REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje diagnozuoti jau 26 susirgimai koronavirusu. Vienas iš jų – Vilniaus Šeškinės poliklinikos darbuotojui, tai pati įstaiga pranešė savo „Facebook“ paskyroje.

Lietuvoje diagnozuoti jau 26 susirgimai koronavirusu. Vienas iš jų – Vilniaus Šeškinės poliklinikos darbuotojui, tai pati įstaiga pranešė savo „Facebook“ paskyroje.

REKLAMA

„Šeškinės poliklinikos darbuotojui patvirtinta koronaviruso infekcija. Jis gydomas ir izoliuotas. Visi, turėję sąlytį su šiuo asmeniu, taip pat laikosi izoliacijos režimo.

Dėl kitų kontaktų vyksta epidemiologinis tyrimas. Jų sąrašas nedidelis. Su tais žmonėmis, kurie galimai turėjo sąlytį su koronavirusu užsikrėtusiu darbuotoju, bus susisiekta.

Poliklinikos darbuotojai, kaip įprasta, medicinos pagalbą teikia ir pacientais rūpinasi. Prašome išlaikyti ramybę“, – rašė Šeškinės poliklinikos atstovai savo feisbuko paskyroje.

Papildysime poliklinikos komentaru.

Nustatyti jau 26 atvejai šalyje

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad kovo 17 d. vėlų vakarą patvirtintas dar vienas koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejis. Taigi iš viso šiuo metu patvirtintų atvejų Lietuvoje – 26.

REKLAMA
REKLAMA

Patikslinama, kad asmuo izoliuotas ir gydomas Kauno klinikinėje ligoninėje. Jis neseniai grįžęs iš užsienio – Austrijos.

Dėl naujo atvejo pradėtas epidemiologinis tyrimas.

SAM primena, kad nuo vakar žmonės, grįžę iš bet kurios užsienio valstybės, o ne tik iš konkrečių, kaip iki tol, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas.

REKLAMA

Taigi keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14-lika dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Daugėjant atvejų, gyventojai raginami ypatingą dėmesį skirti priemonėms, padėsiančioms sumažinti infekcijos plitimą.

Būtina maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį, iki paskutinio atvejo buvo patvirtinti 7 užsikrėtimai koronavirusu. Kaip aiškėja, abu uostamiestyje susirgę pacientai nepriklauso rizikos grupei, jų būklė patenkinama. Kaip portalui pasakojo Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis, abu pacientai į Lietuvą grįžo dar aną savaitę, tačiau į ligoninę atvežti tik vakar.

„Vienas pacientų – jaunas, 20-ies metų amžiaus, jaunuolis grįžo iš Danijos, kur dirbo toje pačioje įmonėje kaip ir prieš tai diagnozuotas vaikinas. Pacientas kovo 10 d. parskrido į Kauną ir į Kretingą grįžo traukiniu", –  sakė jis.

Pašnekovo teigimu, vaikinui simptomai atsiradę po kelių dienų, tačiau į ligoninę jis pateko tik vakar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita pacientė, V. Janušonio teigimu, 29 metų moteris, iš Italijos į Kauną grįžusi 12 d. Sunegalavusi į ligoninę ji taip pat atvežta vakar.

Abiems pacientams šiandien tyrimai nusiųsti atlikti į Vilnių.

„Jie kol kas bus gydomi ligoninėje", – informavo įstaigos vadovas ir pridūrė, kad susirgusiems asmenims pasireiškė tipiniai simptomai – vidutinio sunkumo karščiavimas, kosulys, dusulys.

Spėjo apsilankyti Vilniuje

Apie vieną šių atvejų antradienio popietę pateikė ir Kretingos rajono meras Antanas Kalnius socialinio tinklo paskyroje pasidalinęs žinia, kad drauge su kitu kretingiškiu, kuriam koronavirusas jau buvo nustatytas šeštadienį, vaikinas dar kovo 11 d. lankėsi Vilniuje ir šventė Kovo 11-ąją.

REKLAMA

„Vaikinas gyvena su močiute, kuri jau nuo anksčiau yra saviizoliacijoje. Nacionalinio sveikatos centro specialistai dalį vaikino turėtų kontaktų jau yra nustatę, jie taip pat yra saviizoliacijoje. Dar kartą prašau visų išlikti sąmoningais, maksimaliai likti namuose, vengti įvairių viešų susibūrimo vietų, susitelkti, elgtis atsakingai ir racionaliai, vadovautis oficialia visų valstybės ir viešų įstaigų skelbiama informacija ir reikalavimais, neprisidėti prie nepagrįstos informacijos platinimo tiek bendruomenėje, tiek internetiniuose kanaluose", – rašė meras.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, per pirmadienį ištirta 118 koronavirusu įtariamų asmenų, iki šiol atlikta 742 testų. Nacionalinio visuomenės centro duomenis, pateikusių asmenų yra 43 270, jie yra stebimi. 

REKLAMA

Pirmoji pacientė, kuriai buvo diagnozuota infekcija, jau pasveikusi ir išleista iš ligoninės į namus.

Pirmadienį visoje Lietuvoje įvestas karantinas. Jo metu su retomis išimtimis užsieniečiams draudžiama atvykti į Lietuvą, uždaromos daugelis parduotuvių, neveikia mokyklos, darželiai ir universitetai.

Daugiau apie Vyriausybės veiksmus kovoje su koronavirusu žiūrėkite čia:

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14-lika dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti.Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų