REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Nelegalių migrantų paieška (nuotr. VSAT)

Nelegalūs migrantai ir jų vedliai užstringa pasienyje

Lietuviai, lenkai, rusai, čėčėnai – šių tautybių vedlius, su vadinamu gyvuoju kroviniu – nelegaliais migrantais – einančius ar važiuojančius per Lietuvos valstybės sieną, dažniausiai sulaiko mūsų šalies pasieniečiai. Ir nors rengiamos bendros operacijos tiek su Baltarusijos, tiek su Latvijos ir Lenkijos sienos apsaugos pareigūnais, Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai bent jau kartą per savaitę sulaiko po keletą valstybės sienos pažeidėjų.

13

Lietuviai, lenkai, rusai, čėčėnai – šių tautybių vedlius, su vadinamu gyvuoju kroviniu – nelegaliais migrantais – einančius ar važiuojančius per Lietuvos valstybės sieną, dažniausiai sulaiko mūsų šalies pasieniečiai. Ir nors rengiamos bendros operacijos tiek su Baltarusijos, tiek su Latvijos ir Lenkijos sienos apsaugos pareigūnais, Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai bent jau kartą per savaitę sulaiko po keletą valstybės sienos pažeidėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkaklūs afganistaniečiai

Lapkričio 10-osios naktį VSAT Varėnos rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai ties Salaperaugio kaimu (Kalvarijos sav.), kelyje Marijampolė – Suvalkai, patikrinimui sustabdė vienas paskui kitą važiavusius automobilius „Volkswagen Golf“ ir „Seat Ibiza“. Transporto priemones, pažymėtas latviškais registracijos numeriais, vairavo tvarkingus dokumentus turėję Latvijos piliečiai (22 ir 23 m.).

REKLAMA

Abu vyrai mašinomis vežė 6 Afganistano piliečius ir pakistanietį. Keturi iš šių užsieniečių – nepilnamečiai.

Nustatyta, kad šie prieglobsčio Latvijoje prašęsi užsieniečiai iš jos išvyko neturėdami tam teisės, o Afganistano piliečiai Lietuvoje pasieniečiams įkliuvo jau antrą kartą. Pastaruosius rugsėjo pradžioje Kalvarijos užkardos pasieniečiai jau buvo sulaikę panašiomis aplinkybėmis, bandančius išvykti į Lenkiją. Mikroautobusu „Volkswagen Transporter“ tuomet juos vežė afganų kilmės Nyderlandų pilietis (27 m.), kartu vyko irgi afganų kilmės Nyderlandų pilietė (21 m.). Tąkart šiuos prieglobsčio prašytojus Afganistano piliečius pasieniečiai grąžino Latvijos pareigūnams.

REKLAMA
REKLAMA

Antrą kartą dabar vėl įkliuvusius afganistaniečius ir kartu iš Latvijos sprukusį pakistanietį pasieniečiai laikinai apgyvendino Kapčiamiesčio užkardoje, kur yra įrengtos specialios patalpos prieglobsčio prašytojams.

Šiuos migrantus vežusiems ir į areštinę uždarytiems Latvijos piliečiams dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną Varėnos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Grąžino latviams

O lapkričio 14-ąją Kalvarijos užkardos pareigūnai ties Salaperaugio kaimu (Kalvarijos sav.) sustabdė iš Lietuvos į Lenkiją beišvažiuojantį lengvąjį automobilį „Audi A6 Avant“ latviškais registracijos numeriais. Vairuotojas, Latvijos pilietis (27 m.), pateikė tvarkingus asmens bei mašinos dokumentus, tačiau VSAT pareigūnai atkreipė dėmesį į tris salone buvusius keleivius. Šie vyrai neturėjo jokių dokumentų ir prisistatė Nepalo piliečiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Audi A6 Avant“ apžiūros metu galinėje sėdynėje buvusioje vaistinėlėje Kalvarijos užkardos pasieniečiai aptiko šiems nepaliečiams Latvijoje išduotus prieglobsčio prašytojų dokumentus. Nustatyta, kad Nepalo piliečiai (19, 26 ir 27 m.) neturėjo teisės išvykti iš Latvijos, kol šios šalies institucijos nepriėmė sprendimų dėl prieglobsčio suteikimo ar nesuteikimo.

Migrantus vežusiam Latvijos piliečiui dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną Varėnos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Nepalo piliečius VSAT pareigūnai uždarė į areštinę, vėliau jie buvo perduoti Latvijos pasieniečiams.

REKLAMA

Pasai – be vizų

Na, o vietnamiečiai braunasi per mūsų šalį ir pavieniai, ir būriais. Švenčionių rajone vieną vakarą VSAT Ignalinos rinktinės pasieniečiai Strūnaičio seniūnijos (Švenčionių r.) ribose, ant šalia sienos su Baltarusija įrengtos kontrolinės pėdsakų juostos, aptiko grupės asmenų avalynės pėdsakus. Jie vedė iš Baltarusijos į Lietuvą.

Skubiai buvo pradėta paieška, joje dalyvavo VSAT kinologas su tarnybiniu šunimi. Taip pat į orą pakeltas pasieniečių sraigtasparnis.

Netrukus už maždaug 300 metrų nuo pažeidimo vietos, miške, pasieniečiai sulaikė moterį, Vietnamo pilietę. Ji turėjo savo šalies pasą be Šengeno vizos.

REKLAMA

Atskridusi sraigtasparnio įgula, kuri naudojosi termovizorine kamera, vietovę iš oro žvalgė apie pusvalandį. Pilotai miško masyve pastebėjo gulinčių asmenų siluetus. Jie į šią vietą, esančią ties Kameniškės kaimu, nukreipė antžemines pasieniečių, tarp kurių buvo ir kinologas su šunimi, pajėgas. Krūmynuose buvo aptikti pasislėpę 10 žmonių.

Paaiškėjo, kad 8 iš jų yra Vietnamo piliečiai, turėję savo šalies pasus be vizų. Kartu buvo ir, įtariama, vietnamiečius lydėję du čečėnų tautybės Rusijos piliečiai, kurių pasai irgi be vizų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VSAT Ignalinos rinktinėje dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Po keletos dienų Varėnos rinktinės Kabelių užkardos pareigūnai miške ties Musteikos kaimu (Varėnos r.) sulaikė Vietnamo pilietį (32 m.), kurio pase taip pat nebuvo Šengeno vizos. Surasti sienos pažeidėją pasieniečiams padėjo kinologas su vokiečių aviganiu Grau.

Vietnamo piliečiui dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pradėtas ikiteisminis tyrimas, pažeidėjas buvo uždarytas į areštinę.

Iki lapkričio 1 dienos šiemet pasieniečiai jau sulaikė 215 Vietnamo piliečius, neteisėtai bandžiusius patekti į Lietuvą. Šie piliečiai, kaip ir pernai bei užpernai sulaikomi dažniausiai.

REKLAMA

Tarpinė grandis

Kaip pranešė VSAT Kriminalinių procesų kontrolės organizavimo valdybos (KPKOV) viršininkas Donatas Škarnulis, be dažniausiai į Lietuvą įvažiuojančių nelegalų vietnamiečių iki šių metų lapkričio 1-osios sulaikyti ir 35 Afganistano piliečiai. „Taip pat sulaikomi Gruzijos piliečiai, tačiau stebima neteisėtai į Lietuvą mėginančių patekti Gruzijos piliečių mažėjimo tendencija. Pastebėtina, kad Gruzijos piliečiai neteisėtos migracijos organizatorių paslaugomis paprastai nesinaudoja, pasikliauja savo pačių jėgomis“, – paaiškino D. Škarnulis.

REKLAMA

Nelegalų gabenimu per Lietuvą užsiima ne tik lietuviai. Latviai ir lenkai nelegalius migrantus dažniausiai gabena iš Latvijos tranzitu per Lietuvą į Lenkiją, o Rusijos Federacijos čečėnų tautybės gabentojai – veža nelegalus iš Baltarusijos. Pasak KPKOV viršininko, šiemet buvo sulaikyti ir 3 Nyderlandų piliečiai, gabenę Afganistano piliečius iš Latvijos per Lietuvą į Lenkiją ir iš Pabradės Užsieniečių registracijos centro.

Beje, „gyvojo krovinio“ gabenimas gana pelningas, nors ir rizikingas nusikalstamas verslas. Retai tokie vedliai dirba pavieniai – paprastai tai gerai sustyguoti nelegalių migrantų gabentojų tinklai, kurių organizatoriai dažniausiai slepiasi Varšuvoje arba Maskvoje. Mūsų šalyje sulaikomi gabentojai paprastai tėra tik tarpinė grandis. Tokių, „tarpinių grandžių“ – vedlių – per 10 šių metų mėnesių sulaikyta 32.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nelegalai įvežami į mūsų šalį tiek iš Latvijos, tiek iš Baltarusijos Respublikų, jų kiekiai pasiskirstę maždaug po lygiai.

Teisiamas čėčėnas

Lapkričio pradžioje Panevėžio apygardos teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje Rusijos pilietis Umaras Tasukhanovas (31 m.) kaltinamas organizavęs neteisėtą žmonių gabenimą per Lietuvos valstybės sieną.

Bylos duomenimis, U. Tasukhanovas galimai organizavo nelegalią 8 Vietnamo piliečių kelionę iš Baltarusijos per Lietuvą į Vakarų Europą.

Kaip pranešė Generalinė prokuratūra, kai buvo baigtas ikiteisminis tyrimas, kurį atliko VSAT Ignalinos rinktinės pareigūnai, o jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras Robertas Diksa, ankstų 2014 metų sausio rytą Ignalinos rajone patruliuojantys VSAT Ignalinos rinktinės pareigūnai pastebėjo sniege išmintą takelį, vedantį iš Baltarusijos į Lietuvos teritoriją. Pasitelkę tarnybinius šunis, pasieniečiai už puskilometrio nuo valstybės sienos miške surado besislepiančius sienos pažeidėjus. Paaiškėjo, kad tai 8 Vietnamo piliečiai (22-37 m.) bei čečėnų tautybės Rusijos pilietis Ruslanas Askhadovas (46 m.), gyvenantis Lenkijoje.

REKLAMA

Pastarasis VSAT pareigūnams prisipažino, kad į nelegalų užsieniečių gabenimą per Lietuvą įsitraukęs, nes norėjęs užsidirbti pinigų. Jo pažįstamas tautietis U. Tasukhanovas , taip pat gyvenantis Lenkijoje, pasiūlęs pervesti grupę nelegalių migrantų per Baltarusijos ir Lietuvos sieną, už kiekvieną asmenį pažadėjęs sumokėti po 1000 JAV dolerių. Vėliau ši užsieniečių grupė turėjo būti slapta išvežta į Lenkiją.

Pasak prokuroro R. Diksos, atliekant tyrimą dėl neteisėto žmonių gabenimo per Lietuvos valstybės sieną, iš pradžių niekaip nepavyko rasti ir apklausti šio nusikaltimo organizavimu įtariamo U. Tasukhanovo, todėl ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu 2014 metų rugsėjį buvo išskirtas į atskirą, paskelbta įtariamojo paieška, išduotas Europos arešto orderis.

REKLAMA

„Bendradarbiaujant su Lenkijos ir Vokietijos teisėsaugos pareigūnais buvo gauta informacijos, kad U. Tasukhanovas 2015 metų liepą Vokietijoje buvo nuteistas 4 metų laisvės atėmimo bausme dėl versliško – 11 epizodų – nelegalaus užsieniečių įvežimo į šalį“, – sakė prokuroras R. Diksa. Vėliau pagal Europos arešto orderį U. Tasukhanovas buvo perduotas Lietuvai.

Antrasis šios bylos įtariamasis R. Askhadovas 2015 metų sausio 12-ąją Panevėžio apygardos teismo nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl neteisėto užsieniečių gabenimo per Lietuvos valstybės sieną organizuotoje grupėje ir nuteistas vienerių metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

REKLAMA
REKLAMA

Surengė pasalą

Tačiau ne visada vedliai tik užsieniečiai. Štai Panevėžio apygardos teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje nuteisė pasipelnyti ši šio „verslo“ norėjusius kauniečius Robertą Asačiovą (59 m.) ir Donatą Kasikauską (36 m.).

2015 metų rugpjūčio 25-ąją, paryčiais Ignalinos rinktinės pasieniečiai ties Švenčionių rajono Adutiškio miesteliu aptiko kelių asmenų žolėje paliktą brydę, vedančią per valstybės sieną iš Baltarusijos į Lietuvą. Vietovę patikrinęs VSAT kinologas su tarnybiniu šunimi nusekė iki vietinės reikšmės kelio Adutiškis – Ramoniūnai, kur sienos pažeidėjų pėdsakai dingo.

Tačiau pasieniečiai jau turėjo žvalgybinės informacijos apie pažeidėjus bei jų gabentojus, todėl šių asmenų sulaikymą tą pačią dieną surengė Kaune. Čia buvo pasitelktos papildomos pasieniečių kriminalistų pajėgos iš VSAT centrinės įstaigos Vilniuje, Ignalinos rinktinės bei jos Specialiosios paskirties užkardos.

Pasalą surengę VSAT pareigūnai stebėjo, kaip prie vieno Kauno daugiabučio privažiavo automobiliai „Audi A4 Avant“ lietuviškais numeriais ir „Škoda Fabia“ čekiškais numeriais. Iš jų išlipę vairuotojai kartu su migrantais patraukė į namo laiptinę, kur juos sučiupo pasieniečių kriminalistai.

REKLAMA

Sulaikymo metu nelegalius migrantus lydėję vyrai pasipriešino VSAT pareigūnams, tačiau greitai buvo sutramdyti ašarinėmis dujomis bei surakinti antrankiais.

Pasieniečiams įkliuvo keturi dokumentų neturėję nelegalūs migrantai – Indijos piliečiai. Pasirodė, kad nelegalus savo automobiliu vežė kaunietis D. Kasikauskas, o nelegalų migrantų gabenimą organizavo kėdainiškis, gyvenęs Kaune, R. Asačiovas. Vyrai buvo sulaikyti, jiems pateiktas kaltinimas dėl neteisėto asmenų gabenimo per valstybės sieną. Buvo sulaikytas ir buto, į kurį lietuviai vedė nelegalius migrantus, šeimininkas, Jonas D. (58 m.). Į areštinę buvo uždaryti ir keturi indais prisistatę migrantai.

Norėjo padėti draugui

Teisme R. Asačiovas kaltu prisipažino ir papasakojo, kad prieš 5 – 6 metus Kaune jis susipažinęs su gerai rusiškai kalbančiu indu Radžiu. Šis vyras gyveno Čekijoje ir dažnai atvykdavo į Lietuvą, atveždavęs R. Asačiovui papildų, kuriuos jis pardavinėdavęs. Kartą Radžis R. Asačiovui prasitarė, kad į Lietuvą turi atvažiuoti 4 žmonės, paklausė ar šis negalėtų jų kur nors laikinai priglausti.

„Radžis man nurodė, iš kur tuos žmones reiks paimti. Tuo metu mano automobilis buvo sugedęs, tad ėmiau ieškoti, kas galėtų padėti, – teisme pasakojo R. Asačiovas. – Vienas mano pažįstamas buvo minėjęs, kad draugo sūnui reikia darbo ir supažindino su D. Kasikausku. Aš jo paprašiau atvežti 4 užsieniečius ir pažadėjau 100 eurų atlygį“.

REKLAMA

Kasikauskas sutiko įvykdyti šią „misiją“. Abu vyrai sutartą dieną nuvažiavo į Švenčionių rajoną, netoli Adutiškio miestelio. D. Kasikauskas liko laukti automobilyje, o R. Asačiovas, kad vežėjas nepamatytų žmogaus, kuris turėjo perduoti užsieniečius, pats automobiliu nuvažiavo iki sutartos vietos – ten jo laukė 4 indai ir nepažįstamas lietuvis. Atvežęs nelegalius migrantus R. Asačiovas persodino juos į D. Kasikausko automobilį ir sutarė, kad susitiks Kaune pas Joną D., kurio buvo paprašęs laikinai priglausti užsieniečius.

Bausmės ir nuostoliai

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, jog į R. Asačiovo draugės sąskaitą buvo pervesti 4300 dolerių. Vyras tikino, jog dalis tų pinigų – 2000 JAV dolerių – buvusi skola už Radžio automobilio remontą. Kitą dalį neva turėjęs atiduoti Radžiui – šiam reikėję grynųjų, o už užsieniečių gabenimą planavęs užsidirbti 1000 JAV dolerių. D. Kasikauskas už užsieniečių pervežimą žadėtų 100 eurų taip ir negavo, nes, kaip minėjau, visi „operacijos“ dalyviai buvo areštuoti. Kaltinamųjų namuose ir automobiliuose buvo atliktos kratos. R. Asačiovo namuose rasta ne tik nemažai JAV dolerių, bet ir nelegaliai laikytas revolveris.

REKLAMA

Teisme vyras tikino, kad ginklą jis įgijęs prieš 7 metus už butelį degtinės iš kažkokio girtuoklio. Jis, girdi, nežinojęs, kad tokį ginklą būtina registruoti.

Kadangi abu kaltinamieji pripažino savo kaltę, įrodymų tyrimas apklausus kaltinamuosius buvo nutrauktas. Be to, tiek R. Asačiovas, tiek D. Kasikauskas sutiko, kad kiti įrodymai nebūtų tiriami. Nusikalstamos veikos padarymo aplinkybės nekėlė abejonių, tad su tokiu sutrumpintu įrodymų tyrimu sutiko ir prokuroras, ir gynėja.

Tad teismas dirbančiam ir dar nė karto neteistam R. Asačiovui už neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną organizavimą bei nelegalaus ginklo laikymą skyrė 2 metų 2 mėnesių ir10 dienų laisvės atėmimo bausmę, atidedant jos vykdymą 2 su puse metų. Per 3 mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos jis privalės sumokėti 15 MGL (564,90 euro) įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Kasikauskui skirta 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė taip pat atidėta – dvejiems metams.

Abu vyrai įpareigoti neišvykti už gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Taip pat teismas nusprendė konfiskuoti automobilį, kuriuo buvo vežti nelegalai, ir pas R. Asačiovą rastus 3600 JAV dolerių, nelegaliai laikytą revolverį bei mobiliojo ryšio telefoną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų