REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš keletą mėnesių apie bendrą politinę organizaciją bei dalyvavimą artėjančiuose Seimo rinkimuose pranešę  Remigijus Žemaitaitis, Artūras Zuokas ir Artūras Paulauskas trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje žarstėsi dosniais pasiūlymais, kaip būtų galima padėti nuo karantino kenčiantiems verslams, patalpų nuomininkams ir savarankiškai dirbantiems žmonėms. 

Prieš keletą mėnesių apie bendrą politinę organizaciją bei dalyvavimą artėjančiuose Seimo rinkimuose pranešę  Remigijus Žemaitaitis, Artūras Zuokas ir Artūras Paulauskas trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje žarstėsi dosniais pasiūlymais, kaip būtų galima padėti nuo karantino kenčiantiems verslams, patalpų nuomininkams ir savarankiškai dirbantiems žmonėms. 

REKLAMA

Pasak A. Zuoko, jis ir bendražygiai, turi nemažai pasiūlymų, kaip būtų galima greitai ir efektyviai susidoroti su situacija, kurioje atsidūrė verslai ir dirbantieji. Jie savo pasiūlymus žadėjo siųsti ir prezidentui.

Pirmiausia, anot buvusio Vilniaus mero, reiktų laikinų karantino įstatymų paketo, arba nacionalinio susitarimo, kuriam vadovauti imtųsi valstybės vadovai. Tokio susitarimo pirmiausia reiktų su bankais, kurie jau šiandien imasi griežtinti paskolų išdavimo sąlygas, reikalauja didesnių įmokų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Smulkus ir vidutinis verslas neturi būti paliktas derėtis vienas su bankais ir turto savininkais. Mažosios įmonės net neturi galimybių samdytis teisininkus ar konsultantus. Bankams padėjome 2008-2012 m., dabar atėjo eilė ir jiems prisidėti prie ekonomikos atstatymo, juolab, kad iš bankų pinigų neprašome, o tik greitų sprendimų“, – teigė Seimo narys R. Žemaitaitis.

REKLAMA

A. Zuokas ir R. Žemaitaitis aiškino, kad bankai privalo būti lankstūs, o valstybė – dosni. 

„Siūlome, kad būtų priimtas nutarimas, kad kredito įstaigos privalo iki 6 mėnesių automatiškai suteikti paskolų grąžinimo atostogas, koreguojant paskolų grąžinimo grafikus be teisės didinti esamas palūkanas pagal galiojančias sutartis. Reiktų nustatyti, kad kredito įstaigoms 3-jų mėnesių palūkanas už suteiktas paskolas moka ne skolininkai, o valstybė per INVEGĄ tiesiogiai bankams ar kredito įstaigoms.  

Bankai ir kredito institucijos tiesiogiai bendrauja su INVEGA ir atstovauja savo klientus, kurie tik informuojami, apie priimtus sprendimus. Bankai privalo iki 6 mėnesių automatiškai suteikti paskolų grąžinimo atostogas, koreguojant paskolų grąžinimo grafikus be teisės didinti esamas palūkanas pagal galiojančias sutartis“, – aiškino politikai. 

REKLAMA
REKLAMA

Anot jų, atsisukti reiktų ir į patalpų nuomotojus.  Esą galima tartis nuomą išdėlioti trims mėnesiams arba sumažinti per pusę, o netekus pajamų – suteikti nuomos atostogas. Bendras reguliavimas esą reikalingas. 

„Fiziniams asmenims, kurie visiškai neteko pajamų arba jos sumažėjo daugiau nei 40 proc., suteikti 3 mėnesių nuomos mokesčio atostogas ir atitinkamai nuomos sutartyse koreguoti nuomos mokesčio mokėjimo grafikus be jokių delspinigių/baudų“, – vardijo A. Žemaitaitis. 

O štai A. Paulauskas kalbėjo apie savarankiškai dirbančius žmones, kuriuos politikai esą vadina „gyvulių ūkiu“ arba erkėmis.

„Skiriant paramą dirbantiesiems šios etiketės veikia, savarankiškai dirbantiems Seimas skyrė 250 eurų per visą karantino laiką, čia pagal naująjį užimtumo įstatymą. Tai menka suma“, – aiškino A. Paulauskas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad ir šią mažą sumą žmonės galės gauti tik po pokalbio su užimtumo tarnybos darbuotoju, o eilės pas juos jau dabar susidarė iki birželio pradžios. Tai, pasak A. Paulausko, diskriminacinis įstatymas, dėl kurio galima kreiptis ir į Konstitucinį teismą. 

„Bent jau 500 eurų, kažkiek adekvačiau būtų. Taip pat reiktų sulyginti su dirbančiais su darbo sutartimis“, – sakė A. Paulauskas. 

A. Zuokas pridūrė, kad 250 eurų savarankiškai dirbantiesiems yra ne kas kita, o valstybės požiūris į žmogų, nes Vokietija ir JAV moka po kelis tūkstančius savarankiškai dirbantiems žmonėms. Tiesa, iš kur gauti pinigų tokiems dosniems pasiūlymams įgyvendinti politikai neatskleidė. 

REKLAMA

Trijų muškietininkų partija

Prieš porą mėnesių per spaudos konferenciją Seime šie politikai pristatė būsimos partijos pavadinimą ir šūkį. Nutarta, kad ji vadinsis „Laisvė ir teisingumas“, o sutrumpintai – LT. „Trumpinys būtų LT, būtent LT – viskas pagaminta ir padaryta Lietuvoje.

„Mes užaugome Lietuvoje, kuriame Lietuvą ir gyvename tokioje Lietuvoje, kokią šiandien sukūrėme“, – tą kartą pavadinimą aiškino R. Žemaitaitis. Į Seimo rinkimus politikai eis su šūkiu „Vienas už visus, visi už Lietuvą“. 

Naują partiją planuojama įkurti gegužę. Vasario viduryje Telšiuose planuojamas pirmasis partijos kongresas, bet partijos vedliai ir rinkiminio sąrašo lyderiai paaiškės tik vėlyvą pavasarį. R. Žemaitaitis aiškino, kad jie de facto nekuria naujos partijos, bet jungia jau esančias „Tvarkos ir teisingumo“, bei A. Zuoko vadovaujama partiją „Lietuvos laisvės sąjungą“. Esą dabar tai bus vientisas politinis darinys, kurį privalu vadinti „Laisvė ir teisingumas“.

REKLAMA

Praėjusių metų lapkričio 26 dieną partija „Tvarka ir teisingumas“, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) ir judėjimas „Pirmyn, Lietuva“ pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo per Seimo rinkimus.

Parlamento rinkimai vyks šių metų spalį. A. Zuoko vadovaujama Laisvės sąjunga ir A. Paulausko judėjimas „Pirmyn, Lietuva“ šiuo metu Seime neturi atstovų.

„Tvarka ir teisingumas“ savo frakciją parlamente prarado, kai iš jos pasitraukė dauguma Seimo narių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų