REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dviejuose kaimuose netoli Marijampolės geriamajame vandenyje rasta arseno. Kada ir kaip buvo užterštas vanduo – aiškinamasi. Žmonėms uždrausta gerti vandenį iš čiaupo.

Dviejuose kaimuose netoli Marijampolės geriamajame vandenyje rasta arseno. Kada ir kaip buvo užterštas vanduo – aiškinamasi. Žmonėms uždrausta gerti vandenį iš čiaupo.

REKLAMA

Nežinia kiek laiko gyventojams vanduo buvo tiekiamas su sunkiuoju metalu. Mat arseno vandenyje niekada nebuvo net ieškota, praneša TV3 žinios.

Bendrovės „Sūduvos vandenys“, Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai atvyko imti pakartotinių mėginių iš vandenvietės, esančios Geležinių kaime, netoli Marijampolės.

Praėjusią savaitę centralizuotai tiekiamame geriamajame vandenyje buvo rastas padidintas kiekis žmogui pavojingo sunkiojo metalo – arseno. Užterštas vanduo tiekiamas dviems kaimams, tai yra maždaug 100 žmonių. Dabar vandenį iš čiaupo gerti uždrausta.

Nežinia kiek laiko žmonės gėrė užterštą vandenį. Mat arseno niekada iki šiol nebuvo net ieškota. Susizgribta tik po incidento Raseiniuose.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai, geriamajame vandenyje ten irgi buvo rastas didelis kiekis arseno. Dabar kasmet tikrinamos net ir mažos vandenvietės. Per planinį patikrinimą arsenas ir aptiktas suvalkiečių vandenyje.

REKLAMA

„Čia dabar galima sekančiai bandymais daryti. Bus nustatoma ar didėjimas, ar mažėjimas, tai tada galima irgi kažką tik spėlioti, kada buvo ir kiek maždaug to arseno. O kadangi anksčiau nebuvo tyrimų, tai pasakyti kada atsirado – neįmanoma“, – sakė „Sūduvos vandenų“ direktorius Gintautas Jankauskas.

Iš kur vandenyje atsirado žmogui kenksmingas cheminis elementas – aiškinamasi. Spėjama, kad arba vietovė, kurioje stovi vandens gręžinys, buvo smarkiai užteršta, arba arseną požeminiai vandenys atplukdė iš kur nors toliau. Gręžinys – daugiau kaip 100 metrų gylio.

REKLAMA
REKLAMA

„Daromos prielaidos, atliekami tyrimai. Bet dažniausiai tai yra giluminis geodezinis klausimas. Ir prielaida gali būti, kad nuo kažkokių trąšų, fabrikų, gaminančių chemines medžiagas. Vanduo tiesiog nuplauna, atplauna iš tam tikrų klodų tą arseną“, – sakė Marijampolės Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jūratė Černiavskienė.

Žmonės vandens dabar gauna cisternose. Jas, ryte ir vakare, į kaimus atveža „Sūduvos vandenys“.

Vandens iš čiaupo nebus galima vartoti tol, kol užterštumas bus pavojingas sveikatai. Neatmetama, kad vandens gręžinį gali tekti visai panaikinti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų