REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagėgiai Lietuvoje žinomi ne tik dėl dažnai šiame mieste sugaunamų kontrabandininkų. Jie vadinami ir dviejų brolių Komskių kunigaikštyste, nes šios savivaldybės valdymą jie be pertraukų dalijasi jau dvidešimt metų.  Keitėsi partijos, postai ir skandalai, bet Pagėgių valdytojai – ne.

Pagėgiai Lietuvoje žinomi ne tik dėl dažnai šiame mieste sugaunamų kontrabandininkų. Jie vadinami ir dviejų brolių Komskių kunigaikštyste, nes šios savivaldybės valdymą jie be pertraukų dalijasi jau dvidešimt metų.  Keitėsi partijos, postai ir skandalai, bet Pagėgių valdytojai – ne.

REKLAMA

Tiesa, artėjantys rinkimai žada siurprizą – abu broliai, savo namais laikantys Pagėgius, sieks tapti miesto merais. Rinkiminė intriga didėja nors valdžia iš brolių Komskių rankų Pagėgiuose išslydusi nebuvo jau daug kadencijų. Portalas tv3.lt siūlo pasidairyti po Pagėgius, savivaldybę, kurios likimą jau dvidešimt metų sprendžia viena šeima. 

Postas ir brolio broliui

Pagėgiai, įsikūrę Nemuno žemupyje Vakarų Lietuvos pakraštyje, yra maža ir neturtinga savivaldybė. 2010 m. „Veido“ paskelbtame savivaldybių reitinge pagal gyvenimo kokybę Pagėgių savivaldybė užėmė paskutinę 60-ą vietą.

REKLAMA
REKLAMA

Pati savivaldybė taip pat nėra sena, ji buvo įkurta tik 1999 metais savivaldybių reformos metu atskiriant Šilutės rajono savivaldybės dalį. O nuo 2000 metų joje valdžią į savo rankas perėmė vienas iš brolių Komskių. Tą kartą Kęstas Komskis į savivaldybės tarybą pakliuvęs kaip Lietuvos liberalų sąjungos kandidatas, tapo Pagėgių mero Vaclovo Mišeikio pavaduotoju.

REKLAMA

Tiesa, po trejų metų pakeitė ne tik partiją, bet ir pareigas, tapo Pagėgių savivaldybės meru, Liberalų demokratų partijos nariu. Meru K. Komskis buvo iki 2008 m. Seimo rinkimų, po kurių pakliuvo į Seimą jau kaip Tvarkos ir teisingumo partijos kandidatas.

Vienam broliui išėjus į Seimą Pagėgių valdymą perėmė kitas brolis, šį kartą vadovauti miesto savivaldai ėmėsi Virginijus Komskis. Meru jis tapo 2008 m. ir buvo juo iki 2011 m., o po 2011 savivaldos rinkimų postą ir toliau išlaikė. V. Komskis, kaip ir jo brolis, buvo tos pačios politinės jėgos atstovas. V. Komskis tarp 2002 ir 2016 m.  buvo Liberalų demokratų partijos, partijos Tvarka ir Teisingumas (liberalai demokratai) Pagėgių skyriaus narys.

REKLAMA
REKLAMA

V. Komskis ir šiandien yra Pagėgių meras siekiantis naujos kadencijos, tapti meru nori ir jo brolis. Dar prieš porą metų kartu priklausę „Tvarkos ir teisingumo“ partijai dabar savivaldos tarybų ir merų rinkimuose jie ketina dalyvauti su skirtingais rinkimų komitetais.

Vienas jų su rinkimų komitetu „Pagėgių krašto vardan“, o kitas – „Kartu – Pagėgių kraštui“. Su pirmuoju rinkimuose dalyvauja K. Komskis, o su antruoju – jo brolis V. Komskis.

Kontrabanda ir etikos pažeidimai

Broliai Komskiai Lietuvos politinėje padangėje garsėjo savo nuolatiniais etikos pažeidimais, susidūrimais su teisėsauga, balsų papirkinėjimais, o gandų apie galimą kontrabandą neatsigynė ne tik politikoje nedalyvaujantis brolis Arvydas Komskis, kuris 2016 metais nušovė tarnybinį pasieniečių šunį Ramzį, bet ir kiti garsūs broliai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galimos kontrabandos šešėlis persekioja ne tik brolį Arvydą, kuris su teisėsauga reikalų yra turėjęs ir anksčiau, nes plaukdamas kateriu užmušė upėje nardantį jaunuolį, bet ir buvusį merą ir parlamentarą K. Komskį, jo brolį merą Virginijų.

2010 metais K. Komskis net kreipėsi į specialiąsias tarnybas prašydamas pateikti jų turimą oficialią informaciją apie jo paties ar jo šeimos narių dalyvavimą darant nusikalstamą veiką (kontrabandą) ar sąsajas su šią nusikalstamą veiką darančiais asmenimis. Kreiptis su tokiu prašymu į Generalinę prokuratūrą, Valstybės saugumo departamentą, Specialiųjų tyrimų tarnybą, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą Seimo narys K. Komskis nutarė po to, kai kalbos apie jo neva dalyvavimą darant baudžiamojo įstatymo uždraustą nusikalstamą veiką – viešoje erdvėje ėmė sklisti nekontroliuojamai.

REKLAMA

„Paskutiniu metu net atsakingas pareigas einantys pareigūnai ar Seimo nariai leidžia sau kalbėti apie mano galimą kaltumą, tačiau paprašius pateikti konkrečius faktus, visi netikėtai nutyla. Manau, kad pagaliau reikia padaryti galą šioms iš piršto laužtoms istorijoms ir paneigti šį skleidžiamą šmeižtą“, – tada teigė K. Komskis.

2010 m. K. Komskį bandyta atleisti ir iš Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pareigų, tuometė parlamento vadovė I. Degutienė tai siūlė po premjero Andriaus Kubiliaus ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Arvydo Anušausko susitikimo, kuriame kalbėta apie kontrabandos mastus bei galimą kai kurių politinių jėgų finansavimą iš „šešėlinių“ pinigų.

REKLAMA

Tokie pat gandai neaplenkė ir V. Komskio, kuris susikirto su pasieniečių žvalge dirbusia moterimi. Susitaikyti jiems nepavyko ir teisme, kur abu atsidūrė dėl šmeižto.

Bitėnų kaime gyvenanti buvusi mokytoja ir pasieniečių žvalgė Birutė Minevičienė 2010 m. teisme atsidūrė viešai pareiškusi, esą dabartinis Pagėgių savivaldybės meras V. Komskis dar 2003 m. atvyko apžiūrėti, kaip vaduojamas purvuose įklimpęs vilkikas su kontrabandinėmis cigaretėmis. V. Komskis šiuos žodžius įvertino kaip šmeižtą ir kreipėsi į teismą, kad bitėniškė žiniasklaidoje papasakotą istoriją paneigtų. Tačiau moteris nesutiko, ji teigė, kad įvykį matė ir daugiau žmonių, tačiau jie bijo liudyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Broliai Komskiai ne kartą varstė ne tik teismų, bet ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) duris. Pastarąjį kartą taip nutiko dėl to, kad V. Komskis nutarė savo brolį K. Komskį apdovanoti Tauragės apskrities viršininko garbės ženklu „Už nuopelnus Tauragės apskričiai“, kitą kartą V. Komskis turėjo VTEK aiškintis dėl dalyvavimo posėdyje nustatant žemės mokesčio tarifus, nors kartu su savo sutuoktine valdo Pagėgių savivaldybėje registruotą bendrovę „Lavirga“, kuriai priklauso viešbutis Vilkyškiuose.

Etikos sargų dėmesio neišvengta ir tada, kai suabejota V. Komskio išmoka Pagėgių savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui, kai mokėta už nuosavo automobilio naudojimą tarnybos reikmėms.

Na, o Seimo nario duonos ragavęs brolis K. Komskis buvo įsuktas ir į galima balsų pirkimo skandalą, po kurio Vyriausioji rinkimų komisija jį išbraukė iš sąrašų. Taip K. Komskis neteko galimybės dar vieną kadenciją dirbti Seime ir dabar su broliu kovoja dėl Pagėgių mero posto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų