• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuolatinis kaukių viešose vietose dėvėjimas leidžia išlaikyti koronaviruso reprodukcijos lygį žemiau 1.0 ir apsaugo nuo antrosios ligos bangos atėjimo, jeigu taikoma kartu su karantinu, teigiama naujame tyrime. 

Nuolatinis kaukių viešose vietose dėvėjimas leidžia išlaikyti koronaviruso reprodukcijos lygį žemiau 1.0 ir apsaugo nuo antrosios ligos bangos atėjimo, jeigu taikoma kartu su karantinu, teigiama naujame tyrime. 

REKLAMA

Kembridžo ir Grinvičo universitetų atliktas modelinis tyrimas rodo, kad vien tik griežtas karantinas nesustabdys COVID-19 atsigavimo.

Mokslininkai tvirtina, kad net ir namų sąlygomis pasigamintos kaukės, turinčios labai ribotą efektyvumą, gali „dramatiškai sumažinti“ plitimo lygį, jeigu jas dėvės pakankamai kiekis žmonių, nepaisant to, pasireiškia jiems simptomai ar ne. 

Tyrimo vadovas Richardas Stuttas teigė: „Mūsų analizė palaiko tiesioginį ir visuotinį kaukių dėvėjimo sistemos pritaikymą visuomenėje“.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu visuotinis kaukių dėvėjimas viešose vietose būtų suderintas su atstumo laikymosi taisyklėmis ir tam tikrais karantino apribojimais, tai suteiks priimtiną būdą suvaldyti pandemiją ir sugrąžinti ekonomikos aktyvumą dar prieš sukuriant veikiančią vakciną“, – cituojamas mokslininkas „Science Focus“. 

REKLAMA

Koronavirusas yra perduodamas nuo žmogaus žmogui oro lašeliniu būdu, kuomet infekuoti žmonės iškvepia užkrėstas daleles, dažniausiai kalbant, kosint arba čiaudint. 

Gali tekti kaukes dėvėti ne tik viešajame transporte

Naujausiame tyrime mokslininkai stengėsi susieti individų plitimo dinamiką su populiacijos lygio modeliais, išnagrinėti įvairius veido kaukių dėvėjimo pritaikymo scenarijus kartu su karantino priemonių taikymo laikotarpiais.

„Didžiojoje Britanijoje kaukės turėtų būti naudojamos daugiau vietų negu tik viešasis transportas“, – tvirtina kitas tyrimo autorius, profesorius Johnas Colvinas. 

REKLAMA
REKLAMA

Modeliavimo metu buvo atkreiptas dėmesys į tokius kriterijus, kaip infekcijos perdavimas  įvairiais paviršiais, taip pat oru. Tyrėjai taip pat svarstė ir neigiamus kaukių naudojimo aspektus, tokius kaip padažnėjęs prisilietimas prie veido.

Reprodukcijos skaičius (arba R reikšmė) yra žmonių, užkrėstų individams perduodant virusą skaičius. Tam, kad pandemija šalyje sulėtėtų, jis turi išlikti mažesnis už 1,0. Ekspertai tvirtina, kad šiuo metu R skaičius Didžiojoje Britanijoje siekia 0,7-0,9. 

Reprodukcijos skaičius arba R skaičius yra žmonių, užkrėstų individų perduodant virusą, skaičius, kad pandemija sulėtėtų, ji turi išlikti žemiau 1,0. Ekspertai sako, kad J skaičius JK šiuo metu yra 0,7–0,9.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad dėvint kaukes viešose vietose leidžia pasiekti dvigubai efektyvesnių rezultatų mažinant R rodiklį negu tais atvejais, kuomet kaukės yra dėvimos tik tų asmenų, kuriems pasireiškia ligos simptomai. 

Scenarijų modeliavimo metu mokslininkai nustatė, kad 50 proc. ar daugiau žmonių visuomenėje dėvimos kaukės leidžia Covid-19 plėtros rodiklį R išlaikyti žemiau 1,0 ribos.  Tai leidžia sustabdyti būsimas ligos bangas ir sumažinti būtinybę taikyti griežtas karantino priemones. Kuo didesnė visuomenės dalis dėvės kaukes, tuo modeliavimo metu silpniau plito virusas.

Kaukių svarba: „Mano kaukė apsaugo tave, tavo kaukė apsaugo mane“

Tyrimas parodė, kad 100 proc. visuomenės kaukių dėvėjimas, kartu su laikinai įvedamais karantino apribojimais, padėjo išvengti pandemijos pasikartojimo 18 mėnesių. O tai yra laikotarpis, per kurį tikimasi sukurti veikiančią vakciną. 

REKLAMA

Tyrėjai teigia, kad kaukės, kurios sulaiko tik 50 proc. iškvėptų lašelių, vis tiek „suteiks populiacija pranašumą“. Tai nutiko net tuo atveju, kuomet mokslininkai keturgubai padidino paties kaukę dėvinčio asmens užsikrėtimo lygį, kuris galėtų išaugti dažnai liečiant veidą ar koreguojant kaukę – o tai praktikoje yra labai mažai tikėtinas scenarijus.

Mokslininkai tikina, kad reikia išgyvendinti vis dar gajų įsitikinimą, jog kaukės dėvimos tais atvejais, kuomet asmuo laiko aplinkinius keliančiais pavojų. „Iš tiesų tai dėvėdami kaukę jūs pirmiausiai apsaugote kitus nuo savęs“, – aiškino profesorius Johnas Colvinas. 

Jo teigimu, „kultūrinės ir net politinės ypatybės gali nulemti, kad žmonės nustos dėvėti kaukes“. „Todėl žinutė turi būti aiški: „mano kaukė apsaugo tave, tavo kaukė apsaugo mane“, – cituojamas ekspertas. 

REKLAMA

Mokslininko teigimu, visuotinis kaukių dėvėjimas – ne tik viešajame transporte – yra paprasčiausias būdas sugrįžti į normalų gyvenimą.

„Antroji banga“ jau atėjo, tačiau iš kitur: skėriai puola tokiu mastu, kokio mūsų karta dar nematė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų