REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Dovilė Šakalienė (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Trečiadienį ryte vykusioje Baltojo kaspino festivalio atidarymo spaudos konferencijoje Seimo narė Dovilė Šakalienė negailėjo kritikos valstybės vaidmeniui kovojant su lytiniu smurtu. Politikės teigimu, valstybė turėtų stiprinti savo vaidmenį sprendžiant šį klausimą. Renginyje taip pat išsakytos idėjos keisti ir lytinį švietimą mokyklose.

13

Trečiadienį ryte vykusioje Baltojo kaspino festivalio atidarymo spaudos konferencijoje Seimo narė Dovilė Šakalienė negailėjo kritikos valstybės vaidmeniui kovojant su lytiniu smurtu. Politikės teigimu, valstybė turėtų stiprinti savo vaidmenį sprendžiant šį klausimą. Renginyje taip pat išsakytos idėjos keisti ir lytinį švietimą mokyklose.

REKLAMA

Trečiadienį ryte vykusioje atidaromojoje Baltojo kaspino festivalio spaudos konferencijoje „Seksualinė prievarta: giluminės priežastys ir iššūkiai“ išsakytos idėjos keisti valstybės vaidmenį kovojant su smurtu lyties pagrindu.

Pažėrė kritikos valstybei

Konferencijoje dalyvavusi Seimo narė Dovilė Šakalienė negailėjo kritikos valstybei dėl menko jos vaidmens kovojant su šia problema.

REKLAMA
REKLAMA

„Lytinis smurtas palieka ilgiausią žalą, tai yra kaip pūliuojančios žaizdos. Net ir po daugelio metų aukai yra labai sunku nuo to pasveikti. Lūžiai ir žaizdos sugyja, tačiau seksualinė prievarta sužaloja žmogaus savivertę.

REKLAMA

Seksualinę prievartą patyrusiai moteriai kreiptis pagalbos yra tiesiog neįmanoma. Būtent iš valstybės turi ateiti proaktyvi pagalba. Būtent valstybė turi imtis priemonių padėti“, – spaudos konferencijoje sakė D. Šakalienė.

Politikė sakė besitikinti, kad naujajame Seime pavyks šiam klausimui skirti daugiau dėmesio.

„Tikiuosi, kad šiame Seime pavyks sutvarkyti du dalykus. Priimti pakeistą, patobulintą, pakoreguotą daug palankesnį aukoms apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo variantą, pataisas, kurios įteisintų ir apsaugos orderį, ir kitas priemones, kurios būtų aktyvi valstybės pagalba.

REKLAMA
REKLAMA

Antra, Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje įveikimo ratifikavimas. Tikiuosi, kad kai kurių kolegų fantazijoms padarysime galą ir pradėsime kalbėti apie konkrečią sistemingą pagalbą aukoms“, – kalbėjo D. Šakalienė.

Kritika ŠMSM

Renginyje dalyvavo ir festivalį organizuojančio labdaros ir paramos fondo „Frida“ direktorė Daiva Baranauskė. Moteris sakė, kad nuostatas reikėtų keisti visoje visuomenėje.

„Mūsų visuomenė kažkodėl yra labiausiai linkusi kaltinti auką. Nieko nuostabaus, kai policijos pareigūnai apie išžaginimo auką sako: nereikėjo lakti ir raitytis.

Netgi Dambavos atveju, kai merginą sudegino bagažinėje, atsirado žmonių, kurie stebėjosi, kaip ji viena stovėjo autobusų stotelėje anksti ryte. Ji į darbą važiavo“, – kalbėjo D. Baranauskė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Frida“ direktorė taip pat negailėjo kritikos ir valstybės institucijoms. D. Baranauskė teigė kviečianti ir atskiras institucijas keisti požiūrį į lytinį švietimą. Jos teigimu, Švietimo, sporto ir mokslo ministerija (ŠMSM) turėtų užimti griežtesnę poziciją keičiant visuomenės požiūrį šiuo klausimu.

D. Baranauskė teigė, kad „Frida“ organizuoja darbo grupes, kuriose bando apjungti valstybines institucijas. Jos teigimu, ŠMSM keisti vadovėlius į tokius, kuriuose nebūtų matyti lyčių stereotipų, atsisako.

„ŠMSM tose darbo grupėse, deja, niekaip nesudalyvauja. Visai neseniai pas mane pateko susirašinėjimas tarp ministerijų. ŠMSM sako, kad pas juos viskas gerai, lyčių lygybės integruoti į ŠMSM programas nereikia, nes viskas jau padaryta, vadovėliuose stereotipų nėra, o jei kažkas ir yra, tai lyčių vaidmenys, pavaizduoti vadovėliuose, yra fiksuoti istoriškai“, – kalbėjo D. Baranauskė.

REKLAMA

Renginyje taip pat dalyvavo ir kovos su prekybos žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė ir Lina Januškevičiūtė VšĮ „Lygybės ir įvairovės namai“ mokymų vadovė. Renginyje dalyvauti turėjo ir atlikėja Erica Jennings, tačiau dėl suprastėjusios sveikatos ji renginyje nepasirodė.

K. Mišinienė taip pat skatino valstybę kurti lytinio smurto aukoms palankius pagalbos mechanizmus, o L. Januškevičiūtė skatino valstybę daugiau dėmesio skirti lytiniams švietimui ugdymo įstaigose.

Vyksta jau šeštą kartą

Baltojo kaspino festivalis – labdaros ir paramos fondo FRIDA organizuojamas renginių ciklas, skirtas atkreipti dėmesį į smurtą lyties pagrindu. Festivalis Lietuvoje pradėtas organizuoti 2016-aisiais, jau vyksta šeštą kartą.

Šiemet festivalis vyksta virtualiai, festivalio renginiai dalyviams yra nemokami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų