REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujas mokslininkų tyrimas rodo, kad Covid-19 pacientams simptomai gali pasireikšti dar ilgą laiką po to, kai paties viruso organizme nebelieka. Maža to, net vienas iš penkių neigiamų tyrimo rezultatų gali būti klaidingas, pažymima „British Medical Journal“ publikacijoje.

Naujas mokslininkų tyrimas rodo, kad Covid-19 pacientams simptomai gali pasireikšti dar ilgą laiką po to, kai paties viruso organizme nebelieka. Maža to, net vienas iš penkių neigiamų tyrimo rezultatų gali būti klaidingas, pažymima „British Medical Journal“ publikacijoje.

REKLAMA

Pacientų teigimu, net ir sulaukę neigiamo rezultato, jie vis dar patiria tuos pačius simptomus, kaip ir ligos pradžioje. 

Pirmas tyrimas teisingą diagnozę parodo tik 4 iš 5 atvejų

Mokslininkas Francesco Venturelli iš Modenos universiteto ištyrė 1162 pacientus Italijoje, kuriems PCR koronaviruso testas buvo teigiamas. Jiems buvo pakartotas testas po 15 dienų, tuomet po 14 ir dar po 9 dienų. Mokslininkai pasirinko šiuos testų atlikimo intervalus remiantis Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro rekomendacijomis. 

Iš 60,6 proc. pacientų, kuriems pirmojo pakartotino Covid-19 testo metu buvo nustatyta, kad jie pasveiko, tik 78,7 proc. trečiojo testo parodė neigiamą rezultatą. Todėl mokslininkai mano, kad net penktadalis testų buvo klaidingi. Tokiu atveju, tam, kad būtų išaiškinta, ar virusas tikrai dingo, mokslininkams prireikė net 30 dienų ir reikėjo atlikti bent du PCR testus. Nuo pirmųjų simptomų pasirodymo praėjo ne mažiau nei 36 dienos, rašoma CNN. Mokslininkai perspėja, kad asmenys, sulaukę neigiamo testo rezultato ir manantys, kad pasveiko nuo viruso, gali patys to nesuvokdami platinti ligą.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat tyrimo metu buvo nustatyta, kad vyresnio amžiaus pacientams ir tiems, kurie turi lėtinių susirgimų, liga pasireiškė ilgiau. Iki 50 metų pacientams liga truko vidutiniškai 35 dienas, o vyresniems nei 80 – 38 dienas. Į ligoninę patekę pacientai taip pat gydėsi vidutiniškai apie 38 dienas, o tie, kuriems užteko pabūti namuose, – 33 dienas. 

REKLAMA

Praėjus 34 dienoms nuo pirmųjų simptomų pasirodymo, apie 87 proc. pacientų sulaikė neigiamo Covid-19 testo rezultato. Mokslininkų teigimu, tai reiškia, kad susirgus koronavirusu gali tekti laukti mėnesį ar net ilgiau, kad būtų galima užtikrintai kalbėti apie pasveikimą. 

Simptomai pasireiškia ilgą laiką

Prieš beveik penkis mėnesius amerikietei Shelby Hedgecock buvo diagnozuotas Covid-19 virusas. Buvusi asmeninė fitneso trenerė iki šiol jaučia simptomus ir vis dar negali iki galo atsigauti, nors ligos jau seniai nebėra. 

Sh. Hedgecock yra iš tų pacientų, kurie save vadina „išgyvenusiais ilgą kelią“ – tai tokie pacientai, kuriems simptomai pasireiškia dar daug laiko po teigiamo koronaviruso testo. CNN kalbinti medikai pažymi, kad į tokių pacientų patiriamus ilgalaikius simptomus derėtų atkreipti daugiau dėmesio. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra tema, kurią būtina aptarti medikų ir mokslininkų bendruomenėse, ne tik tarp tų, kurie tai išgyvena patys“, – cituojamas daktaras Williamas Li. Covid-19, skirtingai nei dažnai manoma, gali būti tęstinė liga, net ir jauniems žmonėms, kurie neturi chroniškų susirgimų. Net 35 proc. JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro apklaustų pacientų patvirtino, kad nesijautė sveiki praėjus dviem ar trim savaitėms po teigiamo ligos testo rezultato. Likusieji tvirtino, kad grįžo į „normalias vėžes“ po 5-12 dienų nuo teigiamo testo rezultato nustatymo. 

Sh. Hedgecock pirmasis teigiamas testas buvo atliktas balandžio mėnesį. Nepaisant to, kad jau gegužę jai buvo atliktas neigiamą rezultatą parodęs testas, ji vis dar turi neurologinių, kognityvinių problemų, skundžiasi apsunkusiu kvėpavimu, skausmu krūtinėje, jai taip ir neatsistatė uoslė, pasireiškia kūno skausmai, kurie verčia vėl atgulti į lovą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

W. Li tikina, kad šios pacientės būklė nėra kažkuo išskirtinė. Mokslininkas su kolegomis yra įsitikinęs, kad virusas paveikia ne tik plaučius, bet ir kraujotaką, kuri paveikia visą organizmą. 

„Mes manome, kad šis ilgalaikis poveikis gali būti susijęs su pažeistomis kraujagyslėmis, tam tikru pėdsaku, kurį virusas palieka, net jeigu jis pats ir visiškai palieka organizmą“, – aiškino ekspertas. 

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų