REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol mūsų šalies vyriausybė kovodama su COVID-19 virusu ir toliau griežtina taisykles, Latvijoje draudimai minimalūs ir sergančiųjų skaičius kone mažiausias pasaulyje. Lietuviai nerimauja, kad jei ir toliau taip sparčiai didės užsikrėtusiųjų skaičius mūsų šalyje, tai  nuvažiuoti prie Baltijos jūros Latvijoje ar į Rygą taip paprastai nebepavyks.

Kol mūsų šalies vyriausybė kovodama su COVID-19 virusu ir toliau griežtina taisykles, Latvijoje draudimai minimalūs ir sergančiųjų skaičius kone mažiausias pasaulyje. Lietuviai nerimauja, kad jei ir toliau taip sparčiai didės užsikrėtusiųjų skaičius mūsų šalyje, tai  nuvažiuoti prie Baltijos jūros Latvijoje ar į Rygą taip paprastai nebepavyks.

REKLAMA

Lietuvoje užsikrėtusius COVID infekcija jau kelinta savaitę skaičiuojame dešimtimis, Vyriausybė ruošiasi sugrąžinti privalomą kaukių dėvėjimą ir lauke. O štai peržengus Latvijos ir Lietuvos sieną kaukių nereikia net ir viduje. Čia skaičiuoti susirgusius užtenka vienos rankos pirštų. Latvija pirmauja pasaulyje kovoje su koronavirusu. 

Ketvirtadienį mūsų šalyje 32 nauji COVID-19 atvejai, viena šimtametė Prienų rajone nuo Covid-19 mirė.

REKLAMA
REKLAMA

O Latvijoje, užsikrėtusiųjų šiandien 1, vakar buvo – 3, dar prieš dieną – nei vieno. per visą laiką mirusiųjų skaičius daugiau nei dvigubai mažesnis. Rygoje gyvenantys lietuviai sako, kad čia jaučiasi daug laisviau.

REKLAMA

„Grįžus iš Lietuvos, visai neseniai buvau Lietuvoje, iškart pajutau, kad čia yra žymiai ramiau. Tačiau per visą laikotarpį mačiau, kad latviai atsakingai laikėsi visko, nors buvo mažiau draudimų, nereikėjo kaukių dėvėti parduotuvėse, nereikėjo lauke. Tačiau žmonės, kai kurie, labai mažai, tačiau nešiojo“, – sako Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Rolandas Žalnierius.

„Jaučiamės gana saugiai, aš netgi vieną kartą pabandžiau užeiti į parduotuvę užsidėjus kaukę, tai žmonės labai stebėjosi ir netgi, sakyčiau, į šoną bėgo nuo manęs“, – pasakoja lietuvių mokyklos Latvijoje direktorė Jolanta Naglė.

REKLAMA
REKLAMA

Latvijos sveikatos ministrė Ilze Vinkele sėkme džiaugiasi, kad žmonės parodė sąmoningumą net nesiėmus griežčiausių priemonių.

„Tai milijono dolerių klausimas, kad į jį atsakytumėme. Galbūt, tai yra dalis sėkmės. Taip pat mūsų pagrindinė strategija yra testuoti ir kontroliuoti“, – teigia Latvijos respublikos sveikatos apsaugos ministrė Ilze Viņķele.

Vyriausiasis Latvijos infektologas Uga Dumpis sako, kad bent jau kol kas Latvijoje nesiruošiama žmonių versti dėvėti kaukes. Pandemijai prasidėjus jos kurį laiką buvo privalomos, tačiau tik uždarose patalpose.

„Mes vadovavomės tais pačiais principais nuo pradžių. Jei mes būtume turėję nekontroliuojamą ligos plitimą bendruomenėje, mes būtume rekomendavę kaukes. Bet kol kas mes galime paaiškinti kiekvieną židinį, kurį turime ir mes galime kontroliuoti sekimą“, – kalbėjo Latvijos sveikatos ministerijos vyr. infektologas Uga Dumpis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per pandemiją lietuviai dar labiau pamėgo Rygą ir Latvijos pajūrį, čia daug atostogaujančių ar šiaip atvykstančių praleisti savaitgalį.

„Šį savaitgalį buvo pilna, kas antras senamiestyje žmogus buvo lietuvis. Teko būti prie jūros Jurmaloje irgi labai daug lietuvių ir žmonės taip pat buvo be kaukių ir, aš manau, grįžę turėjo vėl kažkaip saugotis“, – sako R. Žalnierius.

Užplūdusiais lietuviais džiaugiasi ir Rygos barų savininkai, mūsiškiai, kartu su estais bent iš dalies kompensuoja drastiškai sumažėjusį lankytojų skaičių iš kitų šalių.

„Taip, mes sutinkame labai daug lietuvių, jie labai palaikantys ir linksmi mums. Labai geri klientai, iš tikro, jie labai palaiko ir malonūs, labai malonu juos patarnauti“, – pasakoja baro vadybininkė Diana Belska.

REKLAMA

Atvykstančius pramogauti į Latviją, o taip pat ir Latvijos lietuvius verčia nerimauti didėjantis susirgusiųjų skaičius mūsų šalyje. Jei Lietuvoje sergančiųjų koronavirusu žmonių daugės iki šešiolikos šimtui tūkstančių gyventojų, taip paprastai pas kaimynus nebenuvažiuosime.

Štai ir Lietuvių mokyklos Rygoje direktorė sako, kad turėjo atšaukti suplanuotą mokytojų kelionę į Nidą.

„Pasižiūrėjus televiziją, kiek daug pas jus tų atvejų kiekvieną dieną, pabūgau, nes jeigu kartais Lietuva patektų į raudoną sąrašą, bent į geltoną, jeigu virš 16 būtų tas indeksas, tai mums reikėtų visiems izoliuotis. Aš negaliu leisti sau, visiems mokytojams izoliuotis dviem savaitėms“, – teigia J. Naglė.

REKLAMA

„Mes negalime daugiau uždaryti sienų, ir aš nemanau, kad tai yra reikalinga. Bet mes rekomenduotume mažiau keliauti, saviizoliaciją? Tikiuosi, kad Lietuva išsikapstys“, – kalbėjo Latvijos Sveikatos ministerijos vyr. infektologas Uga Dumpis.

„Baltijos burbulas yra pavojuje, nes COVID atvejų skaičius Lietuvoje ir Estijoje didėja gan sparčiai ir mes likome vieninteliai su vis dar nedideliu skaičiumi užsikrėtusiųjų“, – sako I. Viņķele.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų