REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujas tymų protrūkis šiaurės rytų Lietuvoje. Metams tik prasidėjus šia pavojinga liga užsikrėtė dar trys visaginiečiai. Jauniausias – vos dešimties mėnesių. Medikai žmones ragina pajutus bet kokius pavojingos infekcijos simptomus neskubėti poliklinikoje sėsti į bendrą eilę su kitais pacientais. Tam gali būti atveriami net ir specialūs, gydymo įstaigoje privalomi, kabinetai.

Naujas tymų protrūkis šiaurės rytų Lietuvoje. Metams tik prasidėjus šia pavojinga liga užsikrėtė dar trys visaginiečiai. Jauniausias – vos dešimties mėnesių. Medikai žmones ragina pajutus bet kokius pavojingos infekcijos simptomus neskubėti poliklinikoje sėsti į bendrą eilę su kitais pacientais. Tam gali būti atveriami net ir specialūs, gydymo įstaigoje privalomi, kabinetai.

REKLAMA

Pernai paskutinę lapkričio dieną šioje Visagino siuvykloje būta nemenko nerimo. Mat kaip teigia visuomenės sveikatos specialistai, net keturiolika darbuotojų pasijuto blogai. Atlikti skubūs tyrimai atskleidė – šešias moteris į ligos patalą paguldė pavojinga infekcija – tymai. Tuokart įtarta, kad infekciją iš Ukrainos galėjo parvežti ten viešėjui moteris. Metams vos prasidėjus, Visagine vėl tvyro pavojingos infekcijos baimė, mat, kaip teigia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, vėl užregistruoti trys nauji infekcijos atvejai.

„Du vaikai ir vienas suaugęs asmuo. Dešimties mėnesių ir dvejų metų amžiaus. O suaugęs vyresnis nei keturiasdešimt metų. Jie visi skirtingi, nėr iš tos pčaios šeimos“, – sakė visuomenės sveikatos specialistė Kristina Žukauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistai sako, esą tymai labai pavojinga, oro lašeliniu būdu perduodama infekcija. O simptomai būdingi įvairioms kitoms infekcijoms – karščiavimas, kvėpavimo takų, akių uždegimas. Išberia veidą, visą kūną. Komplikacijos pačios įvairiausios – nuo laringito iki pneumonijos, encefalito. Kartais net gyvybės išgelbėti nepavyksta. Lietuvoje mirčių nebūta. Tačiau medikai baiminasi, kad mada nesiskiepyti ateityje gali liūdnai baigtis ne vienai šeimai. Vilnietė Olesia šešių mėnesių mažylio mama. Moteris su sūnumi keliauja iš poliklinikos po masažo procedūrų. Ir sako kiekvienas ėjimas į gydymo įstaigą masažuotis jai kelia nerimą. Juolab dabar, vis dažniau pasigirstant kalboms apie pavojingų infekcijų plitimą.

REKLAMA

„Išeina taip, kad mes einam sveiki į masažus, bet praeinam pro budinčius gydytojus, prie kurių laukia visa eilė sergantys, laukia eilėje pas gydytojus“, – sakė vilnietė Olesia.

Moteris mano, kad tokiems pacientams turi būti įrengtas atskiras priėmimas. „Ir gal atskiras kabinetas, ir gal atskiras kažkoks korpusas, ir kitas įėjimas“, – kalbėjo vilnietė.

Antakalnio poliklinikos direktoriaus pavaduotoja sako, kad tokių planų yra. O štai jeigu dabar pacientas paskambina ir praneša galimai pasigavęs greit užkrėčiamą infekciją – jis taip pat būna izoliuojamas nuo kitų pacientų.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmame aukšte turim patalpas, kur yra budintis gydytojas, ir tuos pacientus, kai įtariam, kad turi lakią infekciją, mes organizuojam darbą taip, kad jiems nereikėtų vaikščioti po polikliniką“, – sakė direktoriaus pavaduotoja Ingrida Savickienė.

Paaiškėja – visos šalies pirminio lygio gydymo įstaigos privalo sudaryti sąlygas tokiems pacientams pas gydytoją pakliūti aplenkiant visą sergančių ir gydytojo laukiančių žmonių eilę. Ir nesvarbu kokia tai bus infekcija.

Įtariamai sergantys gripu pacientai ateina iš kiemo į savo atskirą įėjimą. Specialų, Naujininkų poliklinikoje dešimtis metų veikiantį izoliatoriaus kabinetą rodo vaikų ligų gydytoja, ji atsakinga už infekcines ligas. Šis kabinetas pasiteisina, kaip sako gydytojai, ypač praėjusiais metais, kai buvo paskelbta gripo epidemija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra tų pačių mamų, kurios bijo sėdėti bendroje eilėje, ir nenori… tai kodėl… tada atrakinam, ir padarom tą dalyką. Apžiūrim ten ir pasakom“, – vaikų ligų gydytoja Janina Zubkauskienė.

Čia mes turim kušetę kur galėsim paguldyti pacientą, čia kėdė, kur jis sėdės. Kur su juo bus šnekamasi pradžioje, aptariami simpotmai, kuo jis skundžiasi. Čia pat ir šaldiklis, kuriame laikomi pasėliai, paimti iš nosiaryklės, nustatyti, koks virusas ar bakterija kamuoja žmogų. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja sako, kad tokie kabinetai būtinybė ne tik teoriškai, bet ir praktiškai. Mat, pavyzdžiui, jeigu gripuojantis žmogus sėdi šalia keturių sloguojančių, tai labai didelė tikimybė, kad grįžę iš poliklinikos visi jie jau bus užsikrėtę gripu. Taip pat yra ir su kitomis infekcijomis. Tam pritaria ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja. Nors čia pat sako, kad norint visai išvengti infekcijos plitimo, reikėtų laikytis atsargumo.

REKLAMA

„Turėtų naudoti medicininę kaukę. Nes tos infekcijos plinta oro srautais. Koridoriais, ventiliacinėmis angomis, laiptinėse“, – sakė Visuomenės sveikatos centro atstovė Biruta Zdanevičienė.

Tačiau net jeigu taip ir yra, poliklinikos vis tiek, kaip aiškina Zdanevičienė, privalo žmonėms su infekcija užtikrinti galimybę būti apžiūrėtiems tam skirtoje patalpoje. Ir pacientai gali gydymo įstaigose tokių patalpų reikalauti, jeigu yra poreikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų