REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prabėgus beveik metams po verslininko Raimondo Karpavičiaus mirties prasideda tikras teismų maratonas dėl jo turtų. Testamentą užginčijo pirmoji verslininko žmona Audronė Karpavičienė ir jų bendras sūnus Rokas Karpis.

Prabėgus beveik metams po verslininko Raimondo Karpavičiaus mirties prasideda tikras teismų maratonas dėl jo turtų. Testamentą užginčijo pirmoji verslininko žmona Audronė Karpavičienė ir jų bendras sūnus Rokas Karpis.

REKLAMA

Pagal keletą mėnesių prieš verslininko mirtį pakeistą testamentą, apie 100 mln. eurų vertės turtas lygiomis dalimis buvo padalytas antrajai verslininko žmonai Aistei Karpavičienei bei verslininko broliui Henrikui.

Pirmajai žmonai ir sūnui, verslininkas nepaliko nė cento, tad šie kreipėsi į teismą ginčydami testamentą. Vilniaus apylinkės teismas šio klausimo imasi iš peties. Nuo rugpjūčio 3 iki 6 dienos posėdžiai vyks kiekvieną dieną. Tiesa, per juos bus apklausiami tik liudytojai.

Abi civilinio ieškinio pusės teisme pasisakys vėliau. Apie laukiantį bylos nagrinėjimą iš esmės pasisakė tiek vienos, tiek kitos pusės advokatai. R. Karpavičius mirė 2019 m. rugpjūčio 9-ąją, tačiau dėl šalyje vėliau paskelbto karantino posėdžiai buvo nukeliami.

REKLAMA
REKLAMA

Skirtingos pozicijos

Audronei Karpavičienei bei R. Karpiui atstovaujantis advokatas Arturas Jušinskis pabrėžė, kad šio civilinio ginčo objektas yra R. Karpavičiaus testamentas ir jo turinys:

REKLAMA

„Šiuo metu yra pritaikytos laikinos apsaugos priemonės. R. Karpio iniciatyva tas padaryta. Uždrausta paveldėtojams išduoti liudijimą dėl paveldėjimo teisės. Dabar bus nagrinėjama byla iš esmės. Apklausiami liudytojai, vertinami šalių pateikti įrodymai.

Pagal dabartinį testamentą visas turtas paliktas antrai sutuoktinei Aistei ir verslininko broliui lygiomis dalimis. O iš sūnaus atimta paveldėjimo teisė. Taip pat ir buvusiai žmonai nieko nepalikta.

Esmė, kad R. Karpavičiaus testamentas buvo pakeistas. O ankstesnio testamento turinio mes nežinome. Notaras nėra to paviešinęs. 2019 m. kovo 5 d. testamentas buvo pakeistas.“

REKLAMA
REKLAMA

Advokato R. Jušinskio ir jo atstovaujamųjų nuomone, remiantis medicininiais dokumentais ir išvadomis galima teigti, kad naujausia testamento versija buvo sudaryta pasinaudojant R. Karpavičiaus sunkia liga ir jo bejėgiškumu.

Antrąją verslininko žmoną Aistę atstovaujantis advokatas Kęstutis Švirinas nuo išsamesnių komentarų susilaikė:

„Pozicija yra paprasta. Aistė Karpavičienė nesutinka su R. Karpio ieškiniu ir savo poziciją išdėstys teisme. Dabar yra pritaikytas draudimas priimti palikimą.

Teisme bus įrodinėjamas fakto klausimas. Reikės įrodyti, ar verslininkas buvo sąmoningas ir suprato, kokį dokumentą pasirašo. Ar testamento sudarymo metu jis suvokė savo veiksmus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas dėl stambios vagystės

Kol Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėjama civilinė byla dėl testamento užginčijimo, Klaipėdos kriminalistai atlieka kitą su R. Karpavičiaus turtais susijusį ikiteisminį tyrimą. Ši byla kol kas teismo nepasiekė.

Pareiškimą dėl vertingų meno kūrinių, brangenybių bei pinigų verslininkas parašė dar 2018 m. gruodžio 20-ąją. Prieš tai reabilitaciją gydymo įstaigoje atlikęs verslininkas sugrįžęs į namus Palangoje ir Nidoje pasigedo turto už apytiksliai 1 mln. eurų.

Antrąją R. Karpavičiaus žmoną Aistę Karpavičienę šioje byloje atstovaujantis advokatas Darius Raulušaitis patvirtino, kad jo klientė šiame tyrime yra pripažinta nukentėjusiąja:

REKLAMA

„Tyrimas atliekamas dėl vagysčių iš Palangoje ir Nidoje esančių R. Karpavičiui priklausiusių namų. Iš viso pagrobta turto už milijoną eurų. Yra vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kokie žmonės lankėsi tuo metu gydymo įstaigoje buvusio R. Karpavičiaus namuose.

Deja, tie įrašai buvo peržiūrėti labai paviršutiniškai. Norime, kad tie įrašai būtų peržiūrėti detaliai. Siekiame, kad visų įrašuose matomų asmenų tapatybės būtų nustatytos ir esant reikalui jie būtų apklausti. Šitas prašymas neseniai buvo patenkintas. Esu įsitikinęs, kad įrašai bus svarbūs šioje byloje.“

Pirmajai R. Karpavičiaus žmonai bei jų sūnui šioje byloje atstovaujantis Arturas Jušinskis pateikė savo pusės poziciją:

REKLAMA

„R. Karpavičiui 2018 m. lapkričio 20 d. buvo atlikta operacija, po kurios reabilitacija tęsėsi mėnesį. Gruodžio 20 d. jis pranešė, kad buvo apvogti jo namai. Tiek Audronė, tiek Rokas Karpis buvo tuo apkaltinti.

Iš principo tokios apimties turto tuose namuose net nebuvo. Dalis buvo išvežta į Tenerifę, dalis išdalinta jo aplinkos žmonėms. Ikiteisminiu tyrimo metu buvo atsakyta, kad jie neturi nieko bendro su vagyste.“

Advokatas A. Jušinskis pridūrė, kad R. Karpavičius, labai realu, buvo įtikintas dėl to, kad jį apvogė p. Audronė ir jų sūnus: „Kur galėjo atsidurti dingęs turtas, dėl nekaltumo prezumpcijos, negaliu įvardyti. Bet susidaryti nuomonę gali kiekvienas. O tie vaizdo įrašai apie kuriuos kalbama yra tyrimui visiškai nereikšmingi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt prieš kiek mažiau nei metus rašė, kad 2019 m., rugpjūčio 9-ąją, po sunkios ligos mirė vienas turtingiausių Lietuvos verslininkų 61-erių R. Karpavičius.

Viešai buvo skelbiama, kad uždarosios akcinės bendrovės „Marijampolės pieno konservai“ savininko ir valdybos pirmininko turtas yra vertinamas apie 70-100 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų