REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
45
tv3.lt koliažas

Nelaukdami žadėtų permainų ir nuo gegužės didėsiančios algos medikai nerimsta ir skelbia, kada žengs į gatves reikalauti pokyčių. Tačiau pažadai apie mitingą tik stebina Sveikatos apsaugos ministerija, kuri užtikrina – atlyginimai augs, kaip ir buvo žadėta.

45

Nelaukdami žadėtų permainų ir nuo gegužės didėsiančios algos medikai nerimsta ir skelbia, kada žengs į gatves reikalauti pokyčių. Tačiau pažadai apie mitingą tik stebina Sveikatos apsaugos ministerija, kuri užtikrina – atlyginimai augs, kaip ir buvo žadėta.

REKLAMA

Lietuvos medikų sąjūdis (LMS) savo puslapyje skelbia apie balandžio 26-ąją ketinamą rengti mitingą. Medikai žada rinktis Nepriklausomybės aikštėje ir reikalauti valdžios vykdyti „42 tūkst. medikų ir pacientų bendruomenės peticijoje pareikštą valią“.

Sveikatos apsauga – tarsi podukra

„Sveikatos apsauga mūsų Valstybėje vis dar išlieka podukros vaidmenyje. Lietuvos medikų sąjūdis griežtai sako – jau laikas Seimui, Vyriausybei ir SAM (Sveikatos apsaugos ministerijos – aut. past.) vadovybei nuo 2018 m. gegužės 1 d. vykdyti mūsų bendruomenei duotus pažadus“, - kvietime į mitingą rašo medikai.

LMS taip pat pateikė sąrašą pokyčių, kurių įgyvendinimo tikisi. Tarp jų – prioritetas sveikatai 2019 m. valstybės biudžete, bazinio medikų atlyginimo įteisinimas, adekvatus medikų darbo krūvio reglamentas ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes garsiai ir aiškiai sakome – norime skaidrios, efektyvios ir deramai finansuojamos Sveikatos apsaugos sistemos, kurioje saugiai jaučiasi pacientai ir juos gydantys medikai“, - puslapyje rašo medikai.

REKLAMA

Ministerija negali atsistebėti

Apie mitingą išgirdusi sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos atstovė Lina Bušinskaitė-Šriubėnė sakė, kad keista girdėti LMS pareiškimus, esą niekas nevyksta, nors LMS atstovai dalyvauja SAM darbo grupėse ir pasitarimuose.

„Kaip tik šiuo metu baigiami atlikti skaičiavimai dėl darbo užmokesčio didinimo medikams nuo gegužės mėnesio. Parengti ir teikiami derinti visuomenei projektai dėl etapinių kompetencijų modelio įdiegimo rezidentūroje. Dalis sprendimų jau priimta dėl darbo sąlygų lengvinimo šeimos gydytojams, pavyzdžiui, dėl nuotolinių konsultacijų įteisinimo“, - atsakyme tv3.lt rašė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, A. Veryga „visada yra, buvo ir bus už aktyvų ir konstruktyvų bendradarbiavimą, o ne santykių aiškinimąsi kitokiais būdais“, o medikų atlyginimai nuo gegužės didės bet kokiu atveju, bet tai ne LMS, o medikų profesinių sąjungų darbo rezultatas.

„SAM vadovybė tai vertina kaip galimai netinkamą medikų bendruomenės atstovavimą ją klaidinant arba kaip negebėjimą jos atstovauti ir pasirenkant tokį kelią, kuris kursto nesantaiką, sėja nerimą medikų bendruomenėje. Ir kas paneigs, galbūt tokiu būdu yra bandoma nukreipti visuomenės dėmesį nuo Santaros klinikų problemų?“, - rašė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl pokyčių susitarė dar pernai

Portalas tv3.lt primena, kad pernai lapkritį A. Veryga kartu su gydytojams atstovaujančia Lietuvos gydytojų sąjunga sutarė, kad medikų algos galėtų būti didinamos 20 proc. nuo 2018 m. gegužės. Vėlesniuose kursuose dar studijuojantiems gydytojams – rezidentams – algos apie 10 proc. turėjo padidėti nuo šių metų sausio.

Tačiau pernai susikūręs LMS siekia, kad iki 2020-ųjų medikų vidutinis atlyginimas siektų 2,6 tūkst. eurų iki mokesčių, atlyginimus kasmet didinant po 30 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų