REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Asociatyvi nuotrauka  (nuotr. Shutterstock.com)

Lytiniai santykiai – vis dar tabu šiuolaikinėje visuomenėje. Tai yra arba visiškai vengtina tema, arba tema, sulaukianti aštrių diskusijų. Klausimas, kelerių metų sulaukusiems vaikams reikėtų papasakoti, kaip jie atsirado, kai kuriems tėvams iš viso kelia šoką. Tačiau psichologai ramina ir sako, kad jaudintis nereikėtų – apie seksą vaikams geriausia papasakoti tada, kai jie patys paklausia.

Lytiniai santykiai – vis dar tabu šiuolaikinėje visuomenėje. Tai yra arba visiškai vengtina tema, arba tema, sulaukianti aštrių diskusijų. Klausimas, kelerių metų sulaukusiems vaikams reikėtų papasakoti, kaip jie atsirado, kai kuriems tėvams iš viso kelia šoką. Tačiau psichologai ramina ir sako, kad jaudintis nereikėtų – apie seksą vaikams geriausia papasakoti tada, kai jie patys paklausia.

REKLAMA

Viena socialinių tinklų vartotoja pasidalino vaikams skirtos knygutės nuotraukomis. Knygutėje vaizdingai pasakojama apie tai, kaip atsiranda vaikai.

Užvirė diskusija. Mamos diskutuoja, nuo kada su vaikais vertėtų pradėti kalbėti apie seksą. Ramybės tėvams taip pat neduoda ir klausimas, kokiais būdais su vaikais reikėtų imti kalbėti apie lytinius santykius. Vieno atsakymo, deja, nėra: vieni tėvai verčiau duotų vaikams skaityti literatūrą, o kiti kartu susėdę su vaikais apie tai papasakotų patys.

Su socialiniuose tinkluose aptariamos knygutės turiniu galite susipažinti nuotraukose:

Mamos nesutaria

Kelios po įrašu aktyviai diskutavusios mamos sutiko savo nuomonėmis pasidalinti su naujienų portalu tv3.lt

REKLAMA
REKLAMA

Du berniukus auginanti Žymantė sako, kad knygutėje nieko blogo nemato. Jos nuomone, knygutė puikiai tinka vaikų lytiniam švietimui.

„Knygoje viskas gražiai ir švelniai paaiškinta. Svarbiausia, suprantama vaikui, per daug nesileidžiama į nereikalingas detales“, – sako Žymantė.

REKLAMA

Tiesa, mama sako, kad tokią knygutę pavartyti duotų bent aštuonerių sulaukusiam vaikui.

„Manyčiau, kad vaikus reikia pradėti supažindinti su šiais dalykais nuo tada, kai vaikui pasidaro įdomu, tik, manyčiau, ne nuo penkerių metų, o šiek tiek vyresniam“, – savo mintimis dalijasi Žymantė.

Tačiau kita mama, taip pat du vaikus auginanti Aleksandra, sako, kad, nors apie lytinį švietimą su vaikais kalbėti reikia nuo mažumės, tačiau tokių detalių, kokios yra pateikiamos knygutėje, nereikėtų pasakoti.

„Apie vaikų atsiradimą galima kalbėti ir nuo pirmų dienų, 3–5 metų. Tai yra normalu, tik, mano manymu, nereikia tiek detalių. <...> Čia jau individualiai, bet tikrai nereikia sakyti, kaip tai malonu daryti, pateikti instrukciją. Manau, kad tokia knyga yra labiau skirta 16 metų paaugliui, nes tas sakinys, kad „labai malonu“, labiau skatina išbandyti, nei kad tiesiog būtų informacinio pobūdžio knyga“, – savo mintimis dalijasi Aleksandra.

REKLAMA
REKLAMA

Psichologė: apie tai kalbėti reikia

Psichologė Jūratė Bortkevičienė knygutės kritikuoti nepuola. Jos teigimu, kalbėti apie lytinius santykius dažnoje šeimoje vis dar yra tabu, tačiau informacijos apie tai tėvai vaikams pateikti turėtų. Supažindinti su šia informacija tėvai gali ir patys, tačiau nėra nieko blogo, jei į pagalbą pasitelkiami ir tokie leidiniai.

„Mūsų visuomenė dar nėra pasiruošusi apie tokius dalykus kalbėti. Bet koks kalbėjimas apie tai tėvams atrodo didelis siaubas“, – naujienų portalui tv3.lt pasakoja J. Bortkevičienė.

Psichologė sako, kad kalbėti apie lytinius santykius su vaikais nereikėtų tada, kada sugalvoja patys tėvai. Vaikui turi būti įdomu, o namuose turi būti sudarytos sąlygos vaikui nebijoti domėtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apie seksą reikia pradėti kalbėti tada, kai vaikas pirmą kartą paklausia. Jeigu aštuonerių metų vaikas apie tai dar nepradėjo kalbėti, tai arba tėvai nepastebėjo, kaip jis to klausė, arba vaikas gyvena tokioje aplinkoje, kurioje tiesiog nėra kalbama ir girdima“, – sako psichologė.

J. Bortkevičienė teigia, kad kiekvienas vaikas yra individualus, tad pradėti kalbėti reikėtų atsižvelgiant į situaciją.

„Būna ir vaikų, kurie klausia tiesiai, kas yra seksas. Tačiau kartais vaikai paklausia kitaip, tarkime, iš kur atsiranda vaikai. Čia yra lygiai toks pat klausimas. Tai ir tiesiog paaiškinkime, ką reiškia šie žodžiai. Kai jie paklausia, tada mes ir turime duoti atsakymą. Jeigu mes su vaikais kalbame nuo tada, nuo kada jiems įdomu, jie labai natūraliai visą tai priima ir nepradeda nei bandyti, nei daryti“, – sako psichologė.

REKLAMA

J. Bortkevičienė teigia, kad pasitaiko ir atvejų, kai vaikai, išgirdę apie seksą arba kur nors pamatę jo sceną, ima mylėjimąsi imituoti. Psichologės teigimu, tokiu atveju reikėtų vaikui paaiškinti, kad lytinis aktas yra privatus dviejų žmonių dalykas.

„Jie tik žaidžia suaugusiųjų gyvenimą, žaidžia, kad daro valgyti, žaidžia šeimas, vaikus ir taip toliau. Tai yra tik vaidybinis žaidimas. Jį pamatę turime vaikams detaliai paaiškinti, kad taip, tai yra mylėjimasis, bet mylėjimąsis yra dviejų žmonių individualus ir intymus dalykas, nedemonstruojamas viešai“, – sako J. Bortkevičienė.

Psichologė teigia, kad vaikams žinoti apie lytinius santykius reikėtų, nes žinojimas gali apsaugoti nuo baimių ir kitų problemų.

REKLAMA

„Vaikai turi žinoti, kad seksas niekada negali vykti per prievartą. Tai yra tik dviejų žmonių su vieno ir kito sutikimu galintis vykti dalykas. <...> Turime paklausti, ką vaikas žino ir ką norėtų sužinoti. Penkiametis tikrai gali galvoti, kad palaikius mergaitę už rankos ar ją pabučiavus, gali atsirasti vaikas.

Mergaitė gali pradėti bijoti, kad laikė berniuką už rankos arba, jei jis ją pabučiavo, tai jau dabar turės leliuką. Mes turime paaiškinti vaikams tokius elementarius dalykus, kad nesukeltume baimės. Kai vaikai nesupranta, jie gali prisigalvoti įvairių dalykų“, – pasakoja psichologė J. Bortkevičienė.

Psichologė sako, kad nėra didelio skirtumo, ar vaikai apie lytinius santykius bus šviečiami pasitelkiant knygutes, ar visą informaciją papasakos tėvai. Jos teigimu, nėra vieno recepto, tinkančio visiems, tad tėvai turėtų elgtis taip, kaip jiems yra patogiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų