REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

E. sveikatos sistema atgaivinta, bet ramybės mažai. Dėl besidubliuojančių popierinių ir elektroninių receptų žmonės prisipirko per daug vaistų. Specialistai ragina dėl to patiems prisipažinti ir vaistus grąžinti. Be to, užstrigusių Registrų centro duomenys lėmė, kad pinigų negauna ir dalis bedarbių. 

E. sveikatos sistema atgaivinta, bet ramybės mažai. Dėl besidubliuojančių popierinių ir elektroninių receptų žmonės prisipirko per daug vaistų. Specialistai ragina dėl to patiems prisipažinti ir vaistus grąžinti. Be to, užstrigusių Registrų centro duomenys lėmė, kad pinigų negauna ir dalis bedarbių. 

REKLAMA

Iš ,,idealių“ atostogų išskirtinai penktadienį vienai dienai sugrįžęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nusprendė kviesti kolegas ant kilimėlio ir spręsti jau atkurtos ir veikiančios elektroninės sveikatos sistemos problemas.

Ramybės kol kas dėl liūties užpilto Registrų centro serverinės dar mažai. Sutrikus elektroninės sveikatos sistemai, žmonės užplūdo vaistines, medikamentus pirko su popieriniais receptais, o vėliau pasinaudojo ir jau išrašytais elektroniniais receptais. Apie tai, kad gyventojai tokiu būdu ateičiai prikaupė vaistų, prakalbo ir ministras A. Veryga.

„Žmonių norime tikrai paprašyti, kad nebūtų piktnaudžiaujama kažkokiu būdu, kad nebūtų tų vaistų bandoma pasidėti kur nors į sandėliuką, kaupti, taupyti. Nes vaistas toks dalykas, kuris turi ir galiojimo terminą. Ir tikrai jų nereikia taupyti ir kaupti, nes vaistų Lietuvoje netrūksta. Jų nebus problema įsigyti, čia buvo elektroninės sistemos, ne vaistų problema“, – sako sveikatos apsaugos ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, jei žmogus nusipirko vaistų du kartus, apie tai jis turėtų informuoti savo gydytoją, mat, užstrigus elektroninės sveikatos sistemai, medikai nemato, ar vaistai buvo pacientui išduoti, ar ne. Baiminamasi, kad gyventojai gali būti nesąžiningi ir vaistų įsigyti daugiau, nei jiems iš tikrųjų reikia.

REKLAMA

„Tai yra tam tikras nepatogumas, vienareikšmiškai, tikrai. Dėl to ir raginame pacientus, kad šie pasisakytų gydytojui, kad jie yra išsiėmę tiek su popieriniu, tiek su elektroniniu receptu vaistus“, – pasakoja Valstybinės ligonių kasos prie SAM direktoriaus pavaduotoja Neringa Norkūnaitė Sasnauskienė.

Valstybinė ligonių kasa kitą mėnesį jau turėtų gauti duomenis apie tokius besidubliuojančius receptus. A. Veryga tikina, kad vaistinėms už du kartus pacientams išduotus kompensuojamus vaistus bus atlyginta. Tačiau vaistinių asociacija įžvelgia ir kitų sunkumų, mat jiems reikės suvedinėti informaciją apie tai, kuriam laikui pacientui išduotas vaistas.

REKLAMA
REKLAMA

„Rankiniu būdu kiekvieną kartą vaistininkas turės suvedinėti informaciją, pratęsiant laiką, kuomet pacientas šiuos vaistus vartos namuose, ir tikimės, kad ratas informacijos užsidarys, kad ir gydytojai bus vėliau informuoti, ir matys. Šiandien tai bus informacija tarp vaistinių ir ligonių kasų“, – teigia vaistinių asociacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Aiškėja ir tolesnis liūties užlieto pastato bei serverių likimas. Laikinai Registrų centro darbuotojus kartu su visa technine įranga planuojama perkelti į Edukologijos universiteto patalpas. Tiesa, ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius tikina, kad per kelis metus Sausio 13-osios gatvėje planuojama pastatyti naują pastatą su duomenų saugyklomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Radijo ir televizijos centras šiai dienai turi pakankamai išteklių tam, kad pasistatytų savomis lėšomis atitinkančias reikalavimui duomenų saugojimo bazes ir turėti pajamų iš nuomos“, – kalbėjo ministras Rimantas Sinkevičius.

Pasak liūties užpilto Registrų centro vadovo, šiuo metu elektroninės sveikatos sistema veikia be trikdžių, tačiau jos pajėgumai neatitinka dabartinių duomenų apimčių. Todėl ją dar reikės modernizuoti ir išplėsti.

„Tai nėra labai lokali viename kompiuteryje programėlė, suvokite, kiek gydymo įstaigų virš 1000 integruota, kiek yra vaistinių, kiek vartotojų, koks duomenų kiekis, tai yra be galo didelė sistema“, – sako Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius.

Šiuo metu Registrų centras laukia techninės įrangos, kuri bus panaudota iš valstybinės įstaigos skolintiems serveriams pakeisti. Ateityje dar Registrų centras planuoja įsigyti ir rezervinę įrangą, tačiau kada, kol kas lieka neaišku. Kiek Registrų centros negandos dėl duomenų kainuos, neatskleidžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų