REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Praėjusią savaitę nemažai emocijų sukėlusiame kai kurių švietimo įstaigų darbuotojų streike Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai (LPSK) priklausančios pedagogų profesinės sąjungos – Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga (LMPS), Lietuvos švietimo profesinė sąjunga (LŠPS) ir Lietuvos švietimo įstaigų profesinė sąjunga (LŠĮPS) – prie jo neprisijungė. Konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas ir LŠPS pirmininkas Audrius Jurgelevičius paaiškina, kad taip nuspręsta dėl vykstančių derybų su ministerijos, Vyriausybės bei savivaldybių atstovais. Derybų vertė – šimtai milijonų litų, skiriamų pedagogams.

REKLAMA
REKLAMA

„Problema yra visai ne tai, streikuoja kas ar ne, - įsitikinęs A. Černiauskas. – Svarbiausia, kokie streiko tikslai. Jei siekiama strateginių uždavinių, kad būtų pasiekta žmonių, kuriems atstovaujama, gerovė, yra viena. Tačiau visai kas kita, jei norima tik pasireklamuoti“.

REKLAMA

Pasak LŠPS pirmininko A. Jurgelevičiaus, streiko galimybė neatmetama, jei nebus susitarta dėl principinių nuostatų, tačiau kol vyksta derybos, protingiau būtų palaukti.

„Neverta sugriauti to, dėl ko trejus metus kovojome, - tvirtino Audrius Jurgelevičius. - Mes jau pasiekėme, kad prie derybų stalo su mumis sėstų ne viena Švietimo ir mokslo ministerija, bet ir Vyriausybė, savivaldybių atstovai. Kita vertus, šiuo metu streikuodami mes rizikuojame išvis nutraukti derybas”.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak LŠPS pirmininko, būtų gaila, nes pasiekta tikrai nemažai.

„Derybinėje darbo grupėje sutarta, kad nuo 2015 m. sausio 1 d. apie 200 litų padidės mažiausiai uždirbančiųjų – darželių auklėtojų – atlyginimai. Papildomai 6 mln. Lt bus skirti pedagogų, kurie dėl pensinio amžiaus ar kitų priežasčių palieka švietimo sistemą, kompensacijoms. Taip pat sutarta, kad nors vaikų skaičius ir mažėja, mokinio krepšelio lėšos (50 mln. Lt) lieka švietimo sistemai”, - derybų rezultatus vardino Audrius Jurgelevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, ŠMM atsižvelgė ir į profesinių sąjungų reikalavimus naikinti vadinamąsias žirkles, t. y. jos siūlė nuo kitų mokslo metų pakelti minimalią pedagogų tarnybinių koeficientų ribą iki vidurkio ir palaipsniui jį didinti. A. Jurgelevičiaus teigimu, profesinių sąjungų siūlymu nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. ketinama įvesti etatinio darbo apmokėjimo sistemą, jei pasitvirtins eksperimentas keturiose savivaldybėse.

„Netrukus prasidės derybos dėl šakos kolektyvinės sutarties, kurioje bus detaliai sutarta dėl naujos švietimo įstaigų finansavimo tvarkos, mokytojų atlyginimų kėlimo bei teisingesnės jų mokėjimo sistemos įgyvendinimo. Be abejo, kai kurios priemonės bus įgyvendintos artimiausiu metu, tačiau kai ką keisti galima tik palaipsniui, nes mes siekiame subalansuoti visą švietimo sistemą”, - sakė LŠPS pirmininkas Audrius Jurgelevičius. Numatyta derybų pabaiga – kitų metų vasario 1 diena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų