REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liutauras Ulevičius, kuris anksčiau buvo valstiečių atstovas spaudai, prieš mokslo metų pradžią norėdamas patikrinti savo dviejų atžalų sveikatą susidūrė su sveikatos sistemos spragomis. Pasak vyro, valstybė reikalauja patikros, turi ją kompensuoti, bet praktiškai gauti kompensuojamą paslaugą iki nurodyto laiko yra neįmanoma, todėl žmonės tokiais atvejais priversti eiti pas privačius gydytojus ir mokėti pilną kainą.

Liutauras Ulevičius, kuris anksčiau buvo valstiečių atstovas spaudai, prieš mokslo metų pradžią norėdamas patikrinti savo dviejų atžalų sveikatą susidūrė su sveikatos sistemos spragomis. Pasak vyro, valstybė reikalauja patikros, turi ją kompensuoti, bet praktiškai gauti kompensuojamą paslaugą iki nurodyto laiko yra neįmanoma, todėl žmonės tokiais atvejais priversti eiti pas privačius gydytojus ir mokėti pilną kainą.

REKLAMA

„Jei valstybė reikalauja sveikatos pažymų – tai turi būti užtikrintas ir paslaugos suteikimas bei apmokėjimas. Valstybinės ligonių kasos negali reikalauti paslaugos atidėjimo dėl kažkokių savo problemų. Suprasčiau, jei apskritai nekompensuotų, tai tiesiog nėra pinigų. Bet valstybė dabar kompensuoja, bet išsidirbinėja. Todėl žmogus priverstas mokėti pilną kainą“, – piktinosi L. Ulevičius.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) naujienų portalui tv3.lt atsakė, kad siuntimą pas gydytoją specialistą išduodantis gydytojas sprendžia, kaip skubiai reikalinga gydytojo specialisto konsultacija.

REKLAMA
REKLAMA

Jei nusprendžiama, kad pacientui reikalinga skubi gydytojo specialisto konsultacija, tai nurodoma siuntime. Tokiu atvejų paslauga turi būti suteikta per kiek įmanoma trumpesnį laiką.

REKLAMA

Išgirdo atsakymą: gydytojas laisvas, bet baigėsi eilė su siuntimais

Liepos pabaigoje L. Ulevičius pradėjo rūpintis savo vaikų sveikatos pažymėjimais, kurie jiems būtini prieš rugsėjį pradedant lankyti mokyklą ir sporto būrelius. Apsilankė pas šeimos gydytoją.

„Šeimos gydytojas patikrino sveikatą ir išrašė siuntimą papildomai apžiūrai dėl akių. Kadangi rega truputį pablogėjo, tai išrašė siuntimą, kad išsiaiškintų daugiau – kiek ten blogai ir kas vyksta.

Šiuo metu poliklinikoje iš viso nerealu gauti konsultaciją, tai mes nuėjome pas privatininkus. Bandėme užsirašyti apžiūrai, bet pasirodo, kad yra dvi eilės: kur priima su siuntimu ir be siuntimo.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad gydytojas neturi klientų, galėtų priimti iškart, bet pasakė, kad baigėsi siuntimų eilė. Be siuntimo priimtų iškart, bet reikėtų susimokėti 60 eurų. Su siuntimu kainuotų kiek virš 30 eurų, tačiau tenka laukti iki nežinia kada.

Todėl esu priverstas mokėti pilną kainą, nors vaikai yra drausti sveikatos draudimu ir patikrinimas turi būti valstybės apmokamas. Už ką gi mes mokame? Kodėl valstybė nustato reikalavimus, bet nesugeba garantuoti paslaugos? Jeigu siuntimas yra, VLK juk turės už jį sumokėti, tai koks skirtumas kada?“, – garsiai svarstė L. Ulevičius.

„Reikalavimai prieštarauja sveikam protui“

L. Ulevičius pažymėjo, kad jo vaikai mokyklos nekeičia, tačiau sveikatos pažymėjimo jiems reikia ir dėl mokyklos, ir dėl sporto būrelių, kuriuos vaikai lanko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad vaiko sveikatos pažymėjimo galiojimo terminas moksleiviams ir darželių auklėtiniams pratęstas iki šių metų pabaigos, jei jie nekeičia mokyklos, jei jų sveikatos būklė nepasikeitė. Priešingu atveju pasitikrinti būtina iki rugsėjo 1 dienos.

„Sveikatos pažymėjimo reikia ir mokyklai, ir visiems sporto būreliams: kaip plaukimas ar panašiai. Niekas be tos pažymos nepriims“, – paaiškino L. Ulevičius.

Vyras susidariusią situaciją vadina paradoksalia. Poreikis yra, siuntimas – taip pat, bet niekas su juo neskuba priimti.

„Gaunasi paradoksas: valstybė numato reikalavimą, kad iki mokslo metų pradžios reikia patikrinti vaikus. Poreikis patikrinti yra, šeimos gydytojo siuntimas – tai pat, bet gydytojai arba iš viso nepriima, nes valstybinėje poliklinikoje eilė neaišku kada, arba privatininkams yra limituojamas su siuntimais priimamų klientų skaičius.

REKLAMA

Per mėnesį jiems duodamas ribotas skaičius. Iš esmės jie galėtų priimti, nes turi laiko, bet tą mėnesį jiems siuntimų skaičius yra apribotas. Nematau logikos, nes poreikis yra, Valstybinės ligonių kasos turi tą paslaugą apmokėti, bet ne, yra apribojimai, su siuntimu negali gauti paslaugos. Sveikam protui tai yra prieštaraujantys reikalavimai“, – pažymėjo L. Ulevičius.

SAM: tokios eilės susidaro dėl kelių priežasčių

SAM naujienų portalui tv3.lt komentavo, kad gavę siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai, pacientai turi teisę konsultuotis bet kurioje gydymo įstaigoje, sudariusioje sutartį su teritorine ligonių kasa.

Valstybinės ligonių kasos ir teritorinių ligonių kasų interneto svetainėse galima pasitikrinti, kurioje gydymo įstaigoje yra mažiausios eilės ir kreiptis būtent į ją.

REKLAMA

Jei gydymo paslaugų poreikis viršija suplanuotų paslaugų skaičių, kyla jūsų aprašytos situacijos. Tačiau tai – ne vienintelė priežastis, kodėl susidaro eilės ir paslaugų reikia laukti ilgiau.

Jos susidaro ir dėl tam tikros specialybės gydytojų trūkumo, ypač regionuose, ir dėl pačių pacientų kaltės, kai jie registruojasi iš karto pas keletą tos pačios srities specialistų taip užimdami kitų pacientų laiką.

Beje, ši problema jau sprendžiama per e. sveikatos sistemos elektroninę registraciją, kuri neleidžia tokios registracijos. Pacientų eilės priklauso ir nuo pačių gydymo įstaigų darbo organizavimo bei daugelio kitų priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pacientams, norintiems paslaugas gauti greičiau nei galima su siuntimu, yra sudaryta tokia galimybė, tačiau už jas reikia susimokėti patiems“, – atsakė ministerijos atstovai.

VLK: sumokama už suteiktas viršsutartines paslaugas

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus patarėja Žydrūnė Baigienė tv3.lt taip komentavo situaciją.

Pirmiausia reikėtų pabrėžti, jeigu įstaiga sudaro sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl  asmens sveikatos priežiūros paslaugų išlaidų apmokėjimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis (tarp jų ir gydytojo oftalmologo konsultacijų), ji įsipareigoja šias paslaugas teikti sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatytomis kainomis.

REKLAMA

Už šias paslaugas iš paciento negali būti reikalaujama papildomo mokesčio. Pacientui gali tekti sumokėti tik tuo atveju, jeigu jis savo iniciatyva pasirenka papildomas paslaugas ar procedūras, tuomet jų kainą jie apmoka patys.

VLK atkreipia dėmesį, kad pacientai, nenorintys registruotis į bendrąją eilę ir pageidaujantys gauti planines sveikatos priežiūros paslaugas skubos tvarka, turi tokią teisę, tačiau tuomet jas apmokėti gydymo įstaigai turi patys.

Vis dėlto tokiu atveju pacientas turi būti pasirašytinai supažindintas su jo teise ir galimybe tokią pat paslaugą gauti nemokamai eilės tvarka, nurodant paslaugos teikimo datą.

Pagal šiuo metu galiojančią Mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ir apmokėjimo tvarką, sveikatos priežiūros įstaigos turi teisę teikti mokamas paslaugas. Mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų sąrašą, kainas, kainų indeksavimo ir šių paslaugų tvarką tvirtina sveikatos apsaugos ministras.

REKLAMA

Vadovaudamasi minėta tvarka gydymo įstaiga, teikianti mokamas paslaugas, privalo parengti ir vadovo įsakymu patvirtinti mokamų paslaugų teikimo tvarką (aprašą), kurioje būtų nurodyti konkretūs šių paslaugų teikimo pagrindai ir kainos, taip pat užtikrinti, kad pacientai galėtų su šia tvarka susipažinti.

Mokamas paslaugas, tyrimus ir procedūras įstaigos gali teikti tik užtikrinusios, kad šias paslaugas, apmokamas iš PSDF, nustatytą dieną gautų visi jų laukimo eilėje užregistruoti pacientai. Be to, įstaigose turi būti viešai skelbiamas iš PSDF biudžeto lėšų apmokamų paslaugų kiekvienos darbo dienos teikimo planas-grafikas, kuriame turi būti nurodyta iš PSDF biudžeto lėšų apmokamų paslaugų skaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pažymime, kad  jei  asmuo turi siuntimą PSDF biudžeto lėšomis apmokamai paslaugai gauti,  jis turi teisę kreiptis į bet kurią asmens sveikatos priežiūros įstaigą, turinčią sutartį dėl tokios paslaugos suteikimo, t. y. pasirinkti įstaigą, kurioje jam gali būti greičiausiai suteikta PSDF lėšomis apmokama paslauga. Informacija apie įstaigas ir paslaugas, kurioms įstaigos  yra sudariusios sutartis  su TLK,  yra skelbiama TLK interneto svetainėse.

Be to,  jeigu įstaiga suteikia daugiau paslaugų negu numatyta sutartyje su TLK, metų pabaigoje, vadovaujantis galiojančių teisės aktų nuostatomis, jai sumokama už suteiktas viršsutartines paslaugas“, – atsakė Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus patarėja Ž. Baigienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų