REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Kim Yo Jong, Kim Jong Uno sesuo (nuotr. SCANPIX)

Kalbos apie Kim Jong Uno galima mirtį ar sunkią sveikatos būklę paskatino svarstymus, kas imtųsi valdyti totalitarinę Šiaurės Korėją. Realiausia kandidate perimti Kimų dinastijos valdžios vairą į savo rankas įvardijama dabartinio lyderio sesuo Kim Yo Jong. 

10

Kalbos apie Kim Jong Uno galima mirtį ar sunkią sveikatos būklę paskatino svarstymus, kas imtųsi valdyti totalitarinę Šiaurės Korėją. Realiausia kandidate perimti Kimų dinastijos valdžios vairą į savo rankas įvardijama dabartinio lyderio sesuo Kim Yo Jong. 

REKLAMA

Gandai apie suprastėjusią Kim Jong Uno sveikatos būklę pasklido balandžio 16-ąją, kuomet jis praleido KLDR įkūrėjo Kim Il Sungo gimimo dienos metines. Viešumoje Šiaurės Korėjos lyderis nesirodė nuo balandžio 11-osios.

Jau balandžio 25-ąją kelios Azijos šalių žiniasklaidos priemonės paskelbė, kad diktatorius yra komos būklės, o Honkongo žurnalistai, remiantis „patikimu šaltiniu“ netgi pranešė, kad Kim Jong Unas yra miręs. Tuomet pasirodė informacija, kad Kinija skubiai išsiuntė į Šiaurės Korėją medikų komandą.

Dingimo priežastys buvo nurodomos įvairios: nuo nesėkmingos vainikinių širdies arterijų šuntavimo operacijos iki koronaviruso baimės. Patikimos informacijos žiniasklaidai gauti nepavyko dėl KLDR uždarumo. Oficialusis Pchenjanas apie savo lyderio sveikatos būklę tyli, o pavieniai valdininkai neigia pranešimus užsienio žiniasklaidoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pietų Korėjos valdžia tuo metu tvirtina, kad nemato jokių neįprastų ženklų kaimyninėje šalyje, kurie liudytų valdžios pasikeitimą.

Nepaisant to, žiniasklaida jau suskubo svarstyti, kas Kim Jong Uno pasitraukimo atveju perimtų valdžią labiausiai nuo išorės pasaulio atsiribojusioje šalyje. Tvirtinama, kad valdžią perduoti ketinama jo jaunesniajai sesei Kim Yo Jong, apie kurią nėra žinoma daug patikimo informacijos. 

REKLAMA

Gandų teigimu, Kim Yo Jong yra įtakingiausia moteris KLDR ir dalyvauja priimant svarbiausius sprendimus bei „globoja“ savo brolį. Skelbiama, kad 2019-ųjų pabaigoje Šiaurės Korėjos darbo partijos Centrinio komiteto plenarinio posėdžio metu buvo priimtas sprendimas, kad staigios Kim Jong Uno mirties, ar pasitraukimo iš valdžios dėl kitų priežasčių atveju, ji perimtų valdžią.

2011-aisiais miręs Kim Jong Ilas po savęs paliko keturis vaikus. Su žymia aktore Song Hye Rim 1971-aisiais susilaukė sūnaus Kim Jong Namo. 2017-aisiais šis buvo neaiškiomis aplinkybėmis nužudytas Kvala Lumpūro oro uoste. Su Ko Yong Hui jis susilaukė dar trijų vaikų: Kim Jong Chulo (g. 1981), Kim Jong Uno (g. 1984) ir Kim Yo Jong (g. 1987).

REKLAMA
REKLAMA

JAV valdžios institucijų duomenimis, Kim Jong Uno sesuo gimė 1989 rugsėjo 26-ąją (Pietų Korėjos žvalgybos teigimu, Kim Yo Jong gimė 1987-aisiais). Ši informacija buvo paviešinta, kuomet „Šiaurės Korėjos princesė“ buvo įtraukta į sankcijų sąrašus dėl žmogaus teisių pažeidimų praėjusiais metais. 

Kim Jong Unas garbino savo dukrą. Kenji Fujimoto, japonų virtuvės šefo, dirbusiu Kim Jon Ilui, teigimu, diktatorius vadino ją „saldžiąja Yo Jong“ arba „princese Yo Jong“. 

Apie Kim Yo Jong yra žinoma, kad ji puikiai sutaria su savo broliu-diktatoriumi. Jie kartu 1996-2000 metais mokėsi Šveicarijoje, rašoma „Buzzfeed“. Mergina lankė prestižinę „Liebefeld-Steinhölzli“ mokyklą Berne ir buvo pasirinkusi Pak Mi Hyang pseudonimą. Skelbiama, kad ji taip pat lankė baleto pamokas ir papildomai mokėsi vokiečių kalbos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grįžusi į tėvynę ji pabaigė Kim Il Sungo vardo Karo universitetą. Dar 2002-aisiais Kim Jong Ilas didžiuodamasis pasakojo užsienio svečiams, kad jo jaunesnioji dukra yra labai nuovoki, turi lyderio savybių, domisi politika ir ruošiasi karjerai šioje srityje. Savo pirmąjį politinį postą „princesė Yo Jong“ gavo 2007-aisiais, kuomet tėvas paskyrė ją į Korėjos darbo partijos administraciją. 

Didelę įtaką „princesei“ galimai daro jos teta Kim Gen Chi, kuri gerai sutarė su Kim Jong Ilu ir aktyviai prisidėjo prie jo „asmenybės kulto“ puoselėjimo. Būtent tuo dabar užsiima ir pati Kim Yo Jong, užimanti Darbo partijos propagandos ir agitacijos skyriaus direktoriaus pavaduotojos postą. 

REKLAMA

Apie asmeninį „princesės“ gyvenimą nėra žinoma beveik nieko. Visi periodiškai pasirodantys gandai dažniausiai nepasitvirtina. Yra pasirodę gandų, kad ji ištekėjo ir pagimdė sūnų, tačiau patvirtinimo nei vienai, nei kitai informacijai nėra. Nepaisant to, ji buvo pastebėta su sutuoktuvių žiedu ant piršto. 

Pirmą sykį apie ją užsienio šalių visuomenė sužinojo tik tuomet, kai mergina buvo pastebėta savo tėvo laidotuvėse 2011-aisiais. Jauna moteris stovėjo šalia savo žymaus brolio ir buvo identifikuota kaip „aukštas pareigas užimanti KLDR valdininkė“.

2018-ųjų vasario 9-ąją „princesė“ atliko netikėtai svarbų vaidmenį sudalyvaudama Žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje Pietų Korėjoje. Tai buvo pirmas atvejis, kuomet Kimų dinastijos atstovas aplankė Pietų Korėją po Korėjos karo praėjusio amžiaus viduryje. Sesuo taip pat lydėjo savo brolį ir KLDR-JAV derybų metu 2018-ųjų birželį ir 2019-ųjų vasarį. Ji reguliariai lydi Kim Jong Uną politinių susitikimų metu. Tačiau moteris dažniausiai taktiškai lieka šešėlyje ir retai kada patenka į fotografų objektyvų taikinius. 

REKLAMA

Tuo pat metu Korėjos universiteto Seule profesorius Limas Jae Cheonas „The Washington Post“ pasakojo, kad Kim Jong Uno sesuo negali tapti nauja KLDR lydere dėl vienos paprastos priežasties. Šiaurės Korėja yra tradiciškai itin šovinistinė šiuo klausimu ir šalyje, kur valdžioje dominuoja vyrai, jai yra skirta vieta šalia valdžios sosto.

„Ji negali būti lydere. Ji yra moteris“, – mano ekspertas.

Tačiau jis patvirtino nuomonę, kad Kim Yo Jong yra pakankamai įtakinga šalyje ir vadina svarbų vaidmenį politikoje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų