REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant Lietuvos Respublikos Prezidento ir Europos Parlamento rinkimams auga nerimas dėl jų sąžiningumo užtikrinimo. Praėjusieji Seimo rinkimai 2012-aisiais parodė, kad nusikalstamų veikų padaugėjo beveik 2 kartus.

Artėjant Lietuvos Respublikos Prezidento ir Europos Parlamento rinkimams auga nerimas dėl jų sąžiningumo užtikrinimo. Praėjusieji Seimo rinkimai 2012-aisiais parodė, kad nusikalstamų veikų padaugėjo beveik 2 kartus.

REKLAMA

Kaip atsakas į tuometinius šalies politinius įvykius susibūrusi pilietinė iniciatyva „Baltosios pirštinės“ per šiuos rinkimus su dar didesnėmis pajėgomis sieks užtikrinti, kad pažeidimų būtų kuo mažiau, o už įvykdytus būtų nubausti atsakingi asmenys. Nauja „Baltųjų pirštinių“ pristatyta platforma leis piliečiams patogiai patiems pateikti informaciją apie pastebėtus pažeidimus.

Ne renkami, o perkami

„Vienas didžiausių iššūkių kovoje su pažeidimais – žmonėms kylančios abejonės dėl informavimo apie pastebėtus nusižengimus. Siekiant dar didesnio pilietinio rinkimų stebėjimo poveikio buvo sukurta paprastai prieinama anoniminė internetinė pranešimų sistema. Svarbu užtikrinti rinkimų stebėjimą, tad tik patys aktyviai dalyvaudami stebėjime galime tikėtis skaidresnių rinkimų“, – teigia „Baltųjų pirštinių“ atstovas Tadas Langaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo šiol pranešti apie galimai neteisėtus rinkimų veiksmus galima keletu būdų: elektroniniu paštu, skambučiu ir naująja internetine platforma svetainėje baltospirstines.lt. Pažeidimus nagrinėjanti grupė įvertina kiekvieną gaunamą pranešimą ir priima sprendimą imtis atitinkamų veiksmų: perduoti pranešimą policijai, Vyriausiajai rinkimų komisijai, kitoms valstybės institucijoms, informuoti visuomenę ar imtis savarankiškų veiksmų.

REKLAMA

„Mūsų iniciatyva gimė iš visuotinio nepasitenkinimo, kad išrenkami ne tie tautos atstovai, kurie nėra išrenkami – jie tas vietas nusipirko ar įsigijo naudodami kitą materialinę įtaką. Tai griauna demokratijos pagrindus. Tai, mūsų galva, griauna mūsų valstybę. Ir šiandienos geopolitiniame konstekste tai yra išties labai pavojinga“, - sakė T. Langaitis, kuris pabrėžė, kad „Baltosios pirštinės“ neremia jokios politinė ideologijos nei dalyvavimu, nei pinigais.

Karuselės principas plinta

T. Langaičio teigimu, beveik pusė rinkimų pažeidimų fiksuojama pagrindinę rinkimų dieną, kai balsuoja apie 80-90 proc. rinkėjų. Tai reiškia, kad daugiau nei pusė pažeidimų tenka tai nedidelei daliai (10-20 proc.) žmonių, kurie balsuoja išankstiniu balsavimu.

REKLAMA
REKLAMA

„Pastebime, kad kai kuriose savivaldybėse plinta balsavimas namuose. Šiandien Vyriausioji rinkimų komisija pateikė duomenis, kad vienoje rinkimų apylinkėje beveik visi rinkėjai yra užsiregistravę balsuoti namuose – tai yra visiškas absurdas“, - sakė T. Langaitis. Anot jo, tai, kad Vilniaus, Šalčininkų ir Širvintų rajone itin didelis skaičius žmonių ketina balsuoti namuose taip pat kelia papildomus įtarimus, nes šiose savivaldybėse visuomet fiksuojama daugiausiai pažeidimų.

Pasak iniciatyvos atstovų, balsavimas namuose tapo pernelyg lengvai prieinamas dėl įstatymų spragų – pakanka sirgti ar sulaukti tam tikro amžiaus. Komisijos nariai, vykstantys į namus dažniausiai yra iš tos pačios partijos, bendradarbiai arba giminės. Kai visi kontrolės mechanizme turintys dalyvauti žmonės yra susiję ir įtraukti tam tikrų asmeninių, profesinių ar vertybinių ryšių, rinkėjui daroma tiesioginė įtaka. Negana to, pasitaiko, kad rinkėjams namuose pateikiami jau pažymėti pavyzdiniai rinkimų biuleteniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Didžiausia problema – tiesioginė priklausomybė, artimi ryšiai. Jei vadovai priklauso kokia nors partijai, tai po rinkimų už „teisingą“ prabalsavimą pavaldiniams išmokamos premijos. Tačiau, jei nerandama nusikaltimo požymių, tai ką nors įrodyti būna labai sunku, - sakė T. Langaitis. - Pas mus per rinkimus vyksta tas pats, kas ir Rusijoje ar Baltarusijoje. Vienintelis skirtumas, kad pas mus, laimei, tai vyksta daugiau probleminiuose regionuose ir nėra paplitę visur."

Jis pažymėjo, kad ypač plinta vadinamasis "karuselės principas", kai balsavimo biuleteniai išnešami iš balsavimo vietų, o už "teisingai" pažymėtus biuletenius netoliese esančioje parduotuvėje duodamas atlygis pavyzdžiui, "bambalis" alaus. Policija ragina ypatingą dėmesį skirti prekybos vietų, kuriomis aktyviai naudojasi sukčiavimo rinkimuose „karuselės“ metodu organizatoriai, kontrolei.

REKLAMA

Padės rusai ir baltarusiai

Gegužės 11-ąją, pagrindinę rinkimų dieną, į rinkimines apygardas susirinks „Baltųjų pirštinių“ savanoriai, mūvintys baltomis pirštinėmis. Kiek jų bus, pasak iniciatyvos atstovų, pasakyti sunku - per prėjusius seimo rinkimus buvo suburta per 700 savanorių stebėtojų.

Šių metų rinkimus iniciatyva „Baltosios pirštinės“ pasitinka išplėtusi savanorių tinklą beveik visose Lietuvos savivaldybėse. Rinkimus stebės ir 20 mobiliųjų komandų, prie kurių prisidės tarptautinių organizacijų „Golos“ (Rusija) bei „BelarusWatch“ (Baltarusija) rinkimų stebėtojai, kurie važiuos ten, kur daugiausia rusakalbių. Probleminėse savivaldybėse dalyvaus ir oficialūs iniciatyvos komandos nariai.

REKLAMA

Darbo partija „pirmauja“

Remiantis Policijos departamento prie LR Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2012-aisiais rinkimų į LR Seimą metu buvo gauti ir patikrinti 507 pranešimai apie galimus teisės pažeidimus piliečių rinkimų teisėms ar rinkimų tvarkai. Didžioji dalis, 463 (91 proc.) pranešimų, apie galimą teisės pažeidimą neturėjo pagrindo pradėti procesinį tyrimą.

Remiantis gautais pranešimais, buvo pradėti 44 tyrimai: 35 (7 proc.) ikiteisminio tyrimo bylos – daugiausiai tyrimų Šilutės, Širvintų savivaldybėse (po 4 ikiteisminius tyrimus), 9 (2 proc.) administracinės bylos.

Nusikalstamų veikų piliečių rinkimų teisėms ar rinkimų tvarkai reiškinys pasižymi didėjimo tendencija. 2008 m. ir 2012 m. statistikos rodiklių palyginimas rodo, kad per 2012 m. rinkimus į LR Seimą nusikalstamų veikų padaugėjo beveik 2 kartus. Daugiausiai pranešimų (196 arba 39 proc.) buvo gauta iš Vilniaus apskrities rinkiminių apygardų teritorijos. Taip pat pasižymėjo Tauragės (67 arba 13 proc.), Kauno (64 arba 13 proc.) ir Šiaulių (60 arba 12 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausiai pažeidimų siejama su Darbo partija (13 ikiteisminio tyrimo bylų, 8 DP politikai siejami su ikiteisminių tyrimų aplinkybėmis), Tvarka ir teisingumas (3 ikiteisminio tyrimo bylos, 1 politikas siejamas su ikiteisminio tyrimo aplinkybėmis), Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (1 politikas siejamas su ikiteisminio tyrimo aplinkybėmis).

Prognozuojama, kad poveikiui rizikingiausiomis rinkėjų kategorijomis visada bus anksčiau teisti asmenys, laisvės atėmimo bausmes atliekantys nuteistieji, jų šeimos nariai, taip pat skirtingais būdais finansiškai įsiskolinę ar kitaip finansiškai priklausomi asmenys.

Po paskutinių rinkimų buvo pasiekta, kad už nusikalstamas veikas laisvės atėmimas daugelyje vietų būtų padidintas nuo 2 metų iki 4 metų, atsakomybė taip pat priskiriama ir juridiniam asmeniui, apibrėžtas organizatorių vaidmuo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų