REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda prezidentūroje įvertino savo pirmuosius darbo metus. Didžiausia metų klaida G. Nausėda tarp eilučių įvardino susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus paskyrimą. Vis dėlto pirmuosius savo darbo metus prezidentas vertina pozityviai ir išskiria siekęs bendradarbiauti su visomis Seimo politinėmis jėgomis, skirti dėmesio Lietuvos regionams ir užsienio partneriams.

Prezidentas Gitanas Nausėda prezidentūroje įvertino savo pirmuosius darbo metus. Didžiausia metų klaida G. Nausėda tarp eilučių įvardino susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus paskyrimą. Vis dėlto pirmuosius savo darbo metus prezidentas vertina pozityviai ir išskiria siekęs bendradarbiauti su visomis Seimo politinėmis jėgomis, skirti dėmesio Lietuvos regionams ir užsienio partneriams.

REKLAMA

„Manau, kad turiu teisę žiūrėti Lietuvos žmonėms į akis ramiai. Jaučiuosi nešęs tas vertybes, kurios mums svarbios yra. Nepamiršome to, ką žadėjome žmonėms prieš rinkimus. Nepamiršome gerovės valstybės vizijos. Manau, kad net ir pirmaisiais metais pavyko nemažai įveikti“, – savo pranešimą pradėjo prezidentas.

Svarbiausi metų darbai

G. Nausėda pridūrė, kad jo, kaip prezidento, politinės veiklos stilius yra „kitoks, nei buvome įpratę matyti“. 

REKLAMA
REKLAMA

„Politine kultūra gali pasiekti daugiau, negu kritikuodamas, rėkdamas ir žemindamas“, – pastebėjo prezidentas.

Jis akcentavo, kad per pirmuosius savo darbo metus stengėsi bendradarbiauti su visomis politinėmis jėgomis.

REKLAMA

„Nė su viena Lietuvos poline partija nesudeginome tiltų, galime diskutuoti. Galime nesutikti vieni su kitais, ginčytis, bet visada turime galimybę ieškoti sprendimų. Kai kuriais aspektais mums pavykdavo pasiekti opozicijos paramos“, – kalbėjo G. Nausėda.

Paprašytas įvardinti didžiausią savo metų klaidą ir pasiekimą, G. Nausėda tarp eilučių užsiminė apie susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus paskyrimą.

„Neturėjau telepatinių galių išskaityti iš kandidato kaktos jo veiklos kelio artimiausius kelis mėnesius. Kalbant apie pasiekimus, žmogiškai man labai svarbus klausimas žvalgų pasikeitimo procedūra, kurią mes padarėme idealiai“, – sakė prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas sakė pirmaisiais savo darbo metais daug dėmesio skyręs regioninės politikos stiprinimui.

„Tai vienas iš failų, apie kurį daug kalbėjau rinkimų kampanijos metu. Turbūt daugelio savivaldybių merai gali patvirtinti, kad lankėmės, diskutavome, išsivežėme daug namų darbų, kuriuos pagal galimybes bandome įgyvendinti“, – teigė G. Nausėda.

Tuo metu užsienio politikoje prezidentas išskyrė du savo veiklos aspektus – susitikimus su kitų šalių vadovais bei bendradarbiavimą daugiašaliu formatu.

„Pirmieji mėnesiai po inauguracijos buvo intensyvių vizitų, susipažinimo su kolegomis stadija. Po to prasidėjo bendravimas daugiašaliu formatu. Ten iš karto gavome „dovanėlę“ ir reikėjo spręsti daugiametės finansinės perspektyvos klausimus. Manau, kad dabartinėje derybų stadijoje tam tikrų įtvirtintų kuoliukų šitame derybų procese turime“, – sakė G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atmes ministrų kandidatūras, kol ras tinkamą

Kalbėdamas apie būsimus Seimo rinkimus ir naujos Vyriausybės formavimą, G. Nausėda sakė, jog tikisi naujojo ministro pirmininko atsakomybės suburiant profesionalią komandą.

„Manau, kad profesionalumo, sąžiningumo kriterijai buvo svarbūs ir šios Vyriausybės formavime. Tačiau kartais nutinka ir taip, kad tenka žmonėmis nusivilti. Turbūt pavyzdžių čia man nereikia specialiai pateikti. Norėčiau, kad būsimasis Vyriausybės vadovas būtų principingas šiuo klausimu ir būtų ne atsvara, o parama prezidentui įgyvendinant šias vertybes. <...>

Man nebus jokios problemos atmesti tiek kandidatūrų, kad gautume tinkamą. Tikiuosi, kad būsimoji valdančioji koalicija turės ir viziją, ir matymą, ir vertybes“, – vylėsi prezidentas.

REKLAMA

Paprašytas įvertinti savo santykius su politikais per metus, G. Nausėda sakė per šį laiką išmokęs atskirti tikruosius politikų darbus nuo pažadų.

„Oda pastorėjo tiek, kad leidžia gyventi normaliai net ir tada, kada problemų srautas yra didžiulis. Kalbant apie santykius su politikais, stengiuosi atskirti politikų deklaracijas ir tikrąsias intencijas. Įgavau patirties, žinojimo, kad ne visada reikia priimti už gryną pinigą tuos gražius žodžius, kuriuos kartais man sako, ir vertinti realius darbus“, – teigė prezidentas.

Mažais žingsniais į gerovės valstybę

Paklaustas, kaip jam, jo manymu, sekėsi įgyvendinti žadėtą gerovės valstybės viziją, G. Nausėda siūlė paklausti žmonių, tačiau įvardino svarbiausius savo sprendimus šia linkme.

REKLAMA

„Kai kurie sprendimai tikrai buvo motyvuoti gerovės valstybės siekiu. Pirmiausiai tai buvo mūsų sprendimas dar 2019 metais pasiekti, kad pensijos augtų sparčiau nei vidutinis darbo užmokestis. 

Vienkartinės išmokos yra gerovės valstybės elementas sunkiu šaliai metu. Tai tuo metu, kai pliaupia lietus, didesnio solidarumo demonstravimas šeimoms yra sveikintinas dviem požiūriais. Pirma, tai mažina socialinę atskirtį, antra, tai skatina vidaus rinką“, – kalbėjo G. Nausėda.

Taip pat jis akcentavo ketinamus tobulinti Viešųjų pirkimų ir Korupcijos prevencijos įstatymus, kurie turėtų padėti papildyti valstybės biudžetą.

„Turbūt niekas nebus laimingas, jeigu mes imsime kurti gerovės valstybę paprasčiausiu būdu – keliant mokesčius, didelio proto čia nereikia. Kur kas daugiau proto reikia pasistengti užpildyti biudžetą tokiais mokesčiais, kokius mes dabar turime. Todėl šie mokesčiai turėtų padėti, kad mūsų biudžeto pripildymas būtų sėkmingesnis“, – vylėsi šalies vadovas.

G. Nausėda prezidento pareigas pradėjo eiti pernai liepos 12 dieną.

Rinkimų kampanijos metu ir pirmaisiais darbo metais G. Nausėda akcentavo „Gerovės valstybės“ idėją, pabrėžė socialinės atskirties mažinimą ir didesnę pagarbą politikoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų