REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naminių gyvūnų savininkai, kurie užsikrečia Covid-19, rizikuoja perduoti virusą savo katėms ir šunims, kuriems taip pat gali pasireikšti kai kurie ligos simptomai, skelbiama naujausiame tyrime.

Naminių gyvūnų savininkai, kurie užsikrečia Covid-19, rizikuoja perduoti virusą savo katėms ir šunims, kuriems taip pat gali pasireikšti kai kurie ligos simptomai, skelbiama naujausiame tyrime.

REKLAMA

Kanados veterinarai perspėja tuos, kurie įtaria, kad užsikrėtė naujuoju koronavirusu, laikytis nuo savo mielųjų draugų toliau – jų pačių labui, rašoma „Daily Mail“. Nors kol kas nėra įrodymų, kad žmonės gali užsikrėsti Covid-19 nuo naminių gyvūnų, ekspertai tikina, kad tai taip pat gali būti realybe, nes virusas kinta „tiesiog akyse“.

Savo tyrime mokslininkų komanda išanalizavo šeimos ūkius, kuriuose naminiams gyvūnams pasireiškė kvėpavimo ligų simptomai tuo pat metu, kaip ir jų šeimininkams užsikrėtus koronavirusu.

„Pirminiai rezultatai leidžia teigti, kad nemaža dalis naminių gyvūnų, augančių pas Covid-19 pacientus, buvo infekuoti“, – cituojama veterinarijos patologė Dorothee Bienzle iš Kanados.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo metu žmonėms, kuriems buvo diagnozuotas SARS-CoV-2 ir kurie namuose augino gyvūnus (šunis ar kates, tačiau buvo ir vienas šeškas, – red. past.), buvo siūloma paimti iš savo augintinio tepinėlį. Jeigu žmonės jau buvo praėjęs dviejų savaičių laikotarpis nuo ligos diagnozavimo pradžios, buvo siūloma atlikti antikūnų tyrimą. 

REKLAMA

Viso buvo ištirta 17 kačių, 18 šunų ir vienas graužikas. Užkrėsta buvo viena katė, tačiau pas kai kuriuos kitus gyvūnus aptikta požymių, kad jie šia liga persirgo anksčiau. Tyrėjai taip pat pažymėjo, kad šeškai ir giminingos jiems gyvūnų rūšys, tokios kaip audinės, yra labai imlūs infekcijai.

Siūlo izoliuotis ir nuo naminių gyvūnų

Visos katės, kurių organizme buvo aptiktas virusas ar antikūnai jam, jų savininkų teigimu, turėjo kvėpavimo takų ligų požymių tuo pat metu arba panašiu laikotarpiu, kaip ir jų šeimininkai.

20 proc. šunų turėjo teigiamą IgG antikūnų rezultatą, vienam iš šunų buvo anksčiau buvo diagnozuota kvėpavimo takų liga. Tačiau nė vienam iš šunų nebuvo teigiamo IgM antikūno tyrimo rezultato, o tai reiškia, kad infekcija, jeigu ir buvo, tai seniai. 

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkė pažymėjo, kad šie pirminiai rezultatai rodo, kad ženkli naminių gyvūnų dalis šeimose su Covid-19 taip pat suformuoja antikūnus savo organizmuose.

Ji taip pat pridūrė, kad kol kas nebuvo skelbiama apie naminių gyvūnų perduodamą virusą žmogui. Tačiau, kadangi virusas perdavimo nuo žmogaus naminiam gyvūnui metu keičiasi minimaliai arba išvis nesikeičia, tai atvirkštinis būdas irgi yra realus. 

Profesorė pasiūlė žmonėms su koronavirusu vengti kontakto ne tik su kitais žmonėmis, tačiau ir su savo naminiais gyvūnais. „Egzistuoja pakankamai įrodymų, gautų tyrimų metu, <…>, kad būtų galima rekomenduoti izoliuoti SARS-CoV-2 infekuotus žmones nuo kitų žmonių ir gyvūnų“, – tikino D. Bienzle.

Neseniai taip pat paaiškėjo, kad Covid-19 pacientams simptomai gali pasireikšti dar ilgą laiką po to, kai paties viruso organizme nebelieka. Maža to, net vienas iš penkių neigiamų tyrimo rezultatų gali būti klaidingas, pažymima „British Medical Journal“ publikacijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų