai gal šiandien nereikėtų tokių sprendimų daryti.

Tiesiog reikia maksimaliai saugotis. Tie, kas dirba ne nuotoliniu būdu ir negali kitaip dirbti - tai tikrai kabinete turėtų būti kuo mažiau asmenų, po vieną asmenį dirbti, jei ne vienas – tai dėvėti asmens apsaugos priemones.

Mes visus klausimus galime suvesti į kontrolę, bet niekas nesukontroliuos ir nesuskaičiuos pagal žmonių skaičių prekybos centruose, ar atitinka tą proporciją ar ne. Reikia užtikrinti, tiesiog laikytis. Kontrolės įstaigos yra, joms pagal galimybes duotas nurodymas tą kontrolę griežtinti“, – sakė S. Skvernelis.

REKLAMA

Pasak premjero, visi mokiniai mokslus tęs nuotoliniu būdu, pradinukams – atostogos prasideda nuo ateinančio pirmadienio. Rekomenduojama į darželius vaikus vesti tik nesant kitos alternatyvos. 

Apribojimai gyventojams

Pirmadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kalbėjo, kad šiuo metu galiojančios karantino priemonės yra nebepakankamos, todėl reikia jas griežtinti.

Vyriausybė nutarė, kad draudžiami didesni nei dviejų šeimų ar dviejų namų ūkių kontaktai, išskyrus atvejus, kai tai yra neišvengiama dėl reikalingo pagalbos suteikimo ir panašiai.

Taip pat draudžiamos asmeninės šventės, kuriose dalyvautų daugiau nei dvi šeimos, kurių bendras skaičius ne daugiau nei 10 asmenų.

REKLAMA

Apribojimai prekybos vietoms

Parduotuvėse, turgavietėse ir kitose prekybos vietose nustatyti didesni prekybos ploto reikalavimai – vietoj 10 kv. m. ploto nustatomi:

- kai visas prekybos plotas yra iki 10 tūkst. kv. m., vienam lankytojui užtikrinti ne mažesnį kaip 15 kv.m. plotą,

- kai visas plotas yra virš 10 tūkst. kv. m. vienam lankytojui užtikrinti ne mažesnį kaip 30 kv. m. plotą.

Rekomenduojama, kad prekybos vietose lankytųsi vienas šeimos ar namų ūkio atstovas.

Taip pat, siekiant valdyti žmonių srautus ir mažinti susibūrimus, parduotuvėse rekomenduojama didinti veikiančių kasų skaičių, kad eilėse prie kasų nestovėtų daugiau nei 5 asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse leidžiama užpildyti ne daugiau kaip 20 procentų visų transporto priemonėms skirtų stovėjimo vietų, neįskaičiuojant darbuotojams bei neįgaliesiems skirtų transporto priemonių stovėjimo vietų.

Draudžiama apgyvendinimo paslaugoms teikti skirtų patalpų nuoma, subnuoma ar panauda, skirta privatiems renginiams, šventėms ar kitiems susibūrimams organizuoti.

Apribojimai švietimui 

Ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis ugdymas vyks toliau tiesiogiai, bet ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas rekomenduojama lankyti tik tiems vaikams, kurių tėvai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

REKLAMA

Ugdymas mokyklose pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas vykdomas nuotoliniu būdu, išskyrus specialiosiose mokyklose ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse ugdomus mokinius.

Neformalusis vaikų švietimas vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas, kaip ir neformalusis suaugusiųjų švietimas, išskyrus aviacijos, jūrininkų bei transporto priemonių vairavimo praktinius mokymus, taip pat užsienio kalbos lygio mokėjimo vertinimo egzaminus asmenims, stojant į užsienio aukštąsias mokyklas.

Mokykloms siūloma ankstinti pradinių klasių mokinių atostogas ir jas skelbti nuo gruodžio 14 dienos iki sausio 3 dienos.

Užsiminė apie judėjimo ribojimus

A. Veryga užsiminė, kad artėjančių žiemos švenčių metu gali prireikti ir tokių griežtų priemonių, kaip ir per Velykas – judėjimo ribojimų. 

REKLAMA

Kaip portalui delfi.lt sakė A. Veryga, kito pasirinkimo gali ir nebūti, nes vertinant dabartinę epidemiologinę situaciją, ir 4000 atvejų per dieną artimiausiu metu yra realu. 

„Žiūrint į skaičius, kuriuos matėme prieš savaitgalį, jei situacija negerės, sakyčiau, kad net ir 4000 atvejų per dieną galime sulaukti. Tai su tokiais skaičiais ir su tokiu ligoninių apkrovimu, manau, kad nelabai liks pasirinkimo per šventinį laikotarpį, kaip imtis tokių pačių priemonių, kaip buvo daroma per Velykas“, – delfi.lt kalbėjo A. Veryga. 

Prezidento Gitano Nausėdos suburta Sveikatos ekspertų taryba siūlo savaitgaliais uždaryti ne maisto prekių parduotuves, išskyrus vaistines, veterinarijos, optikos, ortopedinių priemonių parduotuves.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai taip pat siūlo griežčiau kontroliuoti darbą įmonėse, užtikrinti nuotolinį darbą, kur tai yra įmanoma, be kita ko, siūloma ankstinti atostogas pradinukams, į darželius leisti tik tuos vaikus, kurių tėvai negali dirbti nuotoliniu būdu, vyresnių klasių mokiniams mokytis tik nuotoliniu būdu.

S. Skvernelis: sekmadienio susitikimas Prezidentūroje vyko ekspertų lygiu

Sekmadienio susitikimas dėl COVID-19 Prezidentūroje vyko ekspertų lygiu, todėl ministrai jame ir nedalyvavo, sako kadenciją baigiantis premjeras S. Skvernelis.

„Ten, kur turi dalyvauti ekspertai, dalyvauja ekspertai, ten kur turi dalyvauti sprendimų priėmėjai, dalyvauja sprendimų priėmėjai. Ekspertų lygmenyje atstovavo man ir Vyriausybei mano patarėjas“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė S. Skvernelis.

Kaip skelbia BNS, pasak S. Skvernelio, Vyriausybė ir taip rengėsi priimti reikiamus sprendimus, o ekspertų nuomonė buvo išklausyta. Be to S. Skvernelis priminė, kad Prezidentūra anksčiau atsisakė dalyvauti sprendimų dėl COVID-19 vakcinos priėmime.

„Matyt, nereikia daryti tokiuose renginiuose, atleiskite už rusišką žodį, tam tikros pakazuchos (liet. - parodomosios akcijos). Ekspertai yra išklausyti, nuomonė yra pateikta, su ta nuomone susipažinta buvo. Ir juo labiau žinant, kad pirmadienį Vyriausybė priiminės sprendimus – šiuos sprendimus, kurie turėjo būti priimti“, – sakė premjeras.

REKLAMA

„Kita vertus, jau ne kartą buvo pasakyta, kad sprendimų priėmėjas, kalbant apie COVID-19 valdymą, yra Vyriausybė. Tai tais atvejais, kada reikėjo formate Prezidentūroje daryti vakcinų klausimą, buvo tiesiog aiškiai pasakyta, kad Vyriausybės čia yra atsakomybės ribos, tai Vyriausybė to griežtai ir laikosi“, – pridūrė jis.

A. Veryga stebėjosi, kad šis susitikimas taip sureikšminamas ir pabrėžė, kad ministrų lygiu dalyvavimas būtų buvęs aktualus, jeigu ten būtų priimami sprendimai, tuo tarpu juos planuota priimti šį pirmadienį.

„Dabar mes dar penktadienį ir pasakėme, ir aiškiai komunikavome, kad patys vertiname ir be ekspertų, kurie susitiko sekmadienį, situaciją kaip sudėtingą ir blogėjančią ir iškomunikavome net ir priemones, apie kurias galvojome, kad reikia svarstyti šiandien, ir tas ir įvyko šiandien“, – kalbėjo ministras.

Jis pridūrė, kad ekspertų susitikime dalyvavo tiek Vyriausybės, tiek Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, kurie išklausė medikų rekomendacijas ir pristatė savo planus.

„Tikrai aš nesupratu viso šito pasipiktinimo, kad būtent ministras ar premjeras būtinai turėjo dalyvauti šitame susirinkime, kai visas šitas rekomendacijas mes ir gavome, ir jos mums buvo pristatytos, o mes su komanda ruošėmės šiandienos posėdžiui“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų