REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentūros suburti sveikatos ekspertai kategoriški – karantinas turi būti griežtinamas, dabartinių priemonių nebepakanka suvaldyti viruso plitimą. Sveikatos ekspertų taryba siūlo darbo vietose ir ugdymo įstaigose įvesti nuotolinį darbą, o ne maisto prekių parduotuvėms nedirbti savaitgaliais ir penktadienio vakarais.

Prezidentūros suburti sveikatos ekspertai kategoriški – karantinas turi būti griežtinamas, dabartinių priemonių nebepakanka suvaldyti viruso plitimą. Sveikatos ekspertų taryba siūlo darbo vietose ir ugdymo įstaigose įvesti nuotolinį darbą, o ne maisto prekių parduotuvėms nedirbti savaitgaliais ir penktadienio vakarais.

REKLAMA

Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį su Sveikatos ekspertų taryba aptarė karantino griežtinimo rekomendacijas ir pandemijos valdymą.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta po susitikimo sakė, kad dabartinės viruso plitimo tendencijos rodo, kad Kalėdas pasitiktume su 4 tūkst. naujų Covid-19 atvejų kasdien.

„Karantinas veikia ir mes stebime sulėtėjusį atvejų augimą, tačiau jis išlieka didelis ir mes matome apie 10 proc. augimą kiekvieną savaitę. Jeigu toks augimo tempas išliktų, per Kalėdas mes turėtume apie 4 tūkst. maksimalių užsikrėtimo atvejų per dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai pasiūlė labai konkrečias priemones, kurių turėtų būti imtasi situacijai pakeisti iš esmė“, – žurnalistams sekmadienį kalbėjo S. Krėpšta.

REKLAMA

Jis patikslino, kad ribojimai nukreipti į prekybos vietas, ugdymo įstaigas, darbovietes ir šeimas.

„Prezidento nuomone, šie siūlymai turi būti įgyvendinti nedelsiant, kad išgelbėtume šimtus gyvybių ir sumažintume spaudimą sveikatos apsaugos sistemai“, – pridūrė S. Krėpšta.

Ekspertai siūlo griežtas priemones

Sveikatos ekspertų taryba akcentuoja, kad dabar taikomos karantino priemonės sulėtina Covid-19 plitimą Lietuvoje, tačiau nėra pakankamos. Todėl ekspertai rekomenduoja koreguoti kontrolės priemones dėl žmonių susibūrimų, ugdymo įstaigų darbo, darbo vietų bei sveikatos priežiūros ir globos institucijų darbo.

REKLAMA
REKLAMA

Siūloma riboti fizinius susitikimus tarp atskirų namų ūkių, išskyrus neatidėliotinus atvejus, kai reikia prižiūrėti sergančius ar savimi negalinčius pasirūpinti žmones.

Sveikatos ekspertų tarybos narys profesorius Mindaugas Stankūnas pastebėjo, kad dažniausiai virusas plinta būtent tarp šeimų.

„Bene didžiausias plitimas ir didžiausias mūsų dėmesys turėtų būti į mažus susibūrimus, kai susiburia šeimos nariai, bičiuliai. Mūsų rekomendacija – maksimaliai apriboti susibūrimus tarp šeimų ūkių“, – žurnalistams sekmadienį sakė M. Stankūnas.

Jis pripažino, kad Sveikatos ekspertų taryba svarstė ir komendanto valandos galimybę, tačiau tikisi, kad tokios priemonės įvesti nereikės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neslėpsiu, kad mes taryboje svarstėme apie komendanto valandą ir griežtus apribojimus. Dar mes tikimės, kad mums pavyks išvengti tokio dalyko, nes, kaip minėjau, yra ženklų, kad situacija gali stabilizuotis ir nereikės tokių drastiškų dalykų“, – svarstė M. Stankūnas.

Siūloma riboti judėjimą dėl nebūtinų priežasčių – palikti gyvenamąją vietą tik vykstant į darbą, prekybos vietą, asmeniui priklausantį NT objektą, dėl sveikatos priežiūros ir kitų paslaugų.

Taip pat siūloma, kad ne maisto prekių parduotuvės, išskyrus vaistines, veterinarijos, optikos ir ortopedijos parduotuves, nedirbtų savaitgaliais ir penktadieniais nuo 17 val.

REKLAMA

Darbo dienomis parduotuvėse senjorams būtų siūloma apsipirkti skirtingu laiku.

Siūlo privalomai taikyti nuotolinį darbą įstaigose, kur tai įmanoma. 

Ikimokyklinio ugdymo įstaigas rekomenduojama lankyti tik tiems vaikams, kurių tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Pradinio ugdymo įstaigoms siūloma pereiti per nuotolinio ugdymo arba skelbti atostogas.

Susitikime su G. Nausėda sekmadienį dalyvavo ir paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė, kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Arūnas Dulkys, sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė ir laikinojo premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas sveikatos klausimais Jonas Kairys.

REKLAMA

S. Krėpšta teigė, kad į susitikimą buvo kviestas ir kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis bei sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, tačiau jie nedalyvavo.

Karantiną nori pratęsi iki metų pabaigos

Portalas tv3.lt primena, kad penktadienį laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad pirmadienį Covid-19 valdymo komitete aptars karantino griežtinimo ir pratęsimo klausimą.

Jis siūlo karantiną pratęsti iki gruodžio 31 dienos. Taip pat ketinama įvesti griežtesnius apribojimus, susijusius su prekyba, laisvalaikiu, ugdymu ir kitomis sritimis.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Lietuva yra viena iš pirmaujančių šalių Europoje pagal 100 tūkst. žmonių per pastarąsias dvi savaites tenkančius susirgimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų