REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tymų protrūkiui pasiekus neregėtas aukštumas Lietuvoje ima stigti vakcinos. Baimės susirgti prispirti tautiečiai ima dairytis į užsienį ir skiepytis traukia į Latviją, svarsto ir apie Lenkijos klinikas. Vilnietė dviejų mažų vaikų mama Ieva pasakoja, kad neradusi, kur Lietuvoje pasiskiepyti nutarė pamėginti laimę Latvijos sostinėje Rygoje, paaiškėjo, kad tokių, kaip ji – daugybė.

Tymų protrūkiui pasiekus neregėtas aukštumas Lietuvoje ima stigti vakcinos. Baimės susirgti prispirti tautiečiai ima dairytis į užsienį ir skiepytis traukia į Latviją, svarsto ir apie Lenkijos klinikas. Vilnietė dviejų mažų vaikų mama Ieva pasakoja, kad neradusi, kur Lietuvoje pasiskiepyti nutarė pamėginti laimę Latvijos sostinėje Rygoje, paaiškėjo, kad tokių, kaip ji – daugybė.

REKLAMA

„Esu neskiepyta nuo tymų vaikystėje, bet dabar turime bilietus į Ukrainą. Pirmą skiepą pasidariau Lietuvoje be panikos dar vasarį, o po to norėjau pabaigti skiepijimąsi, bet susidūriau su problema – nėra skiepų“, – tv3.lt pasakojo Ieva (pavardė redakcijai žinoma).

Moteris sakė, kad skubėjo pasiskiepyti, todėl norėjo tai padaryti dar savaitgalį, pasiskambino į vieną iš Rygos skiepų kabinetų ir susitarė dėl vizito.

REKLAMA
REKLAMA

„Tame kabinete Rygoje, kur savaitgalį skiepijausi, buvo likę vos du skiepai nuo tymų. Pasiteiravau ar dažnai taip būna, atsakė, kad vos prieš dvi savaites tymų skiepų trūkumo jie nejuto. Eilėje prie skiepų kabineto stovėjau gerą valandą, nežinau ar visi skiepijosi dėl to paties, bet eilė buvo bendra, žmonių daug“, – Ieva sakė, už skiepą Rygoje sumokėjo apie 20 eurų, o ir diena, pasak moters, buvo nusisekusi, nes ne tik pasiskiepijo, bet ir pasivaikščiojo po miestą, pasidžiaugė geru oru.

REKLAMA

Moteris piktinosi, kad Lietuvoje itin sunku, o ir brangu, skiepytis nuo tymų.

„Šiaip nenormalu, kad nėra skiepų suaugusiems, kurie yra pažeidžiami. Aš neskiepyta vaikystėje, nes sirgau tam tikromis ligomis. Tymais niekada nesusirgau, nes visi aplink buvo skiepyti, tai man labiau pasisekė, nei dabar įvairiomis ligomis sergantiems žmonėms. Pasiskiepyti suskubome, nes balandžio pabaigoje važiuojame atostogų į Ukrainą, o ten siaučia tymų protrūkis. Mano vyras buvo įsitikinęs, kad sirgo tymais, bet pasidarė tyrimus ir paaiškėjo, kad ne, tai jis važiavo iš Vilniaus į Panevėžį skiepytis, nes tik ten buvo likę skiepų, jei nebūtų gavęs skiepų ten, būtų vykęs į Rygą, taip pat svarstėme Lenkijos variantą. Man šie skiepai tapo mėnesio projektu“, – pasakojo Ieva.

REKLAMA
REKLAMA

Ji atviravo, kad Lietuvoje per mažai kalbama apie tymų grėsmę suaugusiems žmonėms.

„Niekas tiesiai nepasako, kad tymai didelė grėsmė ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Tie, kurie gimė prieš 1988 metus neturi imuniteto ir jiems skiepų valstybė neturi, todėl sako, kad teks palaukti..Taigi, tenka pačiam rūpintis, bet tai nėra lengva“ – sakė moteris.

Anot jos, ji dar vasarį dėl skiepų kreipėsi į valstybinę polikliniką, bet ten jai pasakė, kad skiepų nuo tymų nėra (nei mokamo, nei nemokamo) ir liepė kreiptis į privačias klinikas arba skiepų kabinetus.

„Tada labai nustebau, kad valstybinėje poliklinikoje negali pasiskiepyti nuo tymų, kad ir mokamai. Vasarį dar panikos nebuvo...Difterija, stabligė – prašom nemokamai, o nuo tymų – nėra. Tada specialiai ėjau per gripo epidemiją į polikliniką, laukiau eilės pas gydytoją apie savaitę. Tai nebuvo labai protinga, bet paskaičiavus laiką iki keliones ir 2 skiepus, kas mėnesį, paliekant rezervą sirgimams ar pan, nelabai buvo kur trauktis“, – įspūdžiais iš tymų skiepo medžioklės dalijosi moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu visa jos šeima jau pasiskiepijusi ir ramiai laukia kelionės į Ukrainą, bet kelias į šią ramybę nebuvo trumpas.

„Vyras ir mažasis vaikas skris su vienu skiepu, mažiausiajam pagal amžių dar nepriklauso antras, bet gal užteks tam kartui ir vieno“, – svarstė Ieva.

Ji sakė bijanti, kad grįš ne tik tymai, bet ir kitos bjaurios ligos.

„Mano mama gydytoja dirbo nuo maždaug 1960 metų, skiepų tada dar nebuvo, o  vaikai masiškai mirdavo nuo difterijos, sirgo tymais, kokliušu, poliomielitu su komplikacijomis. Nenoriu, kad tai grįžtu“, – baiminosi moteris, turinti du mažus vaikus.

Naujienų portalas tv3.lt paskambino į tą pačią skiepų kliniką Veselibas centrs Rygoje, kurioje skiepijosi Ieva. Šioje klinikoje mums patvirtino, kad skiepų nuo tymų šiuo metu jie turi ir problemų pasiskiepyti – nebūtų.

REKLAMA

„Mums nesvarbu, kad esate iš Lietuvos. Jokių papildomų dokumentų nereikia, kompleksinis skiepas pas mus kainuoja 20 eurų, galite atvažiuoti nors ir šiandien“, – sakė klinikos atstovė.

Anot jos, klinika sulaukia klientų iš Lietuvos dėmesio, čia važiuojama skiepytis, skambinama ir klausiama apie skiepus ir jų kainas.

„Susidomėjimas tikrai jaučiamas“, – sakė medikė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, kasmet Lietuvoje nepaskiepyti nuo tymų lieka per 5 tūkst. vaikų. Per pastarąjį dešimtmetį tokių neskiepytų ir neatsparių tymų virusui vaikų susidarė daugiau nei 50 tūkstančių.

Paskiepijamų vaikų dalis mažėja nuo 2009 metų – 2009 metais siekė 97 proc., 2018 metais – 92,2 procento. ULAC pažymi, kad tai kelia realią grėsmę susirgti tymais žmonėms, kuriems skiepytis pagal amžių dar anksti, arba tiems, kuriems nesusiformavo imunitetas po skiepų.

Pernai per visus metus tymais Lietuvoje susirgo 30 žmonių. Tymai plinta visoje Lietuvoje ir naujų atvejų fiksuojama kiekvieną dieną. Nuo šių metų pradžios jau susirgo daugiau kaip 440 žmonių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų